Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Lambiorix


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 144 (1e druk: 1973)
Voor het eerst in album verschenen in 1950

Lambiorix In dit verhaal neemt Willy Vandersteen vrij onverbloemd de koningskwestie op de hak. Ook voorheen in De mottenvanger en later nog in De stalen bloempot hekelt hij dit thema nogal op een procatieve manier. Zo provocatief dat zijn uitgeverij besloot De mottenvanger eerst vele jaren later als album te laten verschijnen. De eerste uitgave van Lambiorix werd op het einde heen ook gecensureerd.

De voorpublikatie startte op 26 augustus 1949 en eindigde op 4 januari 1950.
Om de lezers te lokken verscheen 24 augustus een tekstblok met de titel van het nieuwe verhaal. De aankondiging volgde de dag daarna. Het album verscheen dan in 1950.

Opmerkelijk aan Lambiorix en ook voor de reeks is trouwens dat Willy het verhaal meteen in het verleden laat beginnen.

Samenvatting

In het jaar 54 vóór Christus heeft Julius Caesar Gallië veroverd, maar krijgt het altijd aan de stok met de Oude Belgen. Eén van de stamhoofden van deze Oude Belgen is Lambiorix en deze heeft in Arrivix een rivaal. Lambiorix moet echter ten strijde trekken tegen de Romeinen. Om zijn troon zeker te houden, laat hij door middel van de plaatselijke druïde de geest van zijn grootvader wekken. De geest van de grootvader ziet in Lambik een nazaat (Wie heeft dat ooit gedacht, dat Lambik roemrijke voorvaderen gehad heeft.) en haalt hem samen met Suske, Wiske en Sidonia uit het heden naar hen toe in het verleden.
Lambik wordt nu officieel plaatsvervanger van Lambiorix, die nu ten strijde gaat tegen de Romeinen.

Arrivix, die niet stilzit, wipt Lambik door valsspel van de troon. Sidonia, die dit voorzag wil het verhinderen maar wordt door Arrivix´s trawanten buiten westen geslagen. Lambik moet van de valse Arrivix de arme Sidonia in het woud brengen en doden. Hij krijgt het niet over zijn hart en laar haar onbeschut in het woud liggen. Een soort roofsauriër ziet haar liggen en wil haar oppeuzelen. Suske en Wiske proberen het te verhinderen, maar raken zelf buiten bewustzijn. Nu neemt de roofsauriër het trio in zijn bek mee, dieper het woud in.
Ondertussen wordt het volk van Lambiorix door Arrivix en zijn trawanten op het uiterste gebrandschat. Lambik pikt dit niet en wil hulp voor zijn verzet tegen Arrivix en stuurt de druïde het woud in op zoek naar Sidonia, Suske en Wiske. De druïde vindt in het woud een bloedplas vol afgeknaagde mergpijpen en denkt nu dat het onze vrienden zijn. Lambik komt ook om zich te overtuigen. Plots zien ze een enorme langhalzige dinosaurus en houden het beest voor de moordenaar van onze vrienden. De dinosaurus is echter Duddul, het wat te grote maskotje van tante Sidonia.
Sidonia verklaart, dat Duddul op het laatste nippertje het andere monster verslagen heeft.

Bij het verzet van Lambik tegen Arrivix helpen onze vrienden natuurlijk, maar ze worden ook door een geheimzinnige gemaskerde scherpschutter geholpen.
Na in het begin veel tegenslag in de strijd tegen Arrivix gehad te hebben beginnen langzaam maar zeker de kansen te keren.
Zo verliest Arrivix de strijd op den duur en onze vrienden behalen de overwinning. De mysterieuze vrijschutter is niemand anders als Lambiorix, het stamhoofd. Hij had dit namelijk voorzien en keerde voortijdig terug om onze vrienden te helpen.
De druïde bezweert nog eens de geest van Lambiorix' grootvader om onze vrienden weer naar het heden te sturen. Het heet nu afscheid nemen voor onze vrienden van Lambiorix, de druïde en vooral van Duddul, de vriendelijke dinosaurus.


Tekst: Alain Stienen

Aankondiging in 'De Standaard'