Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Lambik-files

Deel 2Suske en Wiske Familiestripboek 2000 Op 14 Juni anno 2000 was het dan weer zover. Het 15e deel van het Familiestripboek verscheen met de volgende drie delen van de Lambik-Files – cyclus.
De eerste afleveringen van deze reeks verschenen een jaar eerder in de voorganger van dit boek.

Dit keer ging het om de verhalen:

Wie een oog heeft voor de tekenstijl ziet, dat die verhalen bijna in het geheel door Paul Geerts (1937) getekend zijn. Wie die verhalen bedacht heeft, weet men niet. Dat zou men aan beide verantwoordelijken uit deze periode moeten vragen.
Zowel Marc Verhaegen (1957) als Paul Geerts hebben oog voor het spiritualisme.


Telekinese

Telekinese In het eerste verhaal van deze Lambik-Files gaat het (volgens Lambik) om telekinese.
Het woord zelf komt uit het Oudgrieks en is ontstaan uit de twee woorden "Tele" (ver) en "Kinesis" (beweging).
Telekinese is niets anders als verplaatsing van een object door middel van psychische concentratie.

In de jaren 50 en 60 was het een openbaar geheim dat de Sowjets, en dan in het bijzonder in opdracht van de dictator Josef Stalin (*1878 - +1953) deelnamen aan experimenten waar willekeurige mannen of vrouwen aangezet werden om objecten te verplaatsen door geestkracht.
Het doel van Stalin was om met zulke mensen een leger op te richten, waarmee men het decadente Westen ten val zou kunnen brengen.
De beroemdste van deze personen was de Russin Nina Kulagina (*1926 - *1990) Zij kon diverse voorwerpen bewegen door louter concentratie van haar gedachten, wat werd gefilmd en als bewijs vastgelegd op celluloid. Heden ten dage zijn zelfs nu nog wetenschappers ervan overtuigd, dat deze film géén "fake" is (dus géén bedrog), maar echt!
Een andere persoon, die dit (schijnbaar) beheerst is de mentalist Uri Geller (*1946).

Bij het thema telekinese is het woord science-fiction niet ver te zoeken, want wie weet waar het (menselijke) brein toe in staat is?
… en dan nog die van buitenaardsen!
de E.T´s,
de Aliens!
Zij hebben het voor het elkaar gekregen om vanuit verre planeten of sterrenstelsels onze planeet te bereiken, en het ook waard gevonden om op onze planeet te landen!
Zij moeten gewoonweg over deze gave beschikken! … Volgens velen!

Ook in de filmwereld werd er op gereageerd en zal er in de toekomst op gereageerd worden!
De 60er jaren-serie My Favourite Martian" is hier een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is de film Carrie uit 1976.
Drie andere beroemde voorbeelden uit de filmhistorie zijn de zes Star Wars-films (1977/2003), het personage Jean Grey uit de X_Men-trilogie (2000/06) en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2009).
Dus reden genoeg om Lambik een avontuur te laten beleven!

Lambik wantrouwt een blad

Samenvatting

Er is niet veel te doen bij het E.H.B.B.O., de afkorting voor Eerste Hulp Bij Buitenaardse Ongevallen!
Lambik verveelt zich in zijn bureau en luistert naar een radio-reportage omtrent telekinese, waarin het gaat over verplaatsing van voorwerpen door geestkracht! Hij is meteen van mening dat dit alleen maar kan ontstaan door buitenaardsen.
Door de wind waait een onschuldig blad van een boom het open raam van het bureau in en meteen ziet Lambik dit als een telekinetische aanval. Hij volgt het blad met een pistool, maar merkt plots dat het maar gewone bladeren van een boom zijn.
Hij gaat weer naar zijn bureau, neemt plaats, slaapt in en heeft een nachtmerrie. Daarin gaat het om telekinese.
Gewekt door Sidonia, vraagt hij om een kop koffie. Sidonia gaat weg en even later komt een tafeltje, gedekt met een kan koffie, suiker en alles de kamer in! Lambik is er van overtuigd dat het iets met aliens te maken heeft en plots komt ook nog een fauteuil met een krant op de zetel de kamer naar in.
Nu is hij er zeker van dat dit alles veroorzaakt wordt door telekinese van aliens te doen en vernietigt trots het tafeltje met de kan koffie en ook de fauteuil!
Wat hij niet weet, dat de beide voorwerpen cadeau´s voor hem waren van Suske!


De Space party

De Space Party Bij De Space party is het Marc Verhaegen die het verhaal bepaalt en dat ziet men aan de manier waarop lichaamsverhoudingen getekend zijn, maar ook aan de wijze hoe de verhaallijn opgebouwd is.
Wie Marc Verhaegen kent weet dat hij met hoofdpersonen drastischer omgaat om een verhaal te vertellen dan zijn voorgangers.
Maar ook Paul Geerts heeft meegetekend, want zijn stijl van tekenen en uitwerken is duidelijk aanwezig.

In het verhaal duiken ook oude bekenden op die bekend zijn uit vroegere avonturen van het stripduo, zoals de oude Van Zwollem en zijn dochter Annemarie. Maar ook Theofiel Boemerang is van de partij.

De oude van Zwollem leeft op de space party zijn complex uit en presenteert zich hier als Terminator 95 bis.
Terminator is een science fiction-film uit 1984 die geschreven en geregisseerd door James Cameron (*1954)
Hierin gaat het om een op een mens lijkende robot, de T-800, die door SkyNet, een soort supercomputer, uit de toekomst naar ons heden wordt gestuurd om de moeder te doden van de verzetstrijder John Connor, die SkyNet het (elektronische) leven zuur maakt.
De T-800 werd door de Oostenrijkse bodybuilder en acteur Arnold Schwarzenegger (*1947) vertolkt.
Deze film was trouwens voor Cameron en ook voor Schwarzenegger het begin van een ongelooflijke carriëre.
Cameron is heden ten dage, naast Steven Spielberg (*1946), één van de meest invloedrijkste regisseurs van Hollywood.
Arnold Schwarzenegger heeft daarna niet alleen in twee sequels van Terminator gespeeld maar ook in diverse andere actiefilms en komedies, om daarna in de politiek te gaan als gouverneur van Californië in het jaar 2003. Dit bleef hij tot 2010.
Van Zwollem als Terminator 95 bis Nu is hij weer druk bezig met films. Zo was hij in de laatste twee jaren weer te zien in o.a. The Expandables (2011), The Expandables II (2012) en The Last Stand, die in het jaar 2013 te zien zal zijn.

Na het succes van de Terminator-film was het vrij duidelijk, dat er een vervolg van zou komen, maar toch duurde het tot 1991 voordat Terminator II – Judgement Day het daglicht zag. zo duurde het ook lang voordat Terminator III – Rise of the Machines gerealiseerd was. Eerst in 2003 kon men zien hoe in de film de opstand der machines tegen de mensheid begon.
Schwarzenegger speelde in deel twee weer de robot T-800, maar dit keer werd hij uit de toekomst gestuurd om de jonge John Connor te beschermen tegen de meer geavanceerde robot T-1000. In de derde aflevering moest hij Connor en zijn vriendin beschermen tegen de dodelijke vrouwelijke robot T-X.
In deel 4 Terminator Salvation uit 2009 zien we hoe de mensheid bijna uitgeroeid is door de machines en hoe hoe het kwam dat John Connor de leider van het verzet werd.
Interessant was ook de tv-serie The Sarah Connor Chronicles (2008/2009). Die liep twee seizoenen lang, om daarna gecancelt te worden door de tv-zender FOX , wegens gebrek aan kijkcijfers! Eigenlijk jammer, want hier werd het leven van moeder Sarah Connor getoond na de gebeurtenissen van Terminator II – Judgement Day.
De delen III en IV uit de filmserie zijn voor de verhaallijn in deze serie natuurlijk niet van toepassing!
Aangekondigd zijn, nu Schwarzenegeer weer teruggekeerd is naar Hollywood, de films Terminator V en Terminator VI. Maar wanneer? Voor de filmmakers, maar ook voor Schwarzenegger zo snel mogelijk!
Voor de filmmakers ligt de reden in het feit dat Schwarzenegger al oud is en bij Schwarzenegger zelf gaat het om het lieve geld!

Samenvatting

Sidonia maakt zich zorgen over het fanatieke gedrag van Lambik als het om aliens gaat. Zo besluit zij samen met Suske en Wiske een barbecue te organiseren met als motto Space Party, waarin de gasten zich als ruimtevaarders of aliens kunnen verkleden.
Lambik wordt ontvoerd Zo gezegd, zo gedaan en enkele dagen later zien we een slecht geluimde Lambik naar het feestje van Sidonia lopen. Tot zijn verbazing ziet hij echter plots diverse aliens in levende lijve voor zijn neus lopen. Meteen probeert hij ze te vangen. De aliens verweren zich echter, totdat Lambik er achter komt dat het zijn vrienden zijn, maar ook buren en kennissen van Sidonia.
Professor Barabas, die ook uitgenodigd is, vertelt hem dat hij een ruimstescanner heeft uitgevonden, die hem zal waarschuwen als er ufo´s in aantocht zijn. Het apparaat heeft er echter tot nu toe geen enkele waargenomen.
Dan begint het feest echt leuk te worden en Lambik bedankt zijn vrienden en zweert dat hij zal ophouden met zijn paranoïde gedrag als het om aliens gaat. Niemand van hen ziet echter hoe dicht bij hen in de buurt een vliegende schotel landt, waaruit twee tweehoofdige wezens komen.
Iedereen op het feest denkt dat het nog twee andere gasten zijn, maar het zijn buitenaardse jagers die erop uit zijn Aardse alienvangers op te pakken. Zo ontvoeren ze Lambik naar hun ruimteschip. Iedereen houdt dit eerst voor een grap, maar al vrij snel hebben door dat Lambik gekidnapt is door aliens. De ruimtescanner van professor Barabas bewijst het.
Maar hoe gaat het nu met Lambik verder? Zal hij ooit nog eens kunnen ontsnappen uit de klauwen van de buitenaardsen?

Het vervolg over hoe het met de ontvoerde Lambik verder gaat op het ruimteschip leest men in Opvoedingsplan B1.


Opvoedingsplan B1

Opvoedingsplan B1 In dit verhaal zien we de robotjes P2 (Pietoe), P3 (Pietrie) en P4 (Pievier). Zij lijken als twee druppels water op één van de meest beroemde robots ter wereld, R2-D2, de kleine robot uit de 6-delige Star Wars-serie.

Samenvatting

We zien aan het begin van het verhaal Lambik morrend op de bodem van een soort isoleercel zitten. Een peipkleine camera volgt daarbij zijn doen en laten.
Het zijn de tweehoofdige aliens, die hem observeren. De aliens blijken nu achteraf niet kwaadaardig te zijn, want ze willen eigenlijk met Lambik converseren en vrienden worden.
Daarop sturen ze P2, een klein robotje naar Lambik in de cel. Het robotje wil duidelijk maken, dat hij met vriendelijk bedoelingen naar hem toe komt, maar Lambik gelooft dit niet en vernietigt het robotje. Van tevoren dekt hij echter de camera af, zodat de aliens niet meegekregen hebben, dat P2 stuk is.
Lambik begint vervolgens iets te knutselen uit de metalen resten van P2. De aliens denken echter dat Lambik verlegen is en niet wil dat de aliens zien dat hij vriendschap aan het sluiten is met het robotje. Ter versterking sturen ze de robotjes P3 en P4. Maar ook die moeten er bij Lambik in de cel aan geloven.
Uiteindelijk willen de aliens het resultaat zien en ze gaan naar Lambiks cel. Op het moment dat de deur opent worden ze geveld door een luide knal. Lambik heeft van de metalen resten een soort van geweer gemaakt.
Half bewusteloos constateren de aliens dat aardbewoners agressief, stom, onverdraagzaam en egoïstich zijn en dat zodoende nog veel werk op hun staat te wachten. Waarbij één van de hoofden zelfs denkt dat dit de manier van de mensheid is om te converseren!
Rook wegblazend van het geweer verlaat Lambik het verhaal.

Zie ook de samenvattingen van de overige afleveringen uit De Lambik-files:
Tekst: Alain Stienen