Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bloedbroeder


De bloedbroeder Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Ieder jaar wordt over de hele wereld op die dag stilgestaan bij het belang van bloeddonorschap. De datum is gekozen omdat dit de geboortedag is van Nobelprijswinnaar Karl Landsteiner, die in 1900 de bloedgroepen ontdekte. Ieder land geeft zijn eigen invulling aan de dag.

In 2013 geeft de Nederlandse organisatie Sanquin Bloedvoorziening ter gelegenheid van deze dag een speciaal verhaal van Suske en Wiske uit. Het album De bloedbroeder is gratis verkrijgbaar voor alle bloeddonoren. Reserveren van het spannende verhaal over het geven van bloed kan via de website van Sanquin.
Van het album verschijnen een Nederlandse, een Vlaamse en een Engelse versie.
Bij de Engelse versie, met de titel The blood brother worden voor Suske en Wiske de namen Luke and Lucy gebruikt. Deze namen werden tot nog toe alleen gehanteerd bij de Engelse versie van de animatiefilm De Texas Rakkers.

Sanquin Peter Van Gucht vertelt op de site van Sanquin over het verhaal:
"De titel ‘De Bloedbroeder’ had ik meteen. En ook het verhaal stond al snel op papier. Het gaat natuurlijk over bloed geven, maar er zit een twist in. Het is een heel spannend verhaal over vampieren, een griezelige bedoening. Maar met een mooie apotheose. Professor Barabas moet vampieren te lijf gaan en heeft daarvoor allerlei dingen verzonnen, zoals knoflookgranaten.
Suske komt in de problemen doordat hij door een vampier wordt gebeten en dan bloed nodig heeft. Hij moet dan een donor zien te vinden met dezelfde bloedgroep en dat valt nog niet mee. Omdat hij van koninklijke bloede is, heeft hij een vreemde bloedgroep.
"


In De boze boomzalver trad Jerom al eens op als bloeddonor voor een verzwakte Sidonia. zijn bloed bleek echter veel te sterk te zijn voor de patiënt.
Jerom als bloeddonor The blood brother