Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Nieuwe scenarist bij Suske en Wiske


Op maandag 9 april 2001 stond in De Standaard een artikel ter gelegenheid van de start van het verhaal De blote Belg.


In het artikel meldt de krant dat Paul Geerts voor de invulling van tekstballonnetjes voortaan versterking zal gaan krijgen van de politieke cartoonist Erik Meynen.

Nieuw kapsel voor Wiske in Big Mother Een citaat uit het artikel:
Feit is dat er achter de schermen van Studio Willy Vandersteen de jongste maanden een en ander roert. Paul Geerts (64), die na de dood van Vandersteen het vervolg van Suske en Wiske verzekerde, krijgt, naast Marc Verhaegen die de jongste albums realiseerde, nog versterking van de politieke cartoonist Erik Meynen. Die zou voortaan de tekstballonnetjes gaan invullen.
Meynen (44) is vooral bekend van zijn politieke tekeningen in Panorama, later P-magazine en Het laatste Nieuws . Hij werkte ooit samen met Kamagurka en Herman Brusselmans. Meynen is de auteur van het album De jaren van Dehaene, dat verscheen in 1999. In dat jaar kreeg de Gentenaar ook de Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs in Vlaanderen, genoemd naar de geestelijke zoon van ridder Marc Sleen, de nestor van het stripgild.

Paul Geerts zelf is niet gelukkig met de komst van Meynen. In een reactie zegt hij: "Het is onverstandig zo ingrijpend te sleutelen aan de twee striphelden, die in het geheugen van iedere lezer zijn opgeslagen. Misschien dat je er 10.000 nieuwe lezers mee aanspreekt, maar voor hetzelfde geld verlies je er 10.000 oude. Ik hoor nu al reacties dat Suske en Wiske niet meer dezelfde zijn".

Nieuw jurkje en nieuwe schoenen in De blote Belg Overigens is het opvallend dat de komst van Meynen naar Studio Vandersteen wordt aangekondigd op het moment dat Paul Geerts heeft besloten om een stapje terug te doen. In een column in no. 53 van Versus, het clubblad van De Fameuze Fanclub, kondigde Geerts aan dat zijn assistent Marc Verhaegen voortaan de eerste man was voor de Suske en Wiske-reeks. Zelf beschouwt hij zich met ingang van 2001 als helper en raadgever van zijn opvolger.
Het blad met de column lag een paar dagen na het bericht over de modernisering van Suske en Wiske bij de leden van de fanclub in de bus. De column lijkt te zijn geschreven op het moment dat Paul Geerts nog niet op de hoogte was van de beoogde koerswijziging bij Studio Vandersteen.

In de laatste verhalen waren Suske en Wiske al een moderne koers ingeslagen. Het traditionele jurkje van Wiske wordt tegenwoordig meestal vervangen door een topje. Ook hebben de avonturen veel meer een politieke inhoud gekregen dan tot nog toe gebruikelijk was. Het is nog de vraag hoe de invloed van Erik Meynen op de reeks zal uitpakken.
In ieder geval lijkt het zeker dat er binnen Studio Vandersteen nog wel een hartig woordje over deze ontwikkelingen zal worden gesproken.


Lees meer over het aantrekken van Erik Meynen op de pagina "Suske en Wiske nieuwe stijl : een storm in een glas water" en in de volgende artikelen: