Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De koppige kluizenaar


Eerste uitgave: 2004

De koppige kluizenaar In het begin van het jaar 2004 verscheen het kortverhaal De koppige kluizenaar voor het eerst in een van de mini-uitgaves van de waspoederfirma DASH om een paar maanden later ook in het tweede deel van de X-Large-reeks te verschijnen.

Het scenario werd geleverd door Peter Van Gucht, waarbij de toenmalige verantwoordelijke Studio Vandersteen-leider Marc Verhaegen de basisschetsen leverde, die daarna door zijn assistent Walter Van Gasse en de tekenaar Bruno De Roover uitgewerkt werden.

In het wereldje van de Suske en Wiske- fans en -verzamelaars werd dit met vreugde opgenomen. Het was op dat moment al tien jaar geleden dat er voor het laatst een nieuw kort verhaal verschenen was (als we de korte verhalen 50 jaar Suske en Wiske-geschiedenis in strip uit het Familiestripboek van 1995 en Het machtige Monopoly uit het jaar 2001 niet meerekenen), nl. De mollige marmotten in het negende deel van de Familiestripboek-reeks.

De werktitel van dit verhaal was Het geheim van Oosterweel.

De auteur nam in het verhaal verwijzingen op naar de actualiteiten van toen.
Zo leest men in de stroken 33 en 34 plots Sabena (in 2001 werd de Belgische luchtvaartmaatschappij failliet verklaard), Pim Fortuyn  (de moord op de rechts gerichte populist / politicus in 2002) en de in 2003 eerste grootschalige uitbraken van de vogelpest, waaraan ook mensen gestorven zijn. Het kleine café aan de haven

In het begin van strook 5 belanden Suske en Wiske in een kroeg aan de haven, die al in eerdere verhalen als decor gediend heeft. Eerder hebben we deze kroeg al eens gezien in de verhalen De Poenschepper (1967) en De Krimson-Crisis (1988)!
De tijd straat ook in de Suske en Wiske-verhalen niet stil, want de omgeving van de kroeg ziet er sterk veranderd uit door de uitbreiding van de Antwerpse haven.

Tegelijkertijd verwijst de auteur in het kleine stukje tekst van hetzelfde plaatje naar een grote hit van Vader Abraham (*1935) uit het jaar 1976, nl. In het kleine Café aan de Haven.

Samenvatting

Een ingenieur die een verslag over een afbraak van de oude chemische raffinaderij S & S moet inleveren wordt plots vermist. Voor het laatst zag men hem op het terrein van S & S.
Een week later worden Suske en Wiske tijdens een fietstocht verrast door onweer. In een kroeg aan de Antwerpse haven horen ze van een dronken havenarbeider dat er mensen op het terrein S & S verdwijnen en dat de twee kinderen er maar beter weg blijven. Dit moet men niet tegen de twee zeggen en niet lang daarna zijn Suske en Wiske op het terrein van S & S aan het neuzen. Ze zien er een verschijning rondlopen met een zaklamp, die plots verdwijnt.
Thuis aangekomen vertellen de twee het aan tante Sidonia en Lambik. Lambik komt ook in actie en in de stadsarchieven ontdekken ze dat een zekere Gerard Picket uit Oosterweel er 21 jaar geleden verdwenen is onder mysterieuze omstandigheden. Volgens Lambik klopt dit niet, want het dorp Oosterweel verdween begin jaren 60 door de uitbreiding van de industrie. Nadat ze op dit raadsel gestoten zijn rijden ze nog eens een keer terug naar het terrein van de S & S, waar wiske plots struikelt over een uit de grond stekende metalen haan.

Suske en Wiske ontmoeten Gerald Picket Niet lang daarna komen de kinderen, maar ook Lambik en Jerom achter het geheim.
Gerald Picket is nl. een inwoner van Oosterweel, die zijn geboorteplaats niet wilde verlaten, want zijn huis is dat van zijn voorouders. Voordat Oosterweel ondergespoten werd met zand, heeft hij zijn huis gestut, zodat het de last van het zand kon dragen. Vervolgens groef hij een gang tot aan de oppervlakte en camoufleerde die.
Tot zijn geluk werd pal boven zijn huis de raffinaderij s & S gebouwd, waar hij dan de job van portier kreeg. Alles ging goed, totdat de raffinaderij moest sluiten vanwege de oliecrisis.
Om het onheil af te wenden hield Picket nog een staking met andere arbeiders, maar het mocht niet baten, en sinds iets meer dan twintig jaar leeft hij nu met zijn Lucie als kluizenaars onder het terrein van S & S.
Iedereen, die volgens hem, achter zijn geheim komt, wordt ontvoerd en moet ook als kluizenaar leven, zoals bijv. de ongelukkige ingenieur aan het begin van het verhaal. Door het krachtige ingrijpen van Lucie wordt Gerald gedwongen op te geven. Jerom graaft zich vervolgens naar buiten en Gerald wordt aan de politie overgeleverd. Onze vrienden en de ingenieur zijn weer vrij en Lucie is blij dat ze na al die jaren weer aan de oppervlakte kan leven.


Tekst: Alain Stienen