Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De elfstedenstunt


Vorige Index
Index

Rode reeks no. 298 (1e druk: 5 december 2007)

Schets van Frisia's IJspaleis (klik voor vergroting)' Aan het begin van de winter verschijnt alweer het 5e album van Suske en Wiske in de gewone reeks in 2007.
De vrienden raken dit keer in aanraking komen met de, fictieve, oorsprong van de Elfstedentocht.

Het avontuur begint op een zonnige lentedag... nu ja zonnig? Lambik wordt plots lastiggevallen door een mannetje dat vriesstralen afschiet. Suske en Wiske achtervolgen het vriesmannetje tot aan het laboratorium van professor Barabas. Hij vertelt hen dat er een experiment is misgelopen en dat hij het vriesmannetje per ongeluk uit het verleden naar hier heeft geflitst. Suske en Wiske reizen het mannetje achterna naar het 15e-eeuwse Friesland, waar al jaren een strenge winter heerst doordat Frisia, de winterheks, de lentefee Cory gevangen houdt. De enige manier om haar te bevrijden is de elf aardmaneetjes en de winterheks verslaan, maar hiervoor hebben ze nog maar 1 dag de tijd. Suske en Wiske schaatsen langs de elf Friese steden in een wanhopige poging om de lente terug in het land te brengen.

De hero´sche schaatstocht over 200 kilometer langs 11 Friese steden was al eerder een onderwerp voor een strip van Studio Vandersteen. In 1986 beleefden Robert en Bertrand een avontuur in winterse sferen in het album De Friese Elfstedentocht.


Schets van Ierdmans' hol (klik voor vergroting)' Robert en Bertrand: De Friese Elfstedentocht'