Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Rikki komt terug


De broer van Wiske duikt weer op.
Rikki en Wiske

Op de Suske en Wiske forums heeft Marc Verhaegen een aantal keren met fans van gedachten gewisseld over een mogelijk heroptreden van Rikki, de broer van Wiske. Deze sterk op Kuifje lijkende jongen was voor het laatst te zien in de aankondigingsstrook van het verhaal Op het eiland Amoras. Vandersteen liet hem toen aanschuiven in een lange rij voor een schoenenbon en liet hem daarna nooit meer terugkeren.

Het leek Marc Verhaegen wel een leuk idee om te laten zien hoe het tegenwoordig met Rikki gaat. Met de bezoekers van de forums brainstormde hij over mogelijke verhaallijnen en dat lijkt nu uit te monden in een daadwerkelijk wederoptreden van Wiske's broer. In de krant Het Belang van Limburg van 14 februari 2003 zegt Verhaegen:

Het laatste optreden van Rikki "In het Suske en Wiske Kindermuseum, net als bij de fanclub, vragen ze me soms wat er toch met die Rikki gebeurd is. Wat me een aardig uitgangspunt leek voor een nieuw verhaal", bevestigt Marc Verhaegen. "Werkt hij nu bij Brantano? Of voor de Chocowakijse inlichtingendienst? En hoe komt het dat Sidonia en Wiske zich nooit meer iets herinnerd hebben van Rikki? Op dat soort vragen zal ik een antwoord moeten geven. Eén ding staat vast: het verhaal zal zich opnieuw in Chocowakije afspelen."

De krant Het Nieuwsblad meldde in een klein artikeltje op woensdag 19 februari 2003 dat Rikki zijn eerste optreden sinds jaren zou beleven in het verhaal dat op dat moment in de krant stond: De kus van Odfella. Dat avontuur speelt zich voor een groot gedeelte De gevangene van Prisonov af in Chocowakije maar toch komt Rikki in dat verhaal nog niet voor. Hij keert, tijdelijk, op het toneel terug in het volgende verhaal, De gevangene van Prisonov.
In dit slotdeel van een trilogie, die begon met De laatste vloek, wordt Rikki, na een afwezigheid van 58 jaar, herenigd met zijn zusje Wiske en tante Sidonia.

In de aankondigingsstrook van De gevangene van Prisonov is al een glimp van Rikki te zien. Tante Sidonia en Wiske kijken geschokt naar het silhouet van een gevangene die is vastgeketend in Prisonov, de huiveringwekkende staatsgevangenis van Chocowakije.

Aan het begin van het verhaal blijken Wiske en haar tante alles over Rikki vergeten te zijn. Door een blik in de spiegel van Nehm Wahr komen alle herinneringen echter terug. Op 23 juni is in de spiegel voor het eerst het gezicht van Rikki te zien.

De spiegel van Nehm Wahr toont Rikki
Een paar maanden later, op maandag 15 september ziet Wiske haar broer voor het eerst sinds 1945 weer in levende lijve. Hij bevindt zich dan nog in zijn cel maar een paar dagen later kan ze hem eindelijk weer omarmen.
Rikki in de cel Rikki en Wiske sluiten elkaar in de armen