Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske Scholenactie


Stichting Vluchteling zet Suske en Wiske in bij voorlichting aan scholieren.

Van der Geest met Suske en Wiske bij Wakersduin Stichting Vluchteling is op 23 november 2006 een speciale voorlichtingscampagne voor kinderen gestart: de Suske en Wiske Scholenactie. Via een gratis lespakket bestaande uit een lesbrief en de strip De vergeten vluchtelingen, leren basisschoolkinderen spelenderwijs meer over het vluchtelingenbestaan.

Judoka Elco van der Geest gaf op 23 november op basisschool Wakersduin in Noordwijk het startschot voor de actie. Via een speciale judo clinic leerde judoka Van der Geest de leerlingen van groep 7 en 8 van Wakersduin, in navolging van Jerom en Lambik, "Janjawieden". En natuurlijk waren Suske en Wiske ook van de partij.
Hun kennis konden de kinderen daarna toepassen op de Janjaweed rebellen uit de strip, die hun opwachting maakten in de gymzaal van de school. Via een spellencircuit leerden de schoolkinderen verschillende landen kennen waar vluchtelingen verblijven. Ze deden sporten die populair zijn in deze gebieden en spelletjes die hen iets leren over vluchtelingen. Zo voelden ze bijvoorbeeld hoe zwaar een bos brandhout is die vluchtelingenkinderen op hun rug of hoofd naar het kamp moeten dragen. Van der Geest en directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling vertelden de kinderen over hun bezoek aan de vluchtelingenkampen in Tsjaad. Daar worden mensen opgevangen die op de vlucht zijn de echte Janjaweed milities uit de Soedanese provincie Darfur.

In de strip ‘Suske en Wiske, de vergeten vluchtelingen’, komen de striphelden tijdens een safaritocht in aanraking met de gevaarlijke Janjaweed (duivels op paarden en kamelen). Suske en Wiske proberen de mannen, vrouwen en kinderen te helpen die voor deze schurken op de vlucht zijn. In het stripverhaal is te zien hoe de vluchtelingen wonen, wat hun zorgen zijn en hoe ze geholpen kunnen worden. De striptekenaars van Studio Vandersteen maakten voor de strip speciale achtergronden die passen bij de landen en kampen waarin vluchtelingen verblijven.


TV West heeft een reportage gemaakt over de start van de actie.
Bron foto: Website Wakersduin.