Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Meer reacties bij het vertrek van Marc Verhaegen


In de media blijven reacties komen op het ontslag van Marc Verhaegen.

Marc Verhaegen Het gedwongen vertrek van Marc Verhaegen bij Studio Vandersteen heeft in de media uitgebreid aandacht gekregen. De ontslagen tekenaar heeft in een aantal interviews emotioneel gereageerd op zijn ontslag. In een gesprek met Jan Bex dat op 26 februari in de krant Het Belang van Limburg werd gepubliceerd zegt Marc:
"Ik begrijp het nog altijd niet goed. Ik vrees dat het nog altijd niet goed doorgedrongen is. Ik vind het erg voor mijn kinderen. Die waren zo trots dat hun vader Suske en Wiske tekende. Maar ik ga niet in een hoekje zitten. Ik ben inderdaad iemand die moeilijk iets uit handen kan geven. Een artiest, hè. En in die zin begrijp ik de beslissing van de erven. Mij inschakelen in het nieuwe team vond men uiteindelijk een te grote stap terug voor mij. Hoewel ik het misschien toch aanvaard had, ik moet ook een gezin onderhouden.
Ik wilde graag met Suske en Wiske iets meer dan louter entertainment doen. Zo heb ik een synopsis geschreven voor een Suske en Wiske waarin het joodse meisje Sulamith Schiff een belangrijke rol zou krijgen. Een meisje dat in 1942, in Kalmthout-Heide nota bene, gedeporteerd is geworden en uiteindelijk vergast werd in Auschwitz. Maar dat holocaust-verhaal, dat ik uiteraard zonder de gruwelijke details zou getekend hebben, heb ik niet mogen maken. Niet in overeenstemming met het testament van Willy Vandersteen, zei men. Iets wat ik niet goed begrijp: Vandersteen had toch ook verhalen met een boodschap."

In hetzelfde interview komt ook Helena Vandersteen nog aan het woord. Zij beschrijft Marc als een Einzelgänger die niet goed in een team kan werken:
"Suske en Wiske is een loodzwaar product. En de tijd is voorbij dat je scenario- en tekenwerk op je eentje kan beredderen. [...] De tijd van mijn vader en Paul Geerts is voorbij", zegt Helena Vandersteen. "Het publiek wordt ook steeds veeleisender. Suske en Wiske is nu te zwaar om dragen voor één man. Er hangt te veel van af. Vandaar die constructie van een flexibel teken- en scenarioteam, dat wel nauw zal moeten samenwerken. Het is een moeilijke beslissing geweest, zeker. Want de inzet en het talent van Marc hebben we altijd gewaardeerd. Maar hij kon zich, ondanks herhaalde pogingen, niet vinden in onze visie dat een strip als Suske en Wiske steeds meer teamwerk is. En Marc is een Einzelgänger, dat gaf hij ook aan. Dan is het beter een eind te maken aan de overeenkomst."

Jan Bex tekende in het artikel ook nog een commentaar op van de nieuwe tekenaar Luc Morjaeu waaruit blijkt dat de leiding van Studio Vandersteen al enige tijd op zoek was naar een andere tekenaar:
"Het is ongelooflijk snel gegaan. Eind vorig jaar ben ik voor het eerst voorzichtig gepolst geworden. En nu is het al zover. Ik ga nog niet te veel uitspraken doen, in de eerste instantie wil ik de mensen van de Studio leren kennen. Het belangrijkste lijkt me dat we op elkaar ingespeeld raken.", aldus Morjaeu.

Marc Verhaegen wil de discussie verder niet in de media voeren. Wel verspreidde hij op 2 maart een persbericht waarin hij zijn kant van het verhaal vertelt en aangeeft zich te beraden op juridische stappen.

In het VRT Radio 1-programma Neon vertelde een duidelijk zwaar aangeslagen Marc over de moeite die hij had om goedkeuring te krijgen voor zijn verhalen. Hij beschrijft ook de vervelende sfeer waarin hij de laatste tijd moest werken.
Het volledige interview valt nog op internet te beluisteren.

De Suske en Wiske-site De Klankentapper is een actie gestart om Marc te steunen.
De mensen die Marc een hart onder de riem willen steken en/of hun steun willen betuigen kunnen dit ook doen via de Klankentapper, zij zorgen er voor dat uw post bij Marc aankomt.
E-mail: info@klankentapper.com
of een kaartje sturen naar De Klankentapper - Broekstraat 83 - 1700 Dilbeek - Belgie
of De Klankentapper - Veldweg 13 - 6996 DA Drempt - Nederland.



Een selectie uit de nieuwberichten op internet: