Suske en Wiske Infographics
6: De Statige Statistieken
Datum: 12 april 2018
Over de Infographic
De Statige Statistieken is de laatste verschijning in een reeks van zes infographics over Willy Vandersteen’s populaire stripboekenreeks Suske en Wiske’. In De Statige Statistieken is te zien hoe vaak ieder van de hoofdpersonages in een album verscheen, hoe vaak er een album naar hen vernoemd werd en hoe vaak zij op de cover van een album verschenen. Daarnaast is in de grafieken te zien welke auteurs daarvoor verantwoordelijk waren.In De Statige Statistieken is ook op chronologische volgorde afgebeeld onder welke auteurs welke (neven)personages en uitvindingen in het leven werden geroepen.
De Statige Statistieken is gebaseerd op 377 verhalen gepubliceerd binnen de stripreeks Suske en Wiske. Tot de 377 adembenemende avonturen bestudeerd behoren de 276 albums uit de vierkleurenreeks (van De Poenschepper uit 1966 tot De Zwarte Zwevers uit 2017) en 101 kortverhalen, speciale uitgaven en reclame uitgaven getekend door Studio Vandersteen en uitgegeven door de Standaard Uitgeverij tussen 1946 en 2018. Albums uit de spin-off reeksen De Grappen van Lambik, Jerom, Schanulleke, Klein Suske en Wiske, Junior Suske en Wiske, Amoras, J.Rom en De Kronieken van Amoras zijn niet meegenomen in de telling.
De Heldhaftige Hoofdfiguren
Albums
Zoals verwacht verschenen Suske en Wiske in de meeste albums, met Wiske aan kop dankzij haar verschijning in Rikki en Wiske in Chocowakije (1945). Beide personages waren echter afwezig in Taxi Tata (2010), waardoor geen van beiden in 100% van de albums verscheen. Lambik siert de derde plaats en Sidonia en Jerom volgen op een afstandje: zowel Sidonia als Jerom werd regelmatig buiten beschouwing gelaten in een album. Jerom’s vierde plek heeft hij echter met name te danken aan zijn late introductie in 1952.Na in één derde van Vandersteen’s albums te zijn verschenen zou professor Barabas in de jaren ‘70 onder leiding van Paul Geerts pas uitgroeien tot een waar hoofdpersonage, wat hem de vijfde plek oplevert. Schanulleke, die in de bekende “menselijke toren” altijd in Wiske’s hand pronkte, verscheen in de albums zelf slechts 181 keer.
Titelpersonages
Lambik staat met stip op nummer één wat betreft het aantal titelverwijzingen, zoals De Stierentemmer (1950), De Gramme Huurling (1967), De Bezeten Bezitter (1989) en De Blote Belg (2001). Maar liefst 44 albums werden naar hem vernoemd; veel daarvan geschreven door Willy Vandersteen. Suske en Wiske komen het dichts bij Lambik in de buurt met respectievelijk 28 en 24 titelverwijzingen, waaronder De Perenprins (1980) en De Parel In De Lotusbloem (1987).Sidonia en Jerom volgen met respectievelijk 17 en 14 titelverwijzingen, waaronder De Amoureuze Amazone (1977) en De Toffe Tamboer (1980). Professor Barabas en Schanulleke sluiten de rangen vervolgens met respectievelijk 10 en 4 titelverwijzingen. Schanulleke kreeg pas in 1975 haar eerste titelverwijzing met De Vlijtige Vlinder (1975) en professor Barabas moest zijn eerste verwijzing delen met de rest van de cast in Het Mini-Mierennest (1967).
Covertekeningen
Ongeacht of zij als titelpersonage gebruikt werden verschenen zowel de reeks haar hoofd- als nevenpersonages regelmatig op de cover. Wiske werd maar liefst 339 op de cover van een album afgebeeld, waarmee zij met stip bovenaan staat. Suske en Lambik volgen met respectievelijk 324 en 210 covers. Wiske, Suske en Lambik worden vervolgens op afstand gevolgd door Sidonia en Jerom, wie respectievelijk 94 en 93 keer afgebeeld werden. Opvallend is dat Schanulleke drie keer zo vaak op de cover van een album verscheen als professor Barabas, wie juist in veel meer verhalen meespeelde dan Schanulleke. Hij staat hiermee nog minder vaak op de cover dan Krimson, wie 17 keer werd afgebeeld.
De Prachtige Personages
De zes hoofdpersonages uit de reeks, evenals een groot aantal nevenpersonages en uitvindingen, werden voor het eerst geïntroduceerd tijdens de ambtsperiode van Willy Vandersteen. Van Rikki, Sidonia en Wiske hun introductie in het eerste panel van Rikki en Wiske in Chocowakije (1945) tot de verschijning van koffiepot Teut in De Charmante Koffiepot (1969) bedacht Vandersteen maar liefst 99 personages en uitvindingen.Paul Geerts droeg daar aan bij met 37 nieuwe personages en uitvindingen. 12 daarvan waren terugkerende personages uit attractiepark de Efteling, wat een rol speelde in zowel De Efteling-Elfjes (1977) als De Belhamel-Bende (1982) en Fata Morgana (1988).
Marc Verhaegen’s bijdrage bestond uit 17 nieuwe personages en uitvindingen, waarvan er 12 voortkwamen uit zijn trilogieën De Fleurige Floriade (2001) tot In De Ban Van De Milt (2002) en De Laatste Vloek (2002) tot De Gevangene Van Prisonov (2003).
Het auteurs duo Peter van Gucht en Luc Morjaeu voegden tot op heden 12 terugkerende personages en uitvindingen aan de reeks toe.
EINDE
Zowel Suske, Lambik, Schanulleke als professor Barabas nam de knipoog in het eindkadertje van de albums een of meerdere keren van Wiske over. Tante Sidonia verscheen tweemaal in het kadertje, maar gaf daarbij nooit een knipoog. Van alle hoofdpersonages verscheen enkel Jerom nooit in het eindkadertje - wellicht omdat het nogal moeilijk is om te knipogen met gesloten ogen!
Tussen 1945 en 2018 mochten negen andere personages binnen het klassieke eindkadertje een verhaal afsluiten: deze rol werd toegedeeld aan Bert (Beter voor Bert, 1983), Sony-San (Sony-San, 1986), de walk-pen (Pezige Peekah, 1992), XT-9 (De Galapagosgassen, 1993), Paul Geerts (De Krasse Kroko, 2007), Willemien (Suske de Rat, 2012), Helena Vandersteen (Sooi en Sientje, 2015), Alex Agnew (De Groffe Grapjas, 2015) en Cromimi (Cromimi, 2017). Krimson verscheen daarnaast als gag in het kadertje aan het einde van Het Machtige Monument (2008).
Deze infographic is ontworpen door Pim Razenberg (PPJR Productions, ppjr.nl), gebaseerd op de lay-out van de albums uit de 'Rode Reeks'.
'Suske en Wiske' is een merk van Standaard Uitgeverij.
Klik op de onderstaande afbeeldingen om de overige Infographics te bekijken.
Bekijk ook de titellijst voor een overzicht van de 377 verhalen waarop deze overzichten zijn gebaseerd.