Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Overzichten Rode reeks

Achterkaften


Intro
Intro

Groepsportret De rugzijde van de albums uit de Rode reeks is in de loop der jaren meerdere keren gewijzigd. Op de alleroudste albums, toen er nog maar weinig delen van Suske en Wiske in album waren verschenen, werd reclame gemaakt voor ander werk van Vandersteen. Op de achterkaft van Rikki en Wiske staan bijvoorbeeld de leesboekjes uit de reeks Zo ik een ... was vermeld. Ook wordt daar reclame gemaakt voor Op het eiland Amoras, De familie Snoek en de strip Het Roode Masker.

Al snel kreeg de achterkaft vaste vorm. De titels uit de reeksen Suske en Wiske en De familie Snoek werden opgesomd waarnaast tekeningen van de beide "families" werden afgedrukt. De hoofdfiguren uit de beide strips poseerden op deze tekeningen naast een zuil met een bloempot.
In kleine kaders werden ook andere series zoals Tijl Uilenspiegel onder de aandacht van de lezers gebracht.

Nadat Jerom zijn intrede in de reeks had gedaan werd de achterzijde van de albums veranderd. Het groepsportret van de Suske en Wiske-familie bij de zuil werd vervangen door een tekening waarop ook het nieuwe lid van de vaste groep hoofdpersonen te zien was.

Bij de invoering van de tweekleurenreeks veranderde de achterkaft opnieuw. Voortaan werden alleen Suske en Wiske nog op de rug afgebeeld waarbij tekeningen van diverse vervoermiddelen zoals een helicopter, trein en raket het reislustige karakter van de hoofdfiguren symboliseerden.

Vanaf het moment dat de albums in vierkleuren werden uitgevoerd is op de rug de bekende "levende toren" te zien. Die menselijke piramide was tot de invoering van de nieuwe layout naast opsomming van de titels te zien.
De toren is in de loop der jaren wel een aantal keren gemoderniseerd. Voor het eerst gebeurde dit bij album no. 238 (De slimme slapjanus). Er werd een nieuwe tekening gemaakt met een vrijwel ongewijzigde vormgeving maar wel aangepast aan de tekenstijl van die tijd, in 1993. Het grootste verschil met de oudere toren is dat Suske vanaf dat moment ook op de achterkaft een lange broek draagt. Naast de nieuwe tekening werden de titels vanaf no. 238 ook niet meer in een wit kader geplaatst.
In 2005, het jaar waarin Suske en Wiske hun 60-jarige verjaardag vieren, werd de toren opnieuw aangepast. Dit keer kregen Suske en Wiske de moderne kleren aan die ze al een paar jaar dragen in de verhalen.

Bij de ingrijpende wijziging van de cover in 2007 werd ook de opzet van de achterkaft geheel veranderd.
Hoewel de toren niet terugkeerde op de albums in de nieuwe opmaak werd deze toch ook door Luc Morjaeu hertekend. Zijn versie van de menselijke piramide was in 2009 voor het eerst te zien op een uitgave voor de promotie van het technisch onderwijs in Brussel.
In februari 2010 was de, nieuwe, toren ook, eenmalig, op de achterzijde van een regulier album te zien.
Naast de toren is op de rugzijde van De rillende rots de korte inhoud van het volgende album, De gamegoeroe te lezen. Ook dit is een verschil met de albums die vanaf de eerdere layout-wijziging verschenen. Op de achterkaft van alle andere nummers vanaf 296 werd steeds een synopsis van het verhaal in het betreffende album afgedrukt.
Vanaf De gamegoeroe werd de nieuwe toren weer vervangen door de tekening die vanaf 2007 gebruikt werd.

Bij de restyling van de reeks in 2017 tekende Morjaeu een vers ontwerp van de toren waarop de vernieuwde striphelden te zien zijn. Vanaf album 339 siert die nieuwe versie van de toren de achterzijde van de albums.


Rikki en Wiske Vlaamse ongekleurde reeks Vlaamse ongekleurde reeks Tweekleurenreeks 87: De vliegende aap
164: De raap van Rubens 238: De slimme slapjanus 286: De flierende fluiter 296: De curieuze neuzen 307: De rillende rots
308: De gamegoeroe 339: De planeetvreter 347: Lambik Plastiek 89: De dolle musketiers. Herdruk met nieuwe layout  

De toren van Willy Vandersteen De toren van Paul Geerts De toren van Marc Verhaegen De toren van Luc Morjaeu De vernieuwde toren van Luc Morjaeu

Klik op de bovenstaande afbeeldingen om een grotere versie van elke toren te bekijken. Of klik hier voor een overzichtspagina met alle 5 torens.