Willy Vandersteen : een leven in Kalmthout
Index |
Op dinsdag 11 september 2007 werd in de raadzaal van het gemeentehuis te Kalmthout het boek Willy Vandersteen : een leven in Kalmthout officieel gepresenteerd.
In deze publicatie, die werd geschreven door Jan Francken, wordt uitgebreid aandacht besteed aan leven en werken van de beroemde tekenaar en zijn Studio in het dorp onder de rook van Antwerpen.
De bekende TV-presentator Carl Huybrechts leidde de persvoorstelling. Tijdens de bijeenkomst werden toespraken gehouden door Huybrechts, Jan Francken, Ludo Stroobants (Standaard Uitgeverij), Lukas Jacobs (burgemeester Kalmthout) en Paul Geerts.
Het boek was te koop vanaf zaterdag 15 september.
Op dezelfde datum werd om 15: 00 uur in Kalmthout een buste van Willy Vandersteen worden onthuld op het naar hem vernoemde plein in deze plaats.
Het boek heeft een omvang van 160 pagina's en bevat veel uniek en nooit eerder vertoond materiaal van en over Vandersteen.
De cover is getekend door Luc Morjaeu. Hiernaast is een voorontwerp van de uiteindelijke omslagtekening te zien. De keuze voor de onderdelen van de cover werd bepaald naar de tekening van Kalmthout uit 1975 "Jaar van het Dorp" van Paul Geerts. Suske en Wiske op de heide en het wapenschild werden behouden. De locaties werden aangepast. Ook het beeld van Vandersteen is op de tekening te zien.
Vragen en onderwerpen die in het boek aan bod komen zijn o.a.:
- Waarom koos Vandersteen voor Kalmthout?
- Schetsen en plannen van de verbouwingen gemaakt door Vandersteen.
- De villa in de jaren 80 wordt onder de loep genomen.
- Poëzietekeningen en geboortekaartjes voor inwoners.
- Waar komt de verwijzing Cemeltoet (Kalmthout) in De charmante koffiepot vandaan?
- Welke inwoners of firma's worden afgebeeld in de Suske en Wiske verhalen?
- Ontwerpen gemaakt door Vandersteen, Geerts en Verhaegen voor Kalmthoutse instellingen.
- Vandersteen maakte een aquarel voor koningin Fabiola... waarom is deze nooit afgegeven?
- Het enige exemplaar van het door hem speciaal ingebonden boek De Efteling-elfjes, met aantekening van Vandersteen, dat werd uitgereikt aan koningin Fabiola wordt afgebeeld.
- De vieringen van Vandersteen in Kalmthout, 75 jaar, ereburgerschap en gemeentelijke verslagen hieromtrent.
- Privéfoto's bij Vandersteen thuis, in het zwembad, aan de BBQ, aan de tekentafel, aan het minigolfen, fietsen en skieën.
- Fotomateriaal van cafébezoeken. Vandersteen tekent op buiken, armen, bierkaartjes, middenstandslotjes.
- Wie zag ooit Vandersteens laatste toch onafgewerkte aquarel?
- Welke restaurants bezocht Vandersteen en wat weten zij nog van zijn bezoeken?
Verder veel krantenknipsels die betrekking hebben tot Vandersteen en Kalmthout
Paul Geerts, Luc Morjeau en Eric De Rop maakten een speciale tekening voor het boek en Luc Morjaeu tekende een speciale omslagillustratie.
Ook de huidige auteurs van De Rode Ridder, Claus en Martin Lodewijks hebben een tekening gemaakt die verband houdt met Kalmthout.
In het tweede gedeelte wordt besproken hoe Suske en Wiske zich na Vandersteens dood hebben gemanifesteerd en komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Ereburgerschap van Paul Geerts met de toespraak van collega Merho.
- De komst van het Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum.
- Het station Heide en het Suske en Wiske beeld.
- Het onstaan van de stripdag en Toerisme Kalmthout.
- 60 jaar Suske en Wiske in Kalmthout en het verhaal De formidabele fantast.
- Het ontwerp en ontwikkeling van de Willy Vandersteenbuste.
Op het einde van het boek geven 15 bekende Vlamingen hun mening over Vandersteen, Kalmthout en Suske en Wiske.
Het is een boek geworden met luchtige en grappige teksten maar vooral een totaal nieuwe kijk op Vandersteen en zijn leven en werk in Kalmthout.
De oplage is beperkt gebleven tot 1000 genummerde en gesigneerde exemplaren.
Naast de gewone edtie verschenen er ook twee speciale auteursedities van het boek. Er is een versie van deze auteursexemplaren uitgebracht in een oplage van 50 exemplaren en daarnaast verschenen er 20 boeken, geletterd van A t/m T met een bijhorend replica beeldje van de Suske en Wiske hoofdjes die in de sokkel staan verwerkt. Deze zijn vervaardigd door beeldhouwer Valeir Peirsman. Doordat de beeldjes met de hand zijn afgewerkt hebben alle exemplaren een verschillende kleurentint.
Het ontwerp van de hoofdjes is van de hand van Luc Morjaeu.
Vrijwel alle beeldjes hebben al snel een bestemming gekregen. Een laatste exemplaar werd geveild tijdens de 11e stripdag in Kalmthout op 15 juni 2008.
De belangstelling voor het boek onder de inwoners van Kalmthout was direct al groot. Voorinschrijven was mogelijk vanaf de fanclubdag van De Fameuze Fanclub.
Op deze pagina zijn de covers van zowel de gewone als de auteurseditie te zien. De auteursexemplaren hebben een ander omslag, met eeen foto van Willy Vandersteen op de voorzijde en een eveneens afwijkende rug.
De uitgifteprijs van het boek was € 42,50.