Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het vliegende bed


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 124 (1e druk: 1971)
Voor het eerst in album verschenen in 1959

Het vliegende bed Dit verhaal begon als voorpublicatie in De Standaard op 28 november 1958 en eindigde op 9 april 1959. Natuurlijk verscheen er ook van tevoren een aankondigingsstrook en dat was op 27 november 1958. In die tijd was het gebruikelijk, dat er tevens aankondigingsplaatjes verschenen van bijna elk verhaal, zo ook bij dit verhaal en dit plaatje was op 25 november 1958 te bewonderen.
Het album zelf kwam in 1959 uit.

Met de uitgave van dit album kwamen er enkele veranderingen in het lay-out en binnenwerk.
Het kenmerk van de reeks, de rode kleur van de omslag, bleef behouden, echter de titelletters werden niet meer in het wit, maar in het geel gedrukt. De covertekening zelf bleef niet meer in de prent, maar brak linksboven of -onder uit. Dit gaf het geheel meer leven en dynamiek. Zelfs de achterkant van de omslag werd veranderd.
Met de start van de vierkleurendruk in 1967 met het album nr. 67 De poenschepper veranderde de lay-out nogmaals en bestaat buiten een paar kleine wijzigingen nu nog.

Vroeger stonden onze helden om een zuil met bloempot, maar vanaf toen werden alleen Suske en Wiske als duo afgebeeld tenmidden van helicopters, treinen, schepen en raketten en een windroos. Het moest tonen dat het duo overal ter wereld thuis is.
Zelfs het binnenwerk bleef niet verschoond! Het werd gedrukt in zwart-wit met een hele reeks van steunkleuren met als basis rood en zwart en tinten zoals bruin en grijs. De tekeningen kregen zodoende een dynamisch effekt.

In dit verhaal hebben ook verschillende personages uit vroegere verhalen opnieuw een optreden, waaronder de man met het speelgoedcomplex, van Zwollem met zijn dochter, Annemarie (zie hiervoor Het sprekende testament, De kaartendans, De klankentapper, De gladde glipper en meer recentelijk De goalgetter en De spaceparty (dit laatste verhaal werd uitgegeven in het Familiestripboek uit het jaar 2000). De andere personages zijn het Egyptische trio, prinses Banylon, prins Tof - fentip en prins La - Meling, uit Het zingende nijlpaard.

Samenvatting

Wiske krijgt voor haar verjaardag Schanulleke gemechaniseerd. Het poppetje loopt door toeval op de straat. Lambik gaat het achterna, pakt het en verliest door een tweetal ongelukken het verstand. Na het verstand bijster te zijn belandt hij om te overnachten in een antiekzaak en gaat op een bed liggen. Hij wordt wakker in een toren van het kasteel van de Van Zwollems. Annemarie heeft Schanulleke gevonden en belt meteen onze vrienden op, die ongerust zijn over het uitblijven van Lambik.
Lambik, nu weer helder bij verstand gaat met Suske en Wiske naar de antiquair op onderzoek uit. Daar aangekomen merken zij dat deze bedreigd wordt door een gemaskerde overvaller, die achter het vliegende bed aan is.
De gemaskerde weet te ontvluchten en onze vrienden keren weer terug naar het kasteel. Ze bemerken niet, dat zij gevolgd worden door de gemaskerde.
In het park van het kasteel zoeken ze naar het bed en vinden het. De gemaskerde wil nu het bed bemachtigen, maar word gestoord door Van Zwollem. De gemaskerde springt op het bed en dit vliegt weer naar de toren. Van Zwollem gaat als eerste naar boven in de toren. De gemaskerde wil onder bedreiging van Van Zwollem weten waar het tweede bed is! Lambik komt ook naar boven en de gemaskerde springt op het bed en vliegt ermee weg. Tevens laat hij weten dat hij niet rusten zal voordat hij de drie vliegende bedden gevonden heeft.
Na enige tijd vinden onze vrienden het tweede bed in de toren. In het bed vinden zij het eerste gedeelte van een formule van een fantastische uitvinding. Via het tweede bed gaan zij op weg naar het eerste bed in een verlaten huis. De gemaskerde is er ook, maar onze vrienden hebben de overmacht en ontfutselen hem het tweede gedeelte van de formule. Via het tweede bed vlucht de gemaskerde, in de hoop,dat onze vrienden hem volgen naar het derde gedeelte van de formule.
Bij de tweede formule vinden onze vrienden ook het paspoort van de gemaskerde en deze is niemand anders als prins La - Meling, de tegenspeler van prins Tof - fentip uit het avontuur met het zingende nijlpaard.
Onze vrienden presenteren professor Barabas de twee gedeeltes van de formule en die is er geheel ontdaan over, want in handen van misdadigers is het een vreselijke uitvinding. Hij begint meteen met het ontwikkelen van de formule.
Door toeval komen Suske en Wiske op het vliegende bed terecht en vliegen naar Egypte. Met de hulp van prins Tof - fentip en prinses Banylon krijgen ze het derde gedeelte van de formule in de handen.
Thuis aangekomen ontwikkelt Barabas de formule verder tot haar einde en maakt er een brouwsel van. De speelse Van Zwollem steelt echter dit brouwsel en laat er Schanulleke invallen.
Schanulleke wordt nu reusachtig groot en door het ingebouwde mechanisme begint het te lopen en bedreigt hierdoor een dorp. Het leger wordt ingeschakeld en ziet geen andere mogelijkheid als Wiskes pop kapot te schieten!

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'