Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De sprietatoom


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 107 (1e druk: 1970)
Voor het eerst in album verschenen in 1948

De sprietatoom Als Suske en Wiske op een boerderij schuilen voor het noodweer dat hen tijdens een kampeertocht overvalt zien ze een klein mannetje dat wegrent onder het roepen van "Savantas! Savantas!" Ze proberen het ventje te pakken maar deze ontsnapt door zich in een oude molen te verstoppen.
Thuis gekomen rijden ze in Vitamitje, een levend autootje dat gewoon voedsel als brandstof gebruikt, naar professor Barabas. Hier krijgen ze te horen dat de geleerde een uitvinding heeft gedaan om met sprietatomen mensen, dieren en dingen sterk te kunnen verkleinen. De formule is echter gestolen door zijn helper, Savantas.
Suske en Wiske beloven de formule terug te zullen halen en gaan op zoek naar de dief. Ze vinden Savantas in de molen waarin het kleine mannetje eerder aan hen wist te ontsnappen. De voormalige assistent van Barabas weet de vrienden te overmeesteren en bindt hen vast in de molen terwijl een brandende kaars ervoor zorgt dat deze in brand vliegt. Dankzij Vitamitje weten Suske en Wiske op tijd aan het inferno te ontkomen.

Tijdens de zoektocht naar Savantas ontmoeten Suske en Wiske een warrige man die zal uitgroeien tot één van de belangrijkste personages uit de reeks. Met de woorden "Mag ik mij voorstellen? Lambik, loodgieter detectief!" maakt de bijna kale man zich aan hen bekend. Hij blijkt door professor Barabas te zijn ingehuurd om Savantas op te sporen.
Met hulp van diverse uitvindingen van Barabas gaat men verder op zoek naar de dief van de sprietatoom-formule. Hij wordt terug gevonden in het kasteel Gravensteen te Gent. Suske, Wiske en Lambik worden hier allen door Savantas verkleind met zijn sprietatoom-toestel. Hoewel de effecten van de bestraling niet lang duren en ze spoedig weer hun gewone gestalte krijgen slaagt Savantas er toch weer in om te ontsnappen.

De speurtocht voert verder naar de Ardennen waar ze Savantas uiteindelijk weten op te sporen en hem zelf verkleinen met zijn eigen toestel. Voordat ze de kleine Savantas kunnen pakken wordt hij opgegeten door een vogel. Als de vogel later een ei legt komt Savantas hier als geest uit tevoorschijn. Deze geest wordt door de duivel geweerd uit de hel en mag ook de hemel niet in.
Om zijn ziel te redden keert Savantas terug naar de aarde waar hij professor Barabas laat zien wat voor kwade gevolgen zijn uitvindingen kunnen hebben. Geschrokken van deze waarschuwing vernietigd de geleerde zijn uitvindingen.Aankondiging in 'De Nieuwe Standaard'