Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Les plongeurs des dunes - Le monstre du Loch Nes


Vorige Index
Index
Volgende

No. 215 de Bob et Bobette. 1re édition: septembre 1988

Les plongeurs des dunes - Le monstre du Loch Nes Album 215 in de Franstalige reeks van Suske en Wiske is een vreemde eend in de bijt. Het is het enige deel dat alleen in het Frans is verschenen en niet in de Nederlandse tegenhanger. De reden hiervoor is het verhaal dat tegelijkertijd in het Nederlands verscheen, De Krimson-crisis. Dit avontuur staat grotendeels in het teken van het Vlaamse zelfbewustzijn. De slogan Vlaanderen leeft, die in het verhaal voorkomt is afgeleid van een culturele campagne die in 1987-1988 in Vlaanderen werd gehouden.
De Standaard Uitgeverij achtte het thema van het album niet geschikt voor de Waalse lezers en bracht in plaats daarvan dit dubbelabum uit met de twee korte verhalen Les plongeurs des dunes (De dappere duinduikers) en Le monstre du Loch Nes (Het monster van Loch Ness).

Hoewel De Krimson-crisis dus nooit in het Frans werd uitgebracht publiceerde de uitgeverij op de officiële site van Bob et Bobette wel een synopsis van dit verhaal:
Lambique rentre d'un long voyage et il trouve que le monde a complètement changé. La population est opprimée par les robots de Crimson. Lambique passe dans l'opposition avec nos amis et ils font appels aux héros flamands du passé pour leur donner un coup de main. Des célébrités actuelles viennent également rejoindre leurs rangs.De Krimson-crisis