Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Sinistere site ook in Nederland


Suske en Wiske geven ook Nederlandse kinderen tips voor veilig internet.

De sinistere site In februari 2006 werd in BelgiŽ een speciaal album van Suske en Wiske gepresenteerd: De sinistere site.
Het initiatief voor deze uitgave kwam van de Vlaamse Staatssecretaris voor de Informatisering van de Staat, Peter Vanvelthoven. Op zijn verzoek maakte Studio Vandersteen een verhaal waarin Suske en Wiske worden ingezet om kinderen leren hoe ze veilig van het internet gebruik kunnen maken.
De strip werd verspreid onder de leerlingen in de hoogste klas van de basisscholen in BelgiŽ.

Ook in Nederland toonden veel scholen direct interesse voor het project. Het album kon vorig jaar echter nog niet door scholen buiten BelgiŽ worden besteld.
Vanaf mei 2007 zullen echter ook Nederlandse kinderen het album kunnen lezen. De Stichting Kennisnet Ict op school kreeg toestemming van de Belgische overheid om de strip ook in een Nederlandse campagne te gebruiken.
Directeur belangenbehartiging Ronald van Rooden van de stichting zegt over het Nederlandse initiatief: "... de risico's van internet houden niet op bij de Belgische grens. Uit de onderzoeken blijkt dat het nog steeds noodzakelijk is kinderen te waarschuwen. Er heerst bij sommigen een gevoel van onveiligheid en kinderen zijn niet altijd mediavaardig. Dit is een elegante en speelse manier om het onderwerp te benaderen, zonder dat het moralistisch is. Indirect bereik je ook de ouders."

Het album, onderdeel van een lespakket over veilig internetten, werd op 8 mei 2007 officieel gepresenteerd op de Visser 't Hooftschool in Amsterdam.
De meeste albums zullen worden verspreid op alle basisscholen en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Alle scholen krijgen drie exemplaren van het album. Extra albums konden door de scholen bij de stichting worden besteld voor Ä 1 per stuk.
Belangstellenden konden het album ook bestellen via de website www.sinisteresite.nl.

De actie is een groot succes geworden. Er werden meer dan 202.000 exemplaren besteld. De meeste bestellingen zijn gedaan door de scholen: meer dan 157.000 exemplaren werden door hen besteld. Ouders en andere particulieren bestelden meer dan 22.000 exemplaren. De grootste bestelling is gedaan door de gemeente Den Haag: 11.000 exemplaren. De bestelde albums worden in oktober 2007 geleverd.