Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Lambik-files

Deel 1Suske en Wiske Familiestripboek 1999 In het Familiestripboek van 1999 zijn 3 Suske en Wiske-verhalen te vinden. Een los avontuur, met de titel Sprookjesnacht aan zee, en twee anderee die het begin vormen van een heuse cyclus, bestaande uit 9 kortverhalen, namelijk De Lambik-Files.
Lambik maakt in deze cyclus jacht op divers buitenaards gespuis en andere onverklaarbare verschijnselen.
Eigenlijk zijn het maar 8 verhalen, maar door omstandigheden heeft De Standaard een kortverhaal uit een andere cyclus aan deze reeks toegevoegd.

Het zijn de verhalen:

De verhalen zijn door Marc Verhaegen gecreëerd voor de Familiestripboeken, ofschoon ze ook in het Suske en Wiske Weekblad en het Suske en Wiske Clubblad zijn verschenen. De eerste twee afleveringen komen in dit Familiestripboek voor en de andere zijn in de boeken van 2000 en 2001 verschenen.

Marc Verhaegen heeft zich overduidelijk laten inspireren door een uiterst populaire televisie-serie uit de jaren 90, namelijk The X-Files.
Deze serie werd ontwikkeld door Chris Carter (*1956). De eerste aflevering werd op 10 september 1993 uitgezonden en de laatste verscheen op 10 mei 2002.
Mulder en Scully De serie liep 9 seizoenen lang en werd wereldwijd een enorm succes. Ze bestond niet alleen uit losse verhalen met een begin en een einde, maar ook uit verhalen, die in de 9 seizoenen een rode draad vormden, de zogenaamde mythologie.
Het gaat in de reeks om twee FBI-agenten, die samen onverklaarbare en onopgeloste misdrijven trachten op te lossen. Zulke onopgeloste zaken waar men geen verklaring voor kan vinden worden bij de FBI als X-Files afgedaan. Fox Mulder gelooft in het paranormale, terwijl zijn partner Dana Scully de vreemde misdrijven en verschijningen wetenschappelijk probeert te verkaren.
De rode draad die door de negen seizoenen loopt gaat over de zoektocht van Mulder naar de waarheid omtrent de ontvoering van zijn zus Samantha, die op 8-jarige leeftijd schijnbaar door buitenaardsen werd meegenomen. De tweede leidraad is de ontvoering van Scully in het tweede seizoen. Als ze op onverklaarbare wijze terugkomt is haar leven voortdurend in gevaar.

De impact die deze serie had in het televisielandschap was en is nog steeds enorm.
Niet alleen dat er verschillende tv-series met een ongeveer dezelfde inhoud verschenen zoals Dark Skies, Supernatural, Psi-Factor : The Chronicals of the Paranormal, Strange World , Burning Zone, Mysterious Ways, Ghostwisperer, Medium Fringe en Lost.
Ook latere misdaadseries zoals Alias, CSI en Navy CIS putten nog steeds uit de formule van deze serie.

Door het succes van The X-Files kreeg Chris Carter in 1998 groen licht om een speelfilm over de beide FBI-agenten te maken. Deze film kreeg de titel The X-Files : Fight the Future. Logisch dat deze speelfilm in de bioscopen een kaskraker werd.
Ook was het niet minder logisch dat door het succes van deze serie Chris Carter de gelegenheid kreeg andere series te produceren zoals Millenium en Harsh Realm.
Een andere serie van zijn hand was The Lone Gunmen en dat was een zogenaamde spin-off van The X-Files. Een spin-off is een serie, die ontstaat uit de originele serie. In dit geval zijn the Lone Gunmen figuranten, die vaak in The X-Files zijn opgetreden en bij het publiek immens populair waren, Daardoor werd er een zelfstandige serie omtrent The Lone Gunmen ontwikkeld.

Nadat de serie in 2002 door desastreuze kijkcijfers werd beeindigd, was het lang stil rond het duo Scully en Mulder.
In 2008 vond Chris Carter de tijd rijp om opnieuw de x-akten te openen in vorm van een nieuwe speelfilm. Dat vonden de beide acteurs Gillian Anderson (*1968) en David Duchovny (*1960) ook en zo werd de tweede X-files film een feit. Nog in hetzelfde jaar verscheen The X-Files : I want to believe wereldwijd in de bioscopen, maar het succes viel tegen!
De film was geen direkte flop, maar men (de filmcritici en de fans) was het er over eens dat deze film eerder een naar bioscoopformaat opgeblazen tv-episode was als een film met nieuwe antwoorden, waar de fans en de critici naar hunkerden.
De fout lag daarin, dat Carter de mist inging door niet naar zijn eigen ontwikkelde mythologie te kijken, nl. die waar Mulder en Scully de waarheid trachten te ontdekken omtrent de samenzwering van de buitenaardsen en groeperingen binnen de Aardse regeringen in verbinding met de ontvoeringen van Samantha en Scully.
Carter presenteerde in deze film het publiek namelijk een verhaal rond Russen, die proberen om uit lijken een lichaam te vormen om het brilliante brein van een wetenschapper een tehuis te geven. Wie wat van literatuur en films weet, denkt meteen aan Frankenstein or the Modern Prometheus van de schrijfster Mary Shelley (*1797 - +1851) en de talloze verfilmingen van haar roman.

In 2009 doken vooral op het internet de eerste geruchten op dat, waarschijnlijk in 2012, een nieuwe speelfilm zou verschijnen rond het FBI-duo van The X-Files, want in de serie zelf wordt steeds dit jaar in verbinding gebracht met de invasie van de buitenaardsen.
Het jaar 2012 is namelijk het jaar dat door de Maya's werd aangeduid als het jaar waar hun jaartelling op 21 of 23 december ten einde zal gaan. En daar de Maya's niet meer als volk in het geheel bestaan, zou volgens enkelen óók in dat jaar een voor de wereld ingrijpende verandering plaatsvinden.
De actrice Gillian Anderson bevestigde eind 2009, dat ze een nieuwe speelfilm niet onrealistisch vindt en ieder geval erin zou meespelen. Maar de X-akten werden in 2012 toch niet opnieuw geopend. Het bleef dus de vraag of Scully en Mulder eindelijk... of toch niet... op enig moment de waarheid zouden vinden!
Met het einde van de wereld bleek het in 2012 mee te vallen, waardoor verder gewerkt kon worden aan nieuw avonturen.
Begin 2015 werd bekend dat de X-files een heropstanding zal beleven, met de oorspronkelijke hoofdrolspelers. Volgens planning keren Mulder en Scully in 2016 terug op het tv-scherm.

De mysterieuze cirkel

Samenvatting De mysterieuze cirkel

In dit verhaal zijn Suske en Wiske leiders van een scoutbeweging. Iets wat voor de geestelijke vader, Willy Vandersteen (*1913 - +1990) van dit stripduo steeds een verrijking van zijn jeugd vormde. Beslist uit jeugdsentiment gedreven creëerde hij zijn allerlaatste verhaal voor de Suske en Wiske-reeks, getiteld De wervelende waterzak (1988).

De jacht naar vreemdelingen door scouts zal de auteur Marc Verhaegen (*1957) wel gezien hebben als antwoord op DE zaak van kindermisbruik en de weerbaarheid van kinderen, die het land België in de tweede helft van de jaren 90 van de vorige eeuw in de wereldopinie op een negatieve wijze naar voren gebracht heeft!!!
De gruwelijke daden van de kinderverkrachter en - moordenaar Marc Dutroux (*1956).

Lambik noemt zichzelf in strook 9 een Alienterminator. Dat is een verwijzing naar de Hollywoodblockbusters Alien (1979) en Terminator (1984).

In strook 22 heeft Wiske het over de Gekkekoeienziekte, officieel bekend als de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Dit is een ziekte der hersenen veroozaakt door prionen. Prionen ontstaan door afwijkingen van eiwitten in de hersenen. Kenmerk van deze ziekte is geheugenverlies en storingen in de evenwichtscoördinatie.
Einde jaren 90 werd deze vorm van ziekte algemeen bekend door gevallen van teenagers in Frankrijk en Groot-Brittanië, die door het eten van o.a. hamburgers in fastfoodketens deze hersenziekte kregen.

Lambik heeft een nieuwe zaak geopend.... hij jaagt in opdracht voor anderen op aliens en andere onverklaanbare verschijnselen.
Suske en Wiske op kamp met scouts Suske en Wiske zijn leiders van een scoutsbeweging en ´s avonds organiseren zij voor die beweging een jacht op een vreemd uitziende persoon. Ze sturen de kinderen naar bed en geven hun de boodschap dat deze jacht hun weerbaarder zal maken tegenover vreemdelingen!

Lambik wordt in zijn kantoor opgebeld door een opgewonden boer die in zijn weiland een verbrande plek heeft gevonden.
Onmiddelijk stormt Lambik in zijn busje naar de plaats van het misdrijf. Hij stuurt de boer weg en trekt een militair outfit aan met diverse wapens. Op jacht ziet hij plots twee metalen schijven, die hij stuk schiet, waarna hij zich meteen terug trekt.
De metalen schijven waren echter schotelantennes en de bezitters ervan waarschuwen onmiddellijk de politie.

Ondertussen begint het genadeloos te regenen, iets wat de jeugdige scouts niet bepaald leuk vinden. Maar desondanks gaan ze voort op hun jacht naar de mysterieuze vreemdeling. Suske en Wiske vormen een pyramide en doen een mantel aan. Zo lijken zij een zeer grote vreemde verschijning. Die schijngestalte ziet Lambik en in zijn waan, houdt hij dit voor een vermomde alien en valt aan!
Tot zijn grote verbazing ontdekt Lambik dat het Suske en Wiske zijn.
Niet inziende dat hij fout zit met de bewering van invasie door aliens, bindt Lambik Suske en Wiske aan een boom vast. Onmiddellijk daarna begeeft hij zich weer op jacht en ontdekt in de stromende regen een groep kleine, van regencape voorziene, scouts die hij voor vermomde aliens aanziet.

Ondertussen is de polite ook aanwezig, maar Lambik wil de eer om een alien te ontmaskeren voor zichzelf opstrijken en ontwijkt de arm van de wet.
De scouts zijn echter niet zo mak en valllen Lambik aan. Een schot gaat af en Lambik druipt snel af tegen zo´n overmacht. De politie komt onmiddellijk ter plaats en vraagt de kinderen wat er gebeurd is. Zij berichten over het voorval. Lambik denkt nu dat de politie met alle eer gaat strijken en ontdekt, nog steeds in de stromende regen, een andere groep scouts in regencapes. Zoals Lambik nu eenmaal is, denkt hij nog steeds, dat dat aliens zijn. Dit keer lokt hij de kinderen naar zijn bus en vangt hun in de kofferruimte van de auto.
Hij rijdt weg en merkt dat hij gevolgd wordt door de politie Natuurlijk denkt hij dat deze zijn succes willen afpakken, maar plots stopt de bus en een van de souts stapt uit.
Wat is er gebeurd... de scouts hebben Lambik gekneveld en geboeid!

Elektro-Aliens

Samenvatting Elektro-Aliens

In de science-fictionliteratuur van de afgelopen 150 jaar zijn er heel wat romans geschreven worden over levende wezens, die niet zoals wij uit vlees en bloed bestaan, maar uit energie of elektriciteit. Wezens die net zoals wij denken, voelen en handelen. Is dit Mogelijk? De moderne wetenschap heeft hier nog geen antwoord op kunnen vinden, maar volstrekt onmogelijk acht men het niet! Dus... wie weet!

In Hollywood heeft men wel antwoorden gevonden! Vooral in populaire tv-series wist men die te vinden.
Zij het de X-Files met de episode nr. 7 Ghost in the Machine of episode nr. 9 Space, waarin aliens, computers e.d. de macht over een mens nemen. Daarbij zou het niet blijven, want in latere episodes van de X-Files komt dit verhaaltechnische plot nog vaak voor.
Ook andere tv-series, zoals o.a. Star Trek (1966/69), Space : 1999 (1975/76), Star Trek - The Next Generation (1987/94), Star Trek - Deep Space Nine (1993/99) en Babylon 5 (1993/98), dus wederom science-fiction-series, waarin het dan voornamelijk om levensvormen gaat, die vooral uit energie of elektriciteit bestaan.
Een mooi voorbeeld van een levensvorm uit energie, die het ruimteschip Enterprise en haar bemanning kaapt is te zien in de episode nr. 7 Lonely among us van de serie Star Trek - The Next Generation.

Ook in het bereik horror vindt men films, waarin bijv. een seriemoordenaar, die door de elektriciteitsstoel sterven moet, een weg vindt om te overleven door zich in een elektrisch wezen te veranderen en dan verder moordt. Dat is de film Shocker (1989) en de moordenaar wordt door niemand anders gespeeld als de man die de agenten Scully en Mulder in de X-Files als chefdirector Skinner van de FBI verder helpt, nl. de acteur Mitch Pileggi (1952).

Dit verhaal lijkt het begin van de cyclus rond Lambik op jacht naar aliens en ander onverklaanbaar gespuis te vormen en niet De Mysterieuze Cirkel, want de auteur Marc Verhaegen laat het verhaal beginnen in strook 1 met: Lambik is in de stad met een praktijk gestart om onverklaanbare zaken op te lossen. Zijn kantoor draagt de naam E.H.B.B.O.: Eerste Hulp Bij Buitenaardse Ongevallen.. Sidonia assisteert Lambik bij E.H.B.B.O.

Sidonia assisteert Lambik bij zijn nieuwe baan, waarin hij mensen tracht te helpen die problemen hebben met aliens en andere onverklaanbare verschijnselen.
Lambik leest juist, dat er ook aliens zijn die bestaan uit pure elektriciteit. De telefoon rinkelt en Sidonia neemt het gesprek aan. Het is een oude dame bij wie de electriciteit in het huis is uitgevallen en de elektricien de oorzaak ervan niet kon vinden. Lambik kijkt al achterdochtig en Sidonia neemt de opdracht aan.
Al tijdens de rit naar het huis van de oude dame neemt Lambik aan dat het hierbij om de beruchte elektro-aliens moet gaan. Het kan niet anders!
Lambik in gevecht met een 'Alien' Als ze aankomen bij het huis is het al donker en daar het om een groot landhuis gaat ziet het er sinister, m.a.w. griezelig uit!
Met een zaklamp naderen ze het huis en daar de bel het niet doet moet Lambik via een zijraam naar binnen klimmen. Hij valt... en merkt dat iets in zijn enkel bijt! Een hevig gevecht ontbrandt en dan blijkt het niets anders te zijn als een ... berenhuid, die als vloerkleed dient!
De oude dame, door het lawaai van Lambik wakker geworden, komt de trap af en vraagt naar hun identiteit. Lambik ziet plots een schaduw, springt erop af en het is niets anders als een grote plant!
Hij vindt de naar de kelder en ziet iemand aan de elektriciteitskast morrelen. Natuurlijk is dat volgens Lambik de elektro-alien en valt hij hem aan. Nadat hij het wezen of de persoon uitgeschakeld heeft ziet hij tot zijn ontsteltenis dat er nog handen of poten uit de elektriciteitskast hangen. Meteen grijpt hij naar een grote hamer en slaat de kast kapot.

Plots wordt er op de deur geklopt en voor Sidonia en de oude dame staat een klein mannetje met elektricienkleren die zegt dat de hele wijk door een storing zonder stroom gezeten heeft. Nu is alles weer in orde en men moet zijn collega zeggen, dat zijn werk erop zit hij en naar huis kan komen.
Inderdaad; Lambik heeft de collega buiten westen geslagen en over het het hoofd gezien dat de handschoenen dienden als bescherming.


Tekst: Alain Stienen