Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske als lesmateriaal


Scholieren in Zoetermeer leren hun woonplaats kennen door Suske en Wiske.

De razende rentmeester In november 2004 verscheen tijdens de ledendag van de Fameuze Fanclub het album De razende rentmeester. Op verzoek van de gemeente Zoetermeer was dit verhaal door Studio Vandersteen gemaakt ter promotie van de stad. Naast de Nederlandse editie van het album kwam het verhaal ook uit in het Engels en werd er een begeleidende DVD gemaakt waarin Suske en Wiske in 3D door Zoetermeer liepen.
De uitgave was na de presentatie op de ledendag op diverse plekken in de gemeente te koop en werd ook geschonken aan relaties. De belangstelling voor het album was groot en al snel waren er duizenden exemplaren verkocht.
In mei 2005 won Zoetermeer dankzij deze wijze van stadspromotie de Galjaardprijs 2005 voor overheidscommunicatie.

Het project met Suske en Wiske heeft op 23 november 2005 een vervolg gekregen. Vanaf die datum wordt De razende rentmeester als lesmateriaal gebruikt op basisscholen in Zoetermeer. De striphelden worden ingezet om leerlingen op een leukere manier begrijpend lezen te leren.
Het initiatief om Suske en Wiske te gebruiken voor een internetles is afkomstig van Angelique te Braak, adjunct-directeur van openbare basisschool Het Zwanenbos. In een interview met dagblad AD : Haagsche Courant zegt zij "Dit belangrijke vak [begrijpend lezen] vinden kinderen nu vaak niet zo interessant. We denken dat ze wel enthousiast zijn als ze aan de slag mogen met hun favoriete striphelden. Helaas werd er op scholen niets [met het album] gedaan. Kinderen kunnen nu op een leuke manier begrijpend leren lezen Ún tegelijkertijd meer te weten komen over hun woonplaats Zoetermeer".

De les is bedoeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Alle basisscholen in Zoetermeer hebben na de presentatie van de les op 23 november een aantal exemplaren van het album toegezonden gekregen.
In de les lezen de kinderen eerst het verhaal en beantwoorden hier vervolgens vragen over via een internetsite.

Ter gelegenheid van deze les is het album heruitgegeven in een oplage van 10.000 exemplaren. Inhoudelijk is het album gelijk aan de eerste druk. Op de cover staan dit keer echter enkele logo's van Europese organisaties afgedrukt.