Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Lambik-files

Deel 3Suske en Wiske Familiestripboek 2001 In juni van 2001 verscheen het Suske en Wiske Familiestripboek met o.a. het verhaal Tex en Terry (nr. 254, december 1997 uit de Rode Reeks) als heruitgave, maar ook de laatste kortverhalen uit de cyclus van De Lambik-files, waarin Lambik jacht maakt op buitenaardsen en onverklaanbare verschijnselen.

In deze laatste uitgaven van De Lambik-files gaat het om de verhalen :

Nadien leek het er op dat de inspiratie was verdwenen, of dat men er anders van uitging dat er geen interesse van de kant van het lezende volk meer bestond voor zulke verhalen.
Hoe dan ook is het jammer, want de meeste verhalen waren in hilarisch opzicht werkelijk kleine hoogtepunten in het immens omvangrijke oevre van ons welbekende stripduo.


Operatie Woestijn

Operatie Woestijn

Samenvatting

Lambik maakt nu jacht op aliens in de woestijn, want hij is ervan overtuigd dat die heimelijk experimenten uitvoeren in gebieden op Aarde waar géén mensen voorkomen. En waar vindt men nauwelijks mensen? Wel ja, … in een van de vele woestijnen van deze planeet.
Hij richt een tent op en betrekt daarin de wacht met een verrekijker, maar valt in slaap.
Plots wordt hij door helse pijn in één van zijn voeten gewekt! Een plots opduikende kleine robot had een gat in zijn schoenzool geboord en is daarna op de vlucht geslagen voor Lambik.
Deze achtervolgt de arme kleine robot met een Alien–Destroyer–Hamer!
Na uren achtervolging in de ongelooflijk hete en droge woestijn ontdekt hij eindelijk een groot aantal van deze robots. Ze zijn gaten in de woestijn aan het boren.
In de waan dat zij de grond aan het vergiftigen zijn slaat Lambik ze allemaal stuk met zijn hamer en stopt ze in zijn Alien–Overschot–Afvalzak.
Plots duikt er een auto op. Er stappen twee mannen uit en Lambik vertelt hen dat er aliens in de woestijn zijn die de grond aan het vergiftigen zijn. Daarop krijgen de twee mannen het enorm benauwd, want ze zijn verantwoordelijk voor de vele robots die voor hen wetenschappelijk bodemonderzoek aan het doen zijn!


De pijnloze tandarts

De pijnloze tandarts Dit verhaal heeft wat inhoud betreft niets bij de De Lambik-files te zoeken! Aliens, robots, geesten of andere onverklaanbare verschijnselen van deze wereld zijn hier namelijk niet aanwezig.

De reden hiervoor is misschien dat Standaard Uitgeverij, wellicht in overleg met de auteur, Paul Geerts, het verhaaltje door de toevoeging van de reekstitel wilde laten aansluiten bij de andere verhaaltjes in dit Familiestripboek.
De pijnloze tandarts werd voor het eerste gepubliceerd in de eerste aflevering van het Suske en Wiske Clubblad. Dit magazine was een bijlage van album no. 257 „De rebelse Reinaert, dat verscheen in september 1998.
Normaal gesproken had De pijnloze tandarts in een andere Lambik-cyclus moeten verschijnen, namelijk die waarin hij verschillende jobs aanneemt om geld te verdienen. Die cyclus werd gepubliceerd in de Lambik Familiestripboeken van 1998 en 1999.
De „Lambik treft aliens-cyclus“ uit de Suske en Wiske-Familiestripboeken begon in 1999 en eindigde in 2001.
De pijnloze tandarts - Titelvak in het clubblad

Samenvatting

Suske en Wiske zijn op weg naar Lambik, die net een theoretische bijscholing heeft gehad. Waarin hij is bijgeschoold weten de twee echter niet.
Lambik is in zijn schuur aan het timmeren van jewelste om een nieuwe job te krijgen en dat is die van tandarts.
Hij werft als De pijnloze tandart en prompt heeft hij patiënten.
Zijn eerste klant is een rechter die hij na veel gestuntel weet te helpen.
Daarna komt een zekere mijnheer Wortel aan de beurt, waarbij Lambik de verkeerde kies trekt. De man trakteert als reactie Lambik op een blauw oog.
De volgende patiënt, mevrouw Nagels zorgt voor een tweede blauw oog. De reden hiervoor vertelt ze een andere patiënt bij het verlaten van de praktijk: "Tandarts Lambik begon op mijn zenuwen te werken ... zonder verdoving!".


De UFO

De UFO De term U.F.O. is een afkorting uit de populaire media vanaf ongeveer de jaren 40 van de vorige eeuw. Het is de afkorting voor Unidentified Flying Objects.
Hierover meer bij de samenvattingen van de verhalen De pompenplanters (1979) (in Voorbereiding) en De kwaaie Kwieten (1987).

Samenvatting

Op een mooie dag wandelt Lambik op zijn gemak naar zijn bedrijf. Tot zijn grote ontzetting en verbazing ontdekt hij dat er pal naast zijn pand iets geopend wordt met de naam U.F.O.
Dit wekt meteen de jager in hem op. Een onderneming met de naam U.F.O. En dat juist naast zijn kantoor, dat niets voor niets de naam E.H.B.B.O. (Eerste Hulp bij Buitenaardse Ongevallen) draagt.
Lambik is direct in de weer om zijn (buitenaardse) buren te bespioneren. Hij boort gaten in de muur tussen de twee panden om stiekem te kunnen filmen en hij verstopt zich in een groene afvalcontainer om de buren in de gaten te houden en op heterdaad te betrappen.

Tijdens deze actie ziet hij een bezorger die dozen met pizza's van De Pizza-Planeet komt brengen. Volgens Lambik is dit natuurlijk uiterst verdacht, want hij heeft nog nooit van Pizza-Planet gehoord.
Hij sluipt op het dak van het gebouw met een fotocamera. Daar aangekomen bindt een koord om zijn voeten en een oude TV-antenne en laat zich van de rand van het dak naar beneden vallen. Tijdens zijn val maakt hij foto's van degene, die zich in het gebouw van U.F.O. bevindt.
De bevestiging aan de tv-antenne bezwijkt onder het gewicht van Lambik en hij valt in de groene container onderaan aan het gebouw. Meteen laten voetgangers een ambulance komen, maar ondanks dat hij gekneusd is door zijn val schreeuwt hij dat hij bewijzen heeft voor een samenzwering tegen de mensheid!
Hij heeft nu fotografische bewijzen en die moeten meteen ontwikkeld worden.
Terwijl de voetgangers op straat denken dat Lambik gek geworden is door zijn val, worden Sidonia, Suske en Wiske ingelicht dat Lambik in het ziekenhuis wordt opgenomen. De drie rijden zo snel mogelijk naar het ziekenhuis en nemen daarbij, op verzoek van Lambik de zojuist ontwikkelde foto´s mee.
Tot grote ontnuchtering van Lambik heeft hij foto´s genomen van ouderlingen die aan fitness doen, waarbij ze een pizza eten van de keten Pizza-Planet!


De buitenaardse buis

De buitenaardse buis Dit kleine avontuur van Lambik vindt plaats in het continent Australië. Onze vrienden waren er al eens, namelijk in het avontuur De blinkende boemerang (1976). Vele jaren later kwamen ze er nog eens terug in De krasse Kroko (2007).
We zien Lambik in strook 3 lopen in de Australische woestijn met op de achtergrond een soort tafelberg, die doet denken aan het Australische monument Ayers Rock.
De Ayers Rock ligt in het hart van Australië, namelijk in het midden van het continent. Het is een absoluut spiritueel heiligdom van de Australische oer-inwoners, de Aboriginals. Zij noenem hun berg Uluru: de Heilige Berg.
Officiëel werd de berg ontdekt door de bioloog William Gosse (*1842 - +1881) in 1873. Hij gaf de berg de naam Ayers Rock.
Henry Ayers (*1821 -+1897) was in die tijd premier van Zuid-Australië.
Heden ten dage is de tafelberg de nr. 1 van de vele toeristische trekpleisters van dit land en continent.

Aan de tekenstijl te zien heeft Paul Geerts dit laatste verhaal uit de Alien-cyclus gecreëerd.

Samenvatting

Tante Sidonia is in paniek, want Lambik is verdwenen!
Terwijl zij bezorgd thuis zit is Lambik in Australië, midden in de woestijn, naar aliens aan het zoeken. Hij vermoedt namelijk dat ze daar een geheime basis zullen oprichten.
Sidonia, Suske en Wiske bezoeken Jerom in de hoop, dat hij weet waar Lambik gebleven is. Het enige wat Jerom weet is dat Lambik krankjorum is door zijn bezetenheid de wereld te moeten bewijzen dat de aliens al onder ons zijn. Verder kan hij niet mee gaan zoeken naar Lambik, want hij heeft sinds kort een baan op een bouwwerf. Hij nodigt het drietal uit om hem te begeleiden.

In de zinderende hitte van de Australische woestijn zoekt Lambik ondertussen verder naar aliens. Behalve kraaghagedissen en kangoeroes vindt hij echter niets.

Jerom moet zoveel mogelijk buizen de grond in duwenn tot hij weerstand voelt. Terwijl Jerom bezig is wordt tante Sidonia steeds wanhopiger in haar zorg om Lambik.

In Australië rust Lambik even uit en prevelt in zichzelf hoe erg het zou zijn als de aliens daar een basis zouden oprichten.
Plots wordt hij door een uit de grond komende buis naar boven getild. Meteen is het voor Lambik duidelijk dat de aliens een onderaardse basis hebben. Hij begint een vloektirade die aan de andere kant van de Aarde te horen is, want het zijn natuurlijk de buizen die Jerom door onze aardbol geduwd heeft.
Onze vrienden zijn nu gerustgesteld, want ze hebben Lambik gevonden.

Lambik in Australië Ayers Rock


Zie ook de samenvattingen van de overige afleveringen uit De Lambik-files:
Tekst: Alain Stienen