Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De gouden cirkel


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 118 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1960

De gouden cirkel Begin 1959 kreeg De Standaard-krantengroep van KLM, de Nederlandse vluchtmaatschappij, enkele reisjes voor een zacht prijsje aangeboden. Deze reisjes werden onder het motto "De gulden cirkel" aangeboden en hadden als bestemming het Verre Oosten.
De directie van De Standaard liet Willy Vandersteen samen met Maria Rosseels, een journaliste, deze wereldreis maken en na deze reis creëerde Willy Vandersteen een verhaal rond deze gulden cirkel, wat vele Suske en Wiske - fans als een  van de beste verhalen aller tijden beschouwen, nl. De gouden cirkel. (Klik hiervoor op deze site de afdeling hitparade.)
Een aankondigingsplaatje en de aankondigingsstrook rond dit verhaal verschenen vanaf  02.01.1960 en de voorpublicatie startte 05.01.1960 tot 11.05.1960. Na afloop van het avontuur werd een afbeelding gepubliceerd waarop de route te zien was die in het verhaal werd afgelegd.
De albums in twee-kleuren - uitgave, zowel in het Vlaams als in het Nederlands, verschenen in 1960.

Samenvatting

Door een van zijn nieuwe uitvindingen verkeert professor Barabas in levensgevaar. Hij kan alleen gered worden door bestraling met X025-capsules, een serum door professor Barabas zelf ontwikkeld. Deze capsules zijn echter over het Verre Oosten verdeeld, via collega´s van professor Barabas, die met hem aan zijn uitvinding gewerkt hebben. Tijdens een reddingspoging om professor Barabas uit zijn laboratorium te krijgen besmet Lambik zich zonder het te weten met het virus dat Barabas in levensgevaar gebracht heeft.  
Snoeffel en Gaffel, twee detectives die voor een pharmaceutisch concern werken, willen de capsules hebben. Volgens hen heeft het concern de rechten, omdat ze met Barabas de kosten gedeeld hebben.
Om de capsules te krijgen, ondanks de tegenwerking van Snoeffel en Gaffel, organiseren onze vrienden, via de KLM en de regeringen van o.a. Rusland, Amerika, België e.a., de reis langs Tokio, Manila, Hongkong, Bangkok, Calcutta, Delhi, Cairo en Istanboel.
Uiteindelijk slagen Suske, tante Sidonia en de door een slangebeet vergiftigde Jerom er in professor Barabas, Lambik, maar ook Wiske te redden van deze ziekte.

Tekst: Alain Stienen

Aankondigingsplaatje
Aankondiging in 'De Standaard' Afbeelding van de route