Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske Familiestripboek

1995


Album
Album

Samenvattingen van de verhalen in het 10e Suske en Wiske familiestripboek.

Familiestripboek 1995 Het Familiestripboek dat in 1995 verscheen stond helemaal in het teken van het 50-jarige jubileum van Suske en Wiske.
Naast getekende gelukwensen en huldigingen van o.a. Merho (Kiekeboe), Ikke (Biebel) en Marc Legendre / Jan Bossschaert (Sam) en het Jerom-verhaal Het Groene eiland kwamen er natuurlijk ook exclusieve Suske en Wiske-verhalen in voor!

Exclusief omdat het allereerste Suske en Wiske-verhaal Op het eiland Amoras in een niet hertekende versie werd gepubliceerd. Helaas gold dit niet voor de tekst. Deze werd jammer genoeg aan het taalgebruik van midden jaren 90 aangepast.
Dit geldt ook voor het andere klassieke verhaal De gekalibreerde kwibus. De oorspronkelijke tekeningen van destijds bleven, maar het verhaal werd ingekleurd en aan het taalgebruik aangepast. Nou mag dit voor de normale stripgebruiker niet erg en zelfs een zegen zijn, maar voor puristen is zoiets in waarste zin van het woord een zedendelict!!!

Suske en Wiske halen herinneringen op Een nieuw kort verhaal (en dat voor het eerst in lange tijd) werd ook gepresenteerd, namelijk 50 jaar Suske en Wiske-geschiedenis in strip.
Dit korte verhaal biedt eigenlijk min of meer de hoogtepunten uit de toen 50-jarige geschiedenis van het bekende stripduo.

Suske en Wiske moeten van Tante Sidonia de zolder opruimen en daar vinden ze hun vroegere avonturen als album. Zij beginnen zich hun vroegere avonturen te herinneren. Even later voegt tante Sidonia zich bij hen en herrinnert zich ook hun memorabele momenten. Natuurlijk voegen Lambik en Jerom zich niet lang daarna ook bij het trio. Lambik wil echter het herinneren voortzetten in de tuin van tante Sidonia, waar de zon schijnt en hij een lekker pilsje drinken kan (verstandige man, onze Lambik!).
Plots komt Krimson opdagen en wil met een bom onze vrienden doden, maar professor Barabas en zijn ondergronder, de Terranef, halen een streep door de rekening van Krimson.
Na de afgang van Krimson halen onze vrienden nog herinneringen op van vele avonturen en tante Sidonia komt aan het einde tot de conclusie dat ze vrienden zijn en vrienden zullen blijven.

Het tweede verhaal, De gekalibreerde kwibus, verscheen voor het eerst in het parochieblad Kerkelijk leven. Het liep er van 31 oktober 1948 tot 15 oktober 1950 onder de titel De avonturen van Lambik.
De gekalibreerde kwibus De gekalibreerde kwibus bestaat eigenlijk uit drie los samenhangende verhaaltjes met als centrum een ongewone wispelturige Lambik.
Eerst in het jaar 1979 verscheen een bundeling van deze verhalen als album. Het kreeg de titel De gekalibreerde kwibus naar een citaat uit deze bundeling van verhalen.

In alle drie verhalen van deze bundeling heeft agent Tieter een cameo. Agent Tieter is namelijk een van de hoofdrollen van een andere Vandersteen-reeks: De Vrolijke Bengels!

In het eerste deel heeft Lambik in zijn hondekot, pardon bolhoed, het winnende biljet van een loterij. Hij verliest het natuurlijk meerdere malen en na vele doldrieste avonturen kan hij het gaan inlossen en houdt van de in vooruitzicht gestelde miljoenen maar 5 frank over.
In het tweede verhaal ruimen Lambik, Suske en Wiske een als een soort spoken verklede valsemuntersbende op en in het derde verhaal, na de valsemuntersaffaire ziet Lambik zich als een volwaardige ongediplomeerde detective. Niet lang daarna komen Lambik, Suske en Wiske in aanraking met een machtige bende onder leiding van een zekere Brutos, die uranium wil verrijken om er oorlogsmaterieel van te maken. Op de Noordpool komt het tot de finale strijd, die echter door onze drie vrienden gewonnen wordt.

Van het derde verhaal, Op het eiland Amoras, is elders op deze site een samenvatting te lezen.


Samenvattingen: Alain Stienen