Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zappende ziel


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 312 (1e druk: 9 maart 2011)

De zappende ziel Wanneer Lambik op een dag zichzelf vanuit het verleden wil terugflitsen naar het heden neemt hij, zonder het te beseffen, een onzichtbare geest met zich mee. Plots blijken allerlei voorwerpen tot leven te komen wat het leven van onze vrienden danig op zijn kop te zet. De geest is blijkbaar de ziel van een vreemdsoortig wezen dat ooit in het oude Griekenland leefde. Hij is al jaren vruchteloos op zoek naar zijn geliefde en de wanhoop nabij.
Natuurlijk willen Suske en Wiske en hun vrienden de arme ziel helpen: ze vertrekken naar het oude Griekenland. Daar wil koning Demetrios koste wat het kost de stad Rhodos veroveren waarbij hij geen enkel middel schuwt, ook al leidt dit tot de ondergang van de verliefde zielen. Wat volgt is een wervelend avontuur waarin onze vrienden het opnemen tegen allerlei gevaarlijke Griekse creaturen!

In de aankondiging van het verhaal, dat overigens niet in voorpublicatie is verschenen, zijn Lambik, Suske en Jerom te zien terwijl ze met een touw worstelen. Hierbij nemen ze de houding aan van figuren uit een bekend beeldhouwwerk, de Laokoöngroep.
Dit sculptuur, dat te zien is in de Vaticaanse Musea te Rome, verbeeldt de Trojaanse priester Laokoön en zijn zoons Antiphantes en Thymbraeus.
Volgens de Griekse mythologie leefde Laokoön ten tijde van de Trojaanse oorlog. Hij waarschuwde voor het gevaar van het houten paard waarmee de vijand uiteindelijk de stad wist te veroveren. Zijn stadgenoten twijfelden echter aan zijn oordeel. Ze werden overtuigd van zijn ongelijk toen hij vervolgens samen met zijn zoons werd gewurgd en verzwolgen door twee slangen die uit zee kwamen.

De slangen zijn in de aankondiging vervangen door een rode draad, maar de worsteling van de figuren is gelijk gebleven.

De makers van Suske en Wiske zijn niet de eersten die deze scene in een strip hebben gebruikt. In 1972 komt de voorstelling al voor in een verhaal van Asterix, De lauwerkrans van Caesar. Asterix en Obelix komen in dit verhaal op een slavenmarkt terecht waar de slaven houdingen aannemen van bekende beelden. Eén van hen neemt daarbij de pose van Laokoön aan.

Lambik als Laokoön De Laokoöngroep Asterix en Laokoön

De cover die werd gebruikt bij de aankondiging van het album werd hertekend omdat de kolos die in het verhaal voorkomt uiteindelijk een ander uiterlijk kreeg dan op het oorspronkelijke ontwerp te zien is.


Oorspronkelijke cover Aankondiging