Het sprekende testament
Index |
Rode reeks no. 119 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1957
Dit verhaal is het tweede deel uit een los samenhangende trilogie rond de talisman der Shings. Deze duikt op in De stemmenrover, speelt een grote rol in Het sprekende testament en raakt verloren in De geverniste zeerovers.
Het verhaal startte als aankondiging op 4 juni 1957 en had als titel Het taterende testament. Vanaf 5 juni 1957 t.e.m. 12 oktober 1957 liep het verhaal als voorpublikatie in De Standaard.
Het album verscheen 1957, maar met de gewijzigde titel Het sprekende testament. (!)
In dit verhaal treden voor het eerst de Van Zwollems op. Later zullen de man met het speelgoedcomplex en zijn mooie dochter Annemarie nog vaker terugkeren, zoals in o.a. Het vliegende bed, De klankentapper, De kaartendans, De gladde glipper en meer recentelijk in De goalgetter.
Samenvatting
Na het avontuur in Japan met De stemmenrover keren onze vrienden huiswaarts en merken, dat tijdens hun afwezigheid verscheidene huizen in hun wijk afgebrand zijn. De huizen van Sidonia en Lambik behoren tot deze huizen. Terneergeslagen zoeken Lambik en Jerom baantjes om financieel het hoofd boven water te kunnen houden. Jerom krijgt een baantje als fabrieksarbeider en Lambik een als bediende op een kantoor. Het arbeidsleven smaakt hen beiden echter niet en ze bouwen, om hun zinnen te verzetten, in hun vrije tijd een speelgoedtreintje, de Droomexpress.Door zuiver toeval krijgt Lambik een casette met hierop een gesproken testament, toegespeeld. Hij kan een miljoen erven, maar... hij moet aan een rally deelnemen, de Rally der Duizend Gevaren!
Lambik zegt meteen toe en als voertuig neemt hij de Droomexpress, dit keer op normale grootte gebouwd. Een als kat vermomde mededinger verschijnt op het front en neemt ook met een treintje deel aan de rally.
De spannende wedstrijd begint en de twee concurrenten stellen zich de dodelijkste gevaren, maar uiteindelijk zegeviert Lambik.
De kat blijkt Annemarie van Zwollem te zijn, die met het geld haar zenuwzieke vader wilde verzorgen. Maar Lambik zou niet Lambik zijn, als hij niet met een deel van het geld het kasteel van de Van Zwollems koopt en het als hersteloord ter berschikking stelt.
Tekst: Alain Stienen
Lezers-recensiesWat vinden de lezers van dit verhaal?Bekijk de Lezers-recensies voor dit verhaal. Schrijf zelf een recensie. |