Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het bevroren vuur


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 141 (1e druk: 1973)
Voor het eerst in album verschenen in 1952

Het bevroren vuur Zoals veelal in die tijd werd een nieuw verhaal meestal ingeluid met een aankondigingsplaatje, zo ook bij dit verhaal en het viel in De Standaard te bewonderen op 27 oktober 1951. Daarna kwam altijd de aankondiging en die kon men op 29 oktober 1951 lezen om dan door te starten met de voorpublikatie een dag later. De voorpublikatie eindigde op 8 maart 1952 en de eerstuitgave als album was dan ook in het jaar 1952.

In dit verhaal komt een snek voor. Een ander woord hiervoor is drakkar. Dit vikingschip was een zeilschip met als boegbeeld een kop van een draakachtig dier, daarom de naam drakkar.
Bij de dood van een vikinghoofdman werd zijn schip op land gehaald. De dode Viking werd er glansvol opgebaard met allerlei spullen die hij in het Walhalla nodig zou hebben, zoals een bijl, zijn helm en uitrusting, zijn schild en zwaard enz., enz., maar tevens werd zijn paard gedood en in het schip bijgezet, want zonder paard zou hij naar het Walhalla moeten lopen en dit zou blamabel voor hem zijn. Tevens werd er ook een slavin gedood. Zij zou haar meester moeten helpen. Als alles klaar was werd het schip met klei, zand, takken etc. afgedekt. Ook werd de mast ervan afgehaald, want die zou boven het graf uitsteken. Daarna werden er vier herdenkingspalen om het graf heen gezet en de hoofdman kon het Walhalla betreden.

Een lemming is een klein soort knaagdier, te vergelijken met een hamster, dat voorkomt in de Scandinavische landen. Het voedt zich met mossen en gras. Het plant zich razendsnel voort en als de populatie te groot wordt, lijden de diertjes onder stress, beginnen zich samen te groeperen en migreren in grote getale naar andere gebieden. Tijdens deze migratie kan het gebeuren dat ze zich met duizenden van een rotswand storten en daarbij omkomen.

De Golfstroom is een zeestroming in de Atlantische oceaan, afkomstig uit de wateren tussen het Caribische eiland Cuba en Florida. Deze warme stroming vloeit langs de Sargassozee (een voor de vroegere zeevaart berucht gebied, vanwege het wild woekerende zeewier en de algemeen heersende windstilte) richting Groot Brittannië door het Kanaal richting Noordzee en westwaarts langs Ierland en komt dan bij de fjorden van Noorwegen. Als deze warme zeestroming niet zou bestaan dan zou Europa in de winter onder een dikke ijslaag liggen. Door het broeikaseffekt gaan de wetenschappers er van uit dat door het afsmelten van de polen er grote hoeveelheden zoet water vrijkomt en in de oceanen terecht komt. Dit zoete water kan het terugdringen van de Golfstroom veroorzaken en het Noordelijke Halfrond ziet een nieuwe ijstijd tegemoet, ofschoon onze Aarde opwarmt.
Een ander gunstig effekt van de Golfstroom is de enorme visrijkdom.

De drielingen Willy Vandersteen zet in dit verhaal de traditie voort van grappige naamgevingen. De vikinghoofdman heet Friskho. De koningin, die er uit ziet als een meermin heet Sirhena en haar vier drielingen hebben alles met ijs te doen : Krem Alag Las (crème a la glace), Vani Hil Jeh (vanille), Choc Ogla Seeh (choco glacéé oftewel choco-ijs) en Dam Bela Anche (Dame blanche : vanilleijs met hete chocolade). Niet te vergeten hebben we nog de dienaar Pingwin.

Samenvatting

De haringvisserij op de Noordzee ligt stil want een snek, een vikingschip, teistert het gebied en ramt alle vissersboten. Lambik, Sidonia en de kinderen gaan op onderzoek en landen na enige halsbrekende acties op de snek. Het schip blijkt verlaten te zijn en vaart stuurloos rond. In het ruim ontdekt Wiske dat de snek een dodenschip moet zijn want ze vinden er allerhande nuttige spullen. Wat niemand aan boord van de snek merkt is dat het schip op enige afstand gevolgd wordt door een eigenaardig wezen op een klein vlot.
Ondertussen kleedt Sidonia zich als een meermin en het geheimzinnige wezen dat ondertussen aan boord is, ontvoert haar. De ontvoerder is Pingwin, een trouwe dienaar van Koning Hermelijn en koningin Sirhena.
Tijdens de uitleg van Pingwin ervaren onze vrienden dat, toen de koningin nog een prinses was er nog iemand buiten Hermelijn om de hand van Sirhena vroeg, nl. de wrede viking Friskho. Toen deze op strooptocht was huwde Sirhena de goedhartige Hermelijn en het paar kreeg vier drielingen, allemaal meisjes. Friskho was hierover zo verbolgen dat hij de zeetoegang naar het kasteel van Hermelijn afsloot met een dijk. De Golfstroom, die het land van Hermelijn een zacht klimaat bezorgde, was er niet meer en alles begon te bevriezen. Zelfs het vuur in de haard bevroor en hiermee ook het hart van Hermelijn. Tijdens een jacht schoot Sirhena een roofvogel af, die een lemming bedreigde. Uit dankbaarheid gaf het diertje Sirhena een wonderbare klank aan haar stem zodat de kinderen, waar ze ook zijn, door haar stem worden aangetrokken. De liefde die de kinderen dan voelen voor haar zal het kasteel doorstralen. Friskho brouwde nu een toverdrank en liet door een handlanger naar de koningin brengen. Sirhena veranderde in een meermin, waarop Friskho haar liet ontvoeren.

Sirhena Onze vrienden zijn intussen bij Frigoria, het kasteel van Hermelijn, aangekomen en zien dat de vlag halfstok hangt. Voor Pingwin is het duidelijk dat de kindertjes van Sirhena en Hermelijn uit het kasteel verdwenen zijn. Niemand is er om het hart van Hermelijn warm te houden. Tot overmaat van ramp bevriezen onze vrienden en alleen Wiske blijft ontdooid. Wiske, nu radeloos, krijgt van een lemming te horen dat haar liefde voor Schanulleke warmte uitstraalt.
Meteen gaat Wiske alles en iedereen op Frigoria ontdooien en terwijl ze Hermelijn van het ijs bevrijdt gaan Suske en Lambik de prinsesjes zoeken. Na wolven verjaagd te hebben worden ze samen met de prinsesjes omsingeld door Friskho en zijn vikings. Tijdens een gevecht dreigen Suske en Lambik het onderspit te delven maar ze worden op het laatste nippertje ontzet door de ontdooide garde van Frigoria.
Friskho, razend over deze nederlaag, stelt een toverdrankje samen waardoor de aan een rots geketende Sirhena onweerstaanbaar moet zingen. Tijdens de nacht horen de twaalf prinsesjes, ondanks de afstand, het stemgeluid van hun moeder. De kindertjes kunnen niet anders en volgen in de koude nacht het onweerstaanbare stemgeluid. Onze vrienden gaan meteen achter de drielingen aan. Alleen Wiske moet op Frigoria achterblijven, want anders dreigt Hermelijn weer te bevriezen.
Plots duikt een nieuwe tegenstander op, een sneeuwvrouw. Ze helpt aanvankelijk Friskho in zijn strijd tegen onze vrienden, maar nadat ze de ware toedracht van Friskho´s karakter te horen krijgt ziet ze er vanaf. Ze helpt in de finale strijd onze vrienden en ze blijkt niemand anders te zijn als... de geest van Friskho´s moeder! Ze klopt Friskho´s achterwerk bont en blauw om de wrede viking tot inkeer te brengen. En... kijk, het lukt! Friskho komt tot inzicht, laat de dam slopen en onttovert Sirhena. Na deze daad, vindt de gekwelde geest eindelijk haar rust en verdwijnt.
Onze vrienden en het koninklijke gezin keert nu weer terug naar Frigoria en zien tot hun grote opluchting dat het kasteel en landschap in de omgeving volkomen ontdooid is.
Tevreden keren onze vrienden weer terug naar huis om nieuwe avonturen te beleven.


Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'