Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Vandersteenplein in Kalmthout


Stripmaker wordt geëerd in zijn woonplaats.

Suske en Wiske in Kalmthout In 2006 besloot het gemeentebestuur van Kalmthout om een plein in een nieuw winkelcentrum te vernoemen naar Willy Vandersteen. Op dit Willy Vandersteenplein komt ook een beeld van de striptekenaar. Samen met de projectontwikkelaar die het winkelcentrum bouwt heeft de gemeente plannen gemaakt om dit project te realiseren op het terrein van de oude fabriek Draka Polva.
Het plein en de buste zullen feestelijk onthuld worden op zaterdag 15 september 2007, om 15 uur.

De inhuldiging van het plein wordt een volksfeest, zoals de tekenaar zelf onnoemelijk veel mensen animeerde. Na het officiële gedeelte, met toespraken van o.a. Valeer Peirsman (beeldhouwer buste), Helena Vandersteen (dochter Willy Vandersteen) en Lukas Jacobs (burgemeester Kalmthout), is er animatie voor jong en oud.
Zo is er een VVV-stand met streekbier voorzien, een signeerstand van Studio Vandersteen (16.00-17.30 uur), een boekenstand met Kalmthoutuitgaven en Suske en Wiske- kinderanimatie alom: een springkasteel, een striprad en een heteluchtballon van de gekende stripvrienden. Daarnaast komt ook het Provinciaal Suske en Wiske-kindermuseum met een dolleuk spel op de proppen.

In een artikel dat verscheen in Het Nieuwsblad van 29 maart 2006 vertelt Jan Francken, de organisator van het jaarlijkse stripfestival in Kalmthout, dat hij al lang droomt van een standbeeld voor Willy Vandersteen. Hij was er zeer blij mee toen hij een telefoontje kreeg van burgemeester Lukas Jacobs.
In de krant vertelt Francken over dit project:
"Kalmthout gaat in de begroting van 2007 een bedrag voorzien voor dit standbeeld. [...] Ik kreeg de taak om een kunstenaar te vinden voor dit project. Het wordt Valeer Peirsman, die ook het beeld van Jommeke in Middelkerke maakte. Peirsman maakt een ontwerp en dat wordt voorgelegd aan de cultuurraad van Kalmthout. Pas wanneer de cultuurraad zijn zegen geeft, wordt het licht op groen gezet voor de verdere werken.
De straten van het project Draka Polva hadden al een naam, het binnenplein nog niet. Er zal voorgesteld worden om hier een Willy Vandersteenplein van te maken. Het ligt in de buurt van het station van Heide, waar het standbeeld van Suske en Wiske staat en in de buurt van het kindermuseum Suske en Wiske in de Beauvoislaan, waar Willy Vandersteen woonde en werkte
"

Het beeld van Suske en Wiske in Kalmthout Een van de volgende stripverhalen van Suske en Wiske krijgt als decor het plein en het standbeeld.
Ter gelegenheid van de onthulling van het standbeeld zal een boek worden uitgebracht over het leven van Willy Vandersteen in Kalmthout

Het standbeeld, dat inclusief sokkel 2,20 meter hoog zal zijn, wordt een buste. In de sokkel komt een holte waarin een bronzen boek ligt met de kopjes van Suske en Wiske op de bladzijden. Een replica van deze kopjes is ook als bijlage opgenomen bij auteursexemplaren van het boek over Vandersteen.

Het is niet de eerste keer dat er een beeld van Willy Vandersteen wordt gemaakt. Eerder gebeurde dit al in Hasselt. Bij het station Kalmthout-Heide is bovendien nog een beeld van Suske en Wiske te zien waarin het profiel van de stripmaker is verwerkt.


Willy Vandersteenplein Beeld Willy Vandersteen