Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De schone slaper


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 85 (1e druk: 1968)

De schone slaper Op 23 januari 1965 verscheen de aankondiging van het nieuwe Suske en Wiske-verhaal De schone Slaper in De Standaard. Eerst twee dagen later, op 25 januari 1965, begon de voorpublicatie die zou eindigen op 1 juni 1965.
In verloop van het jaar 1965 verscheen het het verhaal voor het eerst in album.

Willy Vandersteen houdt in dit verhaal duidelijk een pleidooi voor de lichamelijk gehandicapten. De sarcastische Lambik die klaagt dat „de gehandicapten nu ook al gaan betogen” en geldinzamelaars uitscheldt zijn duidelijke voorbeelden voor menige hardvochtige personen uit onze samenleving. Eerst de plotselinge handicap van Wiske opent hem zijn ogen en laat hem tevens zien hoe broos iemands gezondheid kan zijn. Men kan dus blij zijn voor iedere dag die men in gezondheid vertoeft. Mensen met een plotseling optredende handicap kunnen zichzelf niet verzorgen, maar ook niet meer werken, met als gevolg geldgebrek! Daarom is het belangrijk gehandicapte mensen te helpen en door collectes kunnen deze noodlijdende mensen geholpen worden, want een plotselinge optredende handicap is snel gebeurd, ook bij onszelf!

In dit verhaal komen veelvuldig de sprookjes van de gebroeders Grimm voor, zoals Roodkapje, Hans en Grietje en Doornroosje.
Al deze verhalen zijn eigenlijk verzamelingen van verhalen afkomstig uit de Middeleeuwen, die door deze broers verzameld en gebundeld als een boek verschenen zijn. Het zijn vertellingen die overgeleverd zijn om niet alleen kinderen te vermaken, maar ook ook om levenslessen en raadgevingen te verbreiden!

Twee bekende randpersonen uit voorgaande albums duiken in dit verhaal op: Lilli, de fee en Theofiel Boemerang. Zij maken door hun optreden dit verhaal iets complexer! Door hun verschijnen, moet de lezer teruggrijpen op vroegere verhalen, nl. bij Lilly De zingende Jerom ziet Lilli terug zwammen en bij Theofiel Boemerang De Texas-rakkers, De windmakers, en De wolkeneters. Terwijl Lilly als randpersoon zo blijft als de lezer ze uit De zingende zwammen kent, is er een verandering merkbaar bij de persoon van Theofiel Boemerang! De zaken gaan schijnbaar slecht! ... Dus geen „kleine percentjes! Rijke ventjes” meer! Hij raakt nl. op het criminele pad om aan geld te komen!
In dit verhaal ronselt hij een bende tezamen om onze vrienden te dwarsbomen; iets wat hij in de voorgaande verhalen nooit gedaan zou hebben!
In de komende verhalen De bokkige bombardon en De bezeten bezitter is zijn houding tegenover onze vrienden zelfs nog radicaler. In deze verhalen geeft hij oniet meer om onze vrienden en hun leven is ook niet veel waard voor hem.
Onze vrienden zijn echter niet zo gestrikt en vergeven het hem, zodoende komt hij in De slimme slapjanus, De begeerde berg en in Big Mother weer als persoon voor!

Een novum gebeurt hier in dit verhaal met het lappenpopje van Wiske! Het krijgt een andere naam! Voorheen heette het Schanulleke (in de Nederlandse voorpublicatie heette het popje Schabolleke) na strook 16 Schanulleke! (logischerwijze, want de naam Schalulleke doet denken aan een geslachtsdeel).

Samenvatting

Lambik en Jerom gaan op bezoek bij onze vrienden. Tijdens de autorit worden zij vervolg door een geheimzinnige wolk. Een politieagent merkt dit en meldt dit aan Lambik en Jerom. Na een hardnekkige achtervolging geeft de wolk op. Lambik en Jerom komen bij Sidonia aan. De wolk presenteert zich tijdens het eten bij Jerom. Hij wil er meteen achteraan, maar Sidonia laat het niet toe, vanwege de enorme massa aan pudding, die ze extra voor Jerom gemaakt heeft.
Na het eten gaat Jerom de wolk achterna en na een tijd blijkt achter de identiteit van de wolk Lilly te steken.
Lilly is een van de feeën uit De zingende zwammen. Zij wil haar favoriet Jerom eens in actie zien als drakendoder. Jerom meent dat de pudding hem zwaar op de maag ligt en dat hij zodoende droomt. Daarom stemt hij toe. Vanuit de wolk laat Lilly haar toverstaf vallen. Een schel licht verblindt Jerom en half versuft staart Jerom naar gebouwen uit bekende sprookjes.
Prompt komt een slecht gehumeurde draak opdagen en een geweldig gevecht tussen het dier en Jerom is het gevolg. Jerom verslaat het dier, maar moet zich haasten om de toverstaf aan Lilly terug te geven, want een plots begonnen storm rijt het wolkje van Lilly aan flarden. De draak echter geeft zich niet gewonnen en met een zwiep van zijn staart kegelt hij de toverstaf weg. Lilly´s wolk is echter zodanig aan flarden dat ze moet verdwijnen en een nog steeds versufte Jerom achterlaat.
Thefiel vindt Jerom De draak haalt nog eens een keer uit met zijn staart en keilt hem over de bomen weg uit sprookjesland. Met een harde smak landt Jerom op een straat, staat moeizaam op en wordt overhoop gereden door een oude bekende...nl. Theofiel Boemerang.
Deze rijdt hem naar Sidonia toe, waar Lambik niet lang daarna ook verschijnt. De ondertussen weer tot bewustzijn gekomen Jerom vertelt zijn relaas, maar houdt dit alles voor een droom. Sidonia en de kinderen zien dat anders, want Jerom heeft originele Middeleeuwse klederdracht aan.
De dag daarna beginnen de geheimzinnigheden. Dieven dringen het huis van Sidonia binnen en stelen de klederdracht. Onze vrienden komen er in het verdere verloop van het verhaal achter, dat de leider van de dievenbende achter de toverstaf aan zit.
Wiske verliest het licht in haar ogen en dit is het startsein voor onze vrienden om ook naar de toverstaf te zoeken. Wie zal als eerste de toverstaf in sprookjesland vinden? Zal Wiske ooit weer kunnen zien en wie is die geheimzinnige bendeleider?

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'