Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De mottenvanger


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 142 (1e druk: 1973)
Voor het eerst in album verschenen in 1958

De mottenvanger Opmerkelijk aan dit verhaal is niet alleen de inhoud (het spreekt voor Willy Vandersteens afkeer van oorlog), maar ook twee feiten. Een paar jaren voor Hergé´s legendarische en tevens profetische tweeluik, Raket naar de maan / Mannen op de maan, laat hij Suske en Wiske al op de maan landen. Alleen zonder de wetenschappellijke achtergrond, die Hergé ten tonele voert. Dat wilde Willy ook niet (hij gebruikte de landing op de maan alleen maar als vertelmiddel), want Willy verwerkt het tweede feit op de achterkant van de maan, de koningskwestie!
Willy, een koningstrouwe Belg, zat het namelijk dwars, dat agitatoren probeerden de koning vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog af te zetten om België mogelijk in twee te splijten, nl. in Vlaanderen en Wallonië. Doel was het een republiek te gronden of twee staten op te richten.
Wie oplet ziet ook dat Willy de belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit verhaal nog verwerkt. De schrik, die de mensen tijdens een aaval van de Duitse V2-raketten krijgen zijn in dit verhaal niet gespeeld. De stad Antwerpen kreeg net zoals o.a. London menig V2-raket te verduren.

De aankondiging verscheen op 8 december 1948. het verhaal startte 9 december 1948 en eindigde 15 april 1949. Het album verscheen echter eerst 1958.(!) Waarom zo laat? Was Willy Vandersteen met zijn uitingen voor de uitgeverij te politiek geworden?

Ook is hier te vermelden, dat Willy net zoals later Paul Geerts, soms van zijn aankondigingen afwijkt. De mottenvanger heeft in de aankondiging een zichtbaar lichaam, je ziet nl. twee duidelijk zichtbare armen, en in het verhaal is zijn lichaam onzichtbaar, alleen maar zijn toga is zichtbaar.(!)

Samenvatting

Een onbekend objekt maakt het luchtruimte van België onveilig. Desondanks brengen Suske, Wiske, Sidonia en Lambik hun vakantie door in de Ardennen. Het objekt landt in de buurt van onze vrienden en die vinden, nadat zij een geheimzinnige gadaante gevolgd hebben, het objekt. Dit objekt brengt hen naar de andere kant van de maan. Hier wonen mensen die naar het Oud-Griekse model leven, het volk van de Feniksen en Orakels. Tot nu toe leven deze volkeren in vrede met elkaar. De geheimzinnige gedaante, die voor zijn pezier in het donker motten vangt en doodt, ziet dit met onzichtbare lede ogen. Hij wil oorlog tussen deze volkeren om er grof geld mee te verdienen door wapens aan beide volkeren te verkopen. Op de Aarde wilde hij leren hoe hij leren om propaganda te voeren om deze volkeren op te hitsen. Lambik en Sidonia, beide nu tot aanvoerder verkozen van Oraklia respectievelijk Feniksia, worden door een toverdrank van de mottenvanger tegenelkaar opgehitst. De oorlog breekt uit, maar op het laatste nippertje weten Suske en Wiske Lambik en Sidonia te overtuigen en van hun waan te genezen. Vernederd start de mottenvanger een raket en komt daarbij om. Na deze goede afloop vliegen onze vrienden weer huiswaarts.

Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'