Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Actie voor SOS Kinderdorpen


Standaard Uigeverij zet Suske en Wiske in om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel. De 70-jarige stripfiguren beleven speciale avonturen ten bate van SOS Kinderdorpen.

De auteurs bij de presentatie van hun albums De verhalen waarin de jubilarissen hun opwachting maken zijn dit keer niet gemaakt door Studio Vandersteen. De uitgever benaderde bekende Vlaamse schrijvers en tekenaars om voor deze gelegenheid, eenmalig, een avontuur van Suske en Wiske te maken.
De auteurs hebben allemaal hun eigen stijl die ook te zien is in de albums die ze hebben vervaardigd. Van de uitgeverij uit hebben ze geen beperkingen opgelegd gekregen. De enige restrictie was dat ze respect toonden voor de conventies van Suske en Wiske.

In de afgelopen jaren hebben projecten als Amoras en J.ROM : Force of Gold al laten zien wat er mogelijk is als auteurs buiten Studio Vandersteen verhalen gaan maken met de geesteskinderen van Willy Vandersteen.
Een project van de Zwitserse uitgeverij Paquet, waarin Franstalige auteurs hun visie op Bob et Bobette geven, werd in 2014 aangekondigd maar is vooralsnog uitgesteld tot een nog niet nader genoemde datum in 2016.

Van de auteurs die deelnemen aan het project heeft tekenaar Charel Cambré als enige al eerder aan Suske en Wiske gewerkt. Hij assisteerde Luc Morjaeu enige tijd bij Studio Vandersteen. Zijn bekendste bijdrage aan het universum van Suske en Wiske is echter de succesvolle reeks Amoras, met een scenario van Marc Legendre.

De 6 albums zijn vanaf 26 september te koop bij de krant Het Laatste Nieuws voor € 6,90 per stuk.
Van elk album verschijnt ook een luxe editie, die worden uitgebracht in een complete verzamelbox. Deze box, die in oktober zal verschijnen is alleen verkrijgbaar via stripspeciaalzaken.
De verzamelbox kost € 350 per stuk en wordt uitgebracht in een oplage van 275 exemplaren.

De verhalen hebben alle een lengte van 24 pagina's. De albums worden verder aangevuld met biografieën van de auteurs en zes pagina's over de projecten van SOS Kinderdorpen. In elk van de delen wordt één van de doelen van SOS Kinderdorpen voorgesteld. op 6 extra pagina’s. Zo worden via kinderen als Philippe, Maly, Diego, Arthur, Somila en Justine de projecten voor in Togo, Congo, India, Cambodja, België en Chili belicht.
Suske en Wiske doen op de laatste pagina telkens een concrete oproep on meter of peter te worden van één van de kinderen die we opvangen in de projecten.

De campagne mikt op een opbrengst van minstens € 25.000 voor het goede doel uit de verkoop van de reguliere albums. Deze opbrengst zal verder wroden vergroot door andere uitgaven en activiteiten.
Van de opbrengst van de verzamelbox is € 10.000 bestemd voor SOS Kinderdorpen.
De actie wordt in december afgesloten met een grote veiling van originele platen die voor de verhalen zijn gemaakt bij veilinghuis Bernaerts. De helft van de opbrengst van deze veiling is bestemd voor SOS Kinderdorpen. De andere helft dient als, een deel van, de vergoeding voor de tekenaars.
Ter gelegenheid van de veiling verschijnt ook een luxebundeling van alles zes albums in één uitgave, op groot formaat en in zwart-wit. De oplage van deze bundeling is beperkt tot 138 exemplaren, gelijk aan het aantal originele platen.

De actie met deze zes albums was alleen gericht op Vlaanderen.
In september 2016 werd in Nederland een gelijksoortige actie gestart ten bate van SOS Kinderdorpen Nederland.


De complete set albums is nog te koop bij de Suske en Wiske webwinkel Stripfan.nl Bestel deze albums bij Stripfan.nl .

De albums in het kader van deze actie verschijnen zijn:

Datum Schrijver Tekenaar Titel Cover Toren
26 september 2015 Tom Waes Charel Cambré De spitse bergen De spitse bergen De menselijke toren door Charel Cambré
3 oktober 2015 Jan Verheyen Jan Bosschaert De verwoede verzamelaar De verwoede verzamelaar De menselijke toren door Jan Bosschaert
10 oktober 2015 Pieter Aspe Kim Duchateau Vredeskruid Vredeskruid De menselijke toren door Kim Duchateau
17 oktober 2015 Staf Coppens Ivan Adriaenssens Het naderende noodlot Het naderende noodlot De menselijke toren door Ivan Adriaenssensé
24 oktober 2015 Alex Agnew Kris Martens De groffe grapjas De groffe grapjas De menselijke toren door Kris Martens
31 oktober 2015 Siska Schoeters Ilah De Barabass De Barabass De menselijke toren door IlahDe Vlaamse zender VTM maakte een videoreportage van de presentatie van de Vlaamse albums, op donderdag 17 september 2015.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be