Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

70 Jaar Suske en Wiske


70 Jaar Suske en Wiske Suske en Wiske vieren in 2015 hun zeventigste verjaardag. Op 19 december 1945 verscheen de aankondiging van De avonturen van Suske en Wiske op het eiland Amoras in De Nieuwe Standaard. In deze stroken was voor het eerst een afbeelding van een jongen met de naam Suske te zien.
Wiske en haar tante Sidonie, twee andere hoofdrolspelers in de reeks maakten hun debuut al in maart van dat jaar in het verhaal De avonturen van Rikki en Wiske.
Meer informatie over de historie van de strip is te lezen op de pagina Een inleiding in de geschiedenis van Suske en Wiske

Het jubileumjaar van de beide striphelden zal niet ongemerkt voorbij gaan. De Standaard Uitgeverij heeft meerder activiteiten en uitgaven in petto, die later in het jaar bekend zullen worden gemaakt.

Op woensdag 7 januari 2015 werd al een klein tipje van de sluier opgelicht via een artikeltje in Het Nieuwsblad.
Het nieuwsbericht kondigt onder meer De Zinderende Zomertour aan. Dat is de titel van het feestprogramma waarmee Suske en Wiske in de loop van 2015 langs verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland zullen reizen.
In het voorjaar wordt het feestjaar begonnen met de verkiezing van het beste Suske en Wiske-verhaal. De vijf verhalen die in deze verkiezing de meeste stemmen van de fans weten te behalen zullen worden opgenomen in een Beste 5-album waarvan de publicatie voor oktober gepland staat.

In de laatste maand van het jaar moet een groot verjaardagsfeest met diverse "special guests" worden gehouden.
Op 19 december 2005 werd ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de striphelden al eens een verjaardagsfeest georganiseerd in Kalmthout.


70 Jaar Suske en Wiske