Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske Infographics

3: De Uitmuntende Uitvindingen


Datum: 22 maart 2018

De Uitmuntende Uitvindingen

Over de Infographic

De Uitmuntende Uitvindingen is de derde verschijning in een reeks van zes infographics over Willy Vandersteens populaire stripboekenreeks Suske en Wiske. In De Uitmuntende Uitvindingen is te zien welke uitvindingen van professor Barabas twee keer of vaker in de albums verschenen. De uitvindingen zijn allereerst gesorteerd op het aantal verschijningen in de albums en vervolgens op de datum dat zij voor het eerst geïntroduceerd werden.

Voor de infographic is elke verschijning van de uitvindingen meegeteld, zolang deze expliciet verwijzen naar die uitvindingen. Afwijkende versies van uitvindingen zijn niet meegeteld, of zijn ingedeeld in een nieuwe subcategorie. Dit geldt onder andere voor de Mini Stalen Mol, de RVD 2, de Gyronef II en de draagbare teletransfor.

De Uitmuntende Uitvindingen is gebaseerd op 377 verhalen gepubliceerd binnen de stripreeks Suske en Wiske. Tot de 377 adembenemende avonturen bestudeerd behoren de 276 albums uit de vierkleurenreeks (van De Poenschepper uit 1966 tot De Zwarte Zwevers uit 2017) en 101 kortverhalen, speciale uitgaven en reclame uitgaven getekend door Studio Vandersteen en uitgegeven door de Standaard Uitgeverij tussen 1945 en 2018. Albums uit de spin-off reeksen De Grappen van Lambik, Jerom, Schanulleke, Klein Suske en Wiske, Junior Suske en Wiske, Amoras, J.Rom en De Kronieken van Amoras zijn niet meegenomen in de telling.

De Uitmuntende Uitvindingen

Professor Barabas' twee meest bekende uitvindingen, de teletijdmachine en de Gyronef, staan zoals verwacht helemaal boven aan in de lijst van meest gebruikte uitvindingen. De teletijdmachine werd echter niet in alle 92 albums waarin hij verscheen actief gebruikt.

Op de derde plaats verschijnt uitvinding / nevenpersonage Vitamitje die al 20 keer Suske en Wiske in hun transport mocht voorzien. De klankentapper, de snelgroeier, de teletransfor, de zend- en ontvangstschoenen en de draagbare teletijdmachine sluiten de top van de lijst af.

De groep uitvindingen die slechts twee tot vier keer in de reeks verschenen bestaat uit een mix van bekende en minder bekende uitvindingen. De Terranef en de Stalen Mol zijn enkele populaire klassieke uitvindingen; de IJslandsuite en de Wafke zijn voorbeelden van modernere, minder bekende uitvindingen.


Deze infographic is ontworpen door Pim Razenberg (PPJR Productions, ppjr.nl), gebaseerd op de lay-out van de albums uit de 'Rode Reeks'.
'Suske en Wiske' is een merk van Standaard Uitgeverij.


Klik op de onderstaande afbeeldingen om de overige Infographics te bekijken.
Bekijk ook de titellijst voor een overzicht van de 377 verhalen waarop deze overzichten zijn gebaseerd.

De Prachtige Personages De Bonte Bijfiguren
De Talrijke Titels De Kleurrijke Covers De Statige Statistieken