Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De spitse bergen


Index
Intro
Volgende

Verschijningsdatum: 26 september 2015

De spitse bergen Tijdens de tv-opnames in Spitsbergen raakt Tom Waes vermist. Pascal, de klankman van Tom, roept de hulp in van Suske en Wiske. Onze vrienden zetten samen met Pascal koers richting Noordelijke IJszee waar Tom in de dichte mist verdween. Al snel vinden ze de plek terug waar hij met het laatst werd gezien. Maar verder dan dat geraken ze niet, want iemand saboteerde hun sneeuwscooters. Gelukkig is Jerom, naast de perfecte sledehond, ook een voortreffelijke iglobouwer. Na enig oponthoud zetten onze vrienden hun tocht verder, maar zullen ze Tom terugvinden?


Auteurs

Scenarist

Tom Waes Tom Waes (1969) is een Belgisch acteur en regisseur. Hij is vooral bekend van de programma’s Tragger Hippy, Het Geslacht De Pauw en Tomtesterom.
Voor hij bekend werd bij het grote publiek maakte hij filmpjes voor De Quizmaster en De Laatste Show en had hij een rol in De Zaak Alzheimer. In 2005 steeg zijn bekendheid door zijn rol als de broer van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw. Samen met Koen Van Impe en Jan Van Looveren maakte hij het komische tv-programma Hagger Trippy. In 2009 speelde hij ook mee in de film SM-rechter en presenteerde hij The One Man Show, een nieuwe laatavondquiz op Eén. Op 29 april 2010 startte zijn nieuwe programma De Oplichters op Vier. In dit programma licht hij samen met andere bekende Vlamingen mensen op. In het programma Tomtesterom is een van zijn opdrachten ‘Word schlagerzanger’ en scoort hij met zijn aanstekelijke single Dos cervezas een grote hit.
Na drie seizoenen Tomtesterom maakt Tom in 2012 het reisprogramma Reizen Waes, waar hij gevaarlijke plaatsen bezoekt. Een van deze reizen is trouwens de inspiratiebron voor dit album. Als regisseur werkte hij onder andere mee aan De Quizmaster, Via Vanoudenhoven, Alles Komt Terug, Het Geslacht De Pauw, De Planckaerts en Zonnekinderen.

Tekenaar

Charel Cambré Carl (Charel) Cambré (1968) volgde een opleiding Animatiefilm aan het KASK te Gent en, eens afgestudeerd, gaat hij ook meteen aan de slag in de tekenfilmsector. Hij werkt mee aan een heleboel gekende en minder gekende tv-animatieseries en enkele langspeelfilms. Zijn grote liefde ligt echter bij de strip en tussen zijn tekenfilmwerk door, werkt hij aan Streetkids, en daarna aan een van de twee Pfaffs-albums. Hij komt in het vizier van Studio 100 en maakt voor hen de strips van Spring en Mega Mindy.
Ondertussen stapt hij ook in het vernieuwde Studio Vandersteenteam om er een tijdje mee aan, jawel, Suske en Wiske te werken. Maar hij wil vooral een ‘eigen’ stripreeks en die komt er met Jump, waarvan bij WPG zestien delen verschijnen. Alsof dat niet genoeg is, werkt hij tussendoor nog aan de strips Filip Van België en Pinanti United en tekent hij cartoons voor Story en Sport/ Voetbalmagazine. Sinds 2013 is Charel ook opnieuw nauw verbonden met Suske en Wiske als tekenaar van de nevenreeks Amoras.De spitse bergen is het enige verhaal uit deze reeks met inbreng van een lid van Studio Vandersteen. Peter Van Gucht meldt op zijn website:
"Tom Waes werd samen met 5 andere BV’s aangezocht om een verhaal te schrijven voor Suske en Wiske. Deze zouden dan worden uitgewerkt door evenveel tekenaars. En zo geschiedde: de reeks wordt nu door Het Laatste Nieuws één voor één aan de man gebracht. Of vrouw, uiteraard, we zijn geen sexisten. Tom Waes is de eerste BV die deze eer te beurt valt. Hij schreef eind 2014 een synopsis maar had toen geen tijd om die zelf in een dialoogvorm te gieten. Dat heeft dus uw ondergeschikte dan maar gedaan. De enige bijdrage aan deze reeks door de studio. (al heeft het niet veel gescheeld of Luc had ook nog een verhaal voor iemand anders uitgewerkt) Dat wij niet (teveel) betrokken werden vind ik dan ook niet abnormaal: het was de bedoeling de reeks eens door andere ogen te bekijken om zo tot een verrassend resultaat te komen."


Pagina uit 'De spitse bergen' De menselijke toren door Charel Cambré