< Suske en Wiske geven tips voor veilig internet
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Veilig internet met Suske en Wiske


Suske en Wiske geven tips voor veilig internet.

De sinistere site De Vlaamse Staatssecretaris voor de Informatisering van de Staat, Peter Vanvelthoven, zet Suske en Wiske in om kinderen leren hoe ze veilig van het internet gebruik kunnen maken.
Op zijn verzoek maakte Studio Vandersteen een speciale strip, met de titel De sinistere site, waarvan het scenario is geschreven door Erik Meynen.

Het verhaal draait om een tovenaar, Zwanzerik, die kinderen via een betoverde site naar zich toe lokt. Ook Wiske trapt in de val en wordt het internet in geflitst. Haar vrienden reizen Wiske achterna om haar uit de handen van de tovenaar te redden.
Aan de hand van de avonturen die de striphelden beleven worden de gevaren van internet blootgelegd en wordt verteld hoe deze vermeden kunnen worden. Op de laatste 4 bladzijden van het album staan tips voor de kinderen: hoe ze zonder gevaar kunnen surfen, waar ze op moeten letten als ze chatten ... enz…

Op 6 februari 2006 is deze speciale uitgave van Suske en Wiske, bestemd voor alle kinderen van 12 jaar in Vlaanderen gepresenteerd. 35 kinderen uit de zesde klas van de Gemeentelijke Basisschool De Rekke in Hoevenen ontvingen op die dag als eerste een exemplaar van De sinistere site.
Suske en Lambik op het internet De kinderen krijgen naast het album ook een bijbehorende elektronische identiteitskaart. De bevoegde dienst zal iedereen voorzien van een gratis kaartlezer voor de e-ID. Met die kaartlezer zullen ze op bepaalde websites veilig kunnen chatten zonder het gevaar te lopen bij lieden terecht te komen die het minder goed met hen voorhebben.

Het album verschijnt in alle officiële talen van België. De totale oplage is 200.000 exemplaren, verdeeld over Nederlands (120.000), Frans (80.000) en Duits (1500).
De titels van de edities in het Frans en Duits zijn respectievelijk Le site sinistre en Der listige Link.

In de week van 6 februari is een brief verstuurd naar alle lagere scholen in België waarin werd gevraagd of men interesse had om mee te werken aan het project en op die manier het album te verspreiden onder de leerlingen van het zesde leerjaar.
Scholen die interesse hebben, kunnen zich inschrijven onder vermelding van het aantal leerlingen in het zesde leerjaar. Na verwerking van de inschrijving en aanvraag werd het aantal gevraagde albums kosteloos toegestuurd, met inbegrip van een aantal albums voor de leerkrachten en de schoolbibliotheek. De uiterste inschrijvingsdatum was vrijdag 24 februari 2006. De scholen ontvingen de albums in principe in de week van maandag 27 maart 2006.

Het album zal uitsluitend aan via de scholen worden verdeeld onder leerlingen van het 6de leerjaar. Het zal niet in de handel verkrijgbaar zijn en kan ook niet door particulieren worden besteld.

In Nederland wordt ook gewerkt met een lespakket Veilig Internet. Net als in Vlaanderen is de bedoeling van de lessen om de oudste kinderen van de basisschool, groepen 6 tot en met 8, veilig te leren omgaan met internet. Het album van Suske en Wiske wordt bij de Nederlandse versie van deze campagne echter nog niet gebruikt.


Voor meer informatie over dit project zie de website van Child Focus

Le site sinistre Der listige Link