Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Dirk Stallaert naar Suske en Wiske


Nieuwe tekenaar voor Studio Vandersteen.

In augustus 2003 werd bekend dat Dirk Stallaert was gevraagd om mee te werken aan Suske en Wiske. Op dat moment was de tekenaar nog werkzaam als assistent van Marc Sleen voor de strip Nero. Aangezien die strip aan het eind van het jaar zou stoppen omdat Sleen Zelfportret van Dirk Stallaert met pensioen ging was Stallaert tijd beschikbaar voor andere werkzaamheden.
De overstap naar Studio Vandersteen ging echter niet door. De tekenaar koos ervoor om te gaan werken voor de reeks Kiekeboe van Merho.

Na alle veranderingen die zich dit jaar bij Studio Vandersteen hebben voorgedaan is er opnieuw belangstelling voor een samenwerking tussen de studio en Stallaert. In De Gazet van Antwerpen van 3 juni 2005 verscheen een artikel van Jan Bex waarin de tekenaar vertelt dat er weer onderhandelingen zijn tussen hem en de makers van Suske en Wiske.
Hieronder enkele citaten uit het interview:

Dirk Stallaert, één van Vlaanderens begenadigdste striptekenaars, gaat weg bij Kiekeboe-auteur Merho. Hoewel op menselijk vlak Merho en Stallaert nog altijd uitstekend opschieten en Merho tevreden was over zijn topassistent, heeft Stallaert eergisteren zijn ontslag gegeven. "De Kiekeboe-stijl ligt me niet." Vanaf 1 januari 2006 zal Dirk Stallaert waarschijnlijk werken voor de pas hervormde Studio Vandersteen om daar mee te werken aan Suske en Wiske. Er is belangstelling van Studio Vandersteen, maar nog geen formeel akkoord. '

"Menselijk klikt het perfect met Merho", licht Dirk Stallaert toe (49), "maar de Kiekeboe-stijl ligt me gewoon niet. Na 2,5 jaar mag je dat stilaan concluderen. Hoewel Merho zegt heel tevreden te zijn. Hij is te goed voor mij. Publiek zeggen dat ik alles teken, maar de hoofdpersonages schetst hij toch nog altijd aan voor mij. Het bleef slabakken voor mij. Ik heb wel de naam een kameleon te zijn, maar ik word ook een dagje ouder. Ik vind niet dat ik Merho's strip veel eer aandoe, er is een te groot verschil tussen zijn en mijn stijl. Wat ze ook beweren. Bovendien heb ik het een beetje gehad met de krantenstrip. Het stopt nooit. Ik ben er wel mee opgegroeid, maar tegelijkertijd is het gekkenwerk om het zelf te doen. Als je tegen een Franstalige tekenaar zegt dat je een halve pagina per dag moet produceren, lacht die je vierkant uit."

Dirk Stallaert werkte van 1992 tot 2002 mee aan Sleens Nero, tot Marc Sleen met pensioen ging. Op dat moment kon hij kiezen tussen Studio Vandersteen (Suske en Wiske) en Kiekeboe, de twee Vlaamse topstrips. "In eerste instantie had ik toen gekozen voor Sus en Wis, maar het klikte toen niet met de toenmalige tekenaar. En Merho bleef maar aan mijn mouw trekken." (lacht) "Suske en Wiske zal me beter liggen, meen ik. Net zoals Nero me beter lag. Omdat dat nostalgie is. Omdat ik weet hoe ik dat moet tekenen. Ik heb geen ambitie bij Studio Vandersteen. Luc Morjeau moet geen schrik hebben voor zijn positie. Ik kan mezelf amper organiseren, wat zou ik dan een tekenstudio willen managen? Ik wil gewoon tekenen, meewerken aan Suske en Wiske en voor de rest werken aan mijn eigen reeksen met Urbanus."Bron informatie: Kiekeboewebstek