Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bronzen sleutel


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 116 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1952

De bronzen sleutel De bronzen sleutel is het eerste album uit de befaamde blauwe reeks en verscheen vanaf 2 Maart 1950 in het weekblad Kuifje. Het album zelf verscheen in 1952. Opmerkelijk aan dit verhaal is, dat Willy Vandersteen vooruit liep op iets wat Hollywood via het witte doek voor het eerst in 1953 op het publiek losliet, nl. een sauriër in The beast from 20.000 fathoms. Het succes van deze film schopte een hele reeks van filmmonsters los, waarvan in 1954 de door de Toho-filmcompay in Tokyo geproduceerde Godzilla het meest bekend is. Dit monster is tot nu toe in 28 films, inclusief de Amerikaanse versie uit 1998 te bewonderen. Men ziet dus, dat Willy zijn tijd ver vooruit was!

Samenvatting

Suske, Wiske en Lambik brengen hun vakantie door aan de Cote d´Azur en stuiten daarbij op een bende, die in Mocano ( een schiereiland, geregeerd door een prins ) een grote bronzen sleutel wil bemachtigen. Deze bronzen sleutel bergt een voor het prinsendom Mocano en haar bevolking dodelijk mysterie. Met de hulp van het Rode Masker en Prosper, een reusachtige rode merhou, binden onze vrienden de strijd aan met deze bende.
Lambik wordt luitenant in Mocano, heeft het bevel over de wacht en tracht de bende op afstand te houden. Ondanks al deze maatregelen krijgt de bende, door goud en machtswellust gedreven, de bronzen sleutel in haar handen en opent de poort in een grot onder Mocano en laat een grote ramp vrij in vorm van een gigantisch monster...een brachiosaurus!

Tekst: Alain Stienen

Cover van Kuifje met scene uit 'De bronzen sleutel'