Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske Infographics

2: De Bonte Bijfiguren


Datum: 15 maart 2018

De Bonte Bijfiguren

Over de Infographic

De Bonte Bijfiguren is de tweede verschijning in een reeks van zes infographics over Willy Vandersteen's populaire stripboekenreeks Suske en Wiske. In De Bonte Bijfiguren is te zien welke nevenpersonages in de loop van de reeks twee tot vier keer in de albums verschenen. De personages zijn allereerst gesorteerd op het aantal verschijningen in de albums en vervolgens op de datum dat zij voor het eerst geïntroduceerd werden.

Voor de infographic is elke verschijning van de personages meegeteld, zolang deze expliciet verwijzen naar die personages. Verschijning van voorouders en fantasie versies van personages zoals in onder andere De Blikken Blutser (2005), Sterrenrood (2014) en De Beestige Brug (2015) zijn niet meegeteld.

De Bonte Bijfiguren is gebaseerd op 377 verhalen gepubliceerd binnen de stripreeks Suske en Wiske. Tot de 377 adembenemende avonturen bestudeerd behoren de 276 albums uit de vierkleurenreeks (van De Poenschepper uit 1966 tot De Zwarte Zwevers uit 2017) en 101 kortverhalen, speciale uitgaven en reclame uitgaven getekend door Studio Vandersteen en uitgegeven door de Standaard Uitgeverij tussen 1945 en 2018. Albums uit de spin-off reeksen De Grappen van Lambik, Jerom, Schanulleke, Klein Suske en Wiske, Junior Suske en Wiske, Amoras, J.Rom en De Kronieken van Amoras zijn niet meegenomen in de telling.

De Bonte Bijfiguren

Met vier verschijningen staan onder andere Kludde, Don José del Rondello, Papal Ambik, Dolly, Snoefel en Gaffel en Sjarrel en Swa bovenaan. Deze herkenbare personages verschenen minder vaak in de albums dan de nevenpersonages uit de infographic De Prachtige Personages, maar lieten eenzelfde indruk achter op het lezerspubliek.
Sinterklaas, Teut, Roodkapje, de Wolf en de Zeven Geitjes en Lolo en Lala Feriteel hebben hun plek in de rangorde met name te danken aan enkele zeer korte gastoptredens.

De nevenpersonages die slechts drie keer in de albums verschenen zijn over het algemeen ook minder bekend dan voorgaande personages. Toch zitten er ook hier enkele klassieke personages tussen zoals Rikki, zeemeermin Nikki en Jerom's moeder Moe Mie.

De nevenpersonages met twee verschijningen zijn eveneens minder bekend dan hun voorgangers. De meesten van hen hadden één keer een hoofdrol en één keer een gastrol. Uitzonderingen zijn Putifar, de Stalen Bloempotten, Bofor, Herr Frick Adel, Udo Ludo en de personages uit Marc Verhaegen trilogieën.


Deze infographic is ontworpen door Pim Razenberg (PPJR Productions, ppjr.nl), gebaseerd op de lay-out van de albums uit de 'Rode Reeks'.
'Suske en Wiske' is een merk van Standaard Uitgeverij.


Klik op de onderstaande afbeeldingen om de overige Infographics te bekijken.
Bekijk ook de titellijst voor een overzicht van de 377 verhalen waarop deze overzichten zijn gebaseerd.

De Prachtige Personages De Uitmuntende Uitvindingen
De Talrijke Titels De Kleurrijke Covers De Statige Statistieken