Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Presentatie De elfstedenstunt


De elfstedenstunt Het provinciehuis van Friesland vormde op dinsdag 11 december 2007 het decor voor de presentatie van het album De elfstedenstunt. Naast de reguliere uitgave van het album werd bij deze gelegenheid ook de Friese vertaling van het verhaal voorgesteld.
In het bijzijn van de erven Vandersteen, stripmakers Luc Morjaeu en Peter Van Gucht en een delegatie van de Standaard Uitgeverij werden de eerste exemplaren van de albums overhandigd aan Commissaris van de Koningin Ed Nijpels en gedeputeerde Jannewietske de Vries.

Directeur Ludo Stroobrants van de Standaard Uitgeverij vertelde dat binnenkort de verkoop van het 200 miljoenste album wordt verwacht. Ook memoreerde hij aan de eerdere Friese uitgaven van Suske en Wiske.
Ed Nijpels vertelde in zijn toespraak dat hij zelf 180 albums van Suske en Wiske bezit, naast alle albums van Lucky Luke en Kuifje. Hij zei trots te zijn op deze nieuwe Friese uitgave. Bovendien hoopt hij dat er deze winter, aan het eind van zijn ambtstermijn, nog een keer een echte Elfstedentocht zal worden verreden.

De presentatie werd ook bijgewoond de groepen 7 en 8 fan van de Jenaplanschool De Oldenije. De kinderen hadden meegedaan aan een kleurwedstrijd waarvoor op deze dag de prijzen werden uitgereikt.

Peter Van Gucht heeft zich bij het schrijven van het verhaal uitvoerig gedocumenteerd aan de hand van (foto)boeken, video's en DVD's over de Elfstedentocht en de locaties die daarbij horen. Ook deed hij onderzoek naar Friese volksverhalen en legendes. Hij leverde bij zijn scenario ook een DVD vol afbeeldingen die Luc Morjaeu kon gebruiken bij het tekenen.
Door tijdgebrek waren de auteurs niet in de gelegenheid geweest om zelf foto's te gaan maken in alle 11 Friese steden.


Hieronder enkele foto's van de presentatie.

Suske en Wiske bij de entree van het provinciehuis De schoolkinderen Toespraak Ludo Stroobrants Ed Nijpels ontvangt het eerste exemplaar van het album Toespraak Ed Nijpels Fotosessie met het nieuwe album