Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De toornige tjiftjaf


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 117 (1e druk: 1971)

De toornige tjiftjaf Dit verhaal verscheen als voorpublikatie in De Standaard vanaf de 4e juni t.e.m. 12e november 1970. Het album zelf verscheen in april 1971.
Dit verhaal bracht destijds België in opschudding, want Willy stelde een voor vele Belgen geliefde hobby aan de kaak; het vogeltjesvangen voor de voliere of... voor de braadpan. Het is dus niet verwonderlijk, dat Willy vele stormen over zich heeft zien gaan.
Triest is echter, dat heden ten dage de vogelvangst in Italië nog steeds niet verboden is en zelfs al volkssportkwaliteiten bezit.

Samenvatting

Onze vrienden houden vakantie in een caravan midden in de natuur en daarbij ontdekken ze een vogelvanger, die op een sadistische manier probeert kleine vogeltjes te vangen. Na deze vogelvanger met succes verdreven te hebben breekt er ruzie uit tussen Lambik en de anderen, want Lambik blijkt een onverschillige houding te hebben tegenover de vogelvangst.
Korte tijd later zaait een reusachtige tjiftjaf paniek onder de vogelvangers, nestrovers en jagers door netten kapot te maken en door afranselingen. Deze reusachtige vogel is niemand anders als Lambik, die als Toornige Tjiftjaf ten strijde trekt tegen de vogelvangers,  die de vogels in aantallen van miljoenen martelen en doden.
De actie van Lambik heeft als gevolg, dat de politiek zich ermee begint te bemoeien en er overal in het land opschuddingen zijn tussen vogelvangers en natuurbeschermers. De overheid wil hem zodoende laten opsluiten door de politie. Geholpen door Sidonia vlucht hij diep het bos in. Wat ze echter niet weten is, dat er, buiten de politie, ook een internationale terreurbende, de vogelverschrikkers, achter hen aan zit. Deze heeft zich als doel gesteld, Lambik te doden om anarchie in het land te krijgen.
Jerom, ondertussen reporter,  houdt zich afzijdig, omdat hij als verslaggever neutraal wil zijn. Suske en Wiske echter helpen waar het gaat om Lambik en Sidonia deze bende van het lijf te houden. Tenslotte besluit Jerom toch nog te helpen en schaart zich als tjiftjaf verkleed aan de zijde van onze vrienden. De bende wordt opgeruimd en door de politie ingerekend.
Lambik blijft op vrije voeten, omdat hij de aandacht met succes op het probleem van de vogelvangst gericht heeft.

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'