Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Presentatie De Nachtwachtbrigade


De Nachtwachtbrigade Op woensdag 27 september werd in het Rembrandthuis te Amsterdam het album De Nachtwachtbrigade officieel gepresenteerd. De bijeenkomst in het voormalige woonhuis van de schilder Rembrandt werd onder meer bijgewoond door een groot aantal medewerkers van Studio Vandersteen en de drie dochters van Willy Vandersteen.

De aanwezigen kregen eerst een aantal wetenswaardigheden te horen over Rembrandt en het huis waar hij in heeft gewoond en gewerkt. Een belangrijk deel van het stripverhaal speelt zich af in dit huis. Luc Morjaeu heeft het bezocht en baseerde zich bij zijn tekeningen ook op plattegronden van het gebouw.
Wetenswaardigheden over Rembrandt De PR-medewerkster van het Rembrandthuis vertelde dat de presentatie van het album nog niet het slot was van de band tussen Suske en Wiske en de beroemde Nederlandse schilder.
Naar aanleiding van het verschijnen van De Nachtwachtbrigade organiseert het museum ee grote scholenwedstrijd. Deze wedstrijdzal worden aangekondigd in de Rembrandtkrant (een uitgave van het museum) die in oktober zal verschijnen en wordt verspreid op 3000 basisscholen in Nederland.
De opdracht van de wedstrijd is om klassikaal of in groepen een tekening te maken in Rembrandtstijl van Suske, Wiske, Sidonia, Lambik of Jerom. De klas met het meest originele Suske en Wiske Rembrandtkustwerk krijgt in het oorspronkelijke atelier van Rembrandt ee hele middag tekenles van Luc Morjaeu en Peter Van Gucht. Bovendien ontvangen alle leerlingen van de winende klas een gesigneerd exemplaar van De Nachtwachtbrigade.

De tweede spreker op de bijeenkomst was Ludo Stroobrants, uitgeefdirecteur van de Standaard Uitgeverij. In zijn toespraak ging hij o.a. in op de toekomst van Suske en Wiske. Hij benadrukte dat de strip met zijn tijd meegaat en zoveel mogelijk probeert in te spelen op nieuwe technische en maatschappelijke ontwikkelingen die jongeren bezig houden.
Naast de strip noemde hij ook nog twee grote projecten waar aan wordt gewerkt. Eén van die projecten was al een tijdje bekend: De eerste animatiefilm van Suske en Wiske (De Texasrakkers) zal volgens planning medio 2008 in de bioscopen te zien zijn.
Het tweede project wordt een nieuwe musical van Suske en Wiske. Voor deze theatershow zal, net als bij de vorige musical het geval was, uitgegaan worden van een bestaand album. Het verhaal is al gekozen maar de titel is nog niet bekend gemaakt. Wel werd verteld dat de show eind 2007 in première zal gaan.
Morjaeu en Van Gucht aan het woord Stroobrants zei ook blij te zijn dat met De Nachtwachtbrigade weer een verhaal was gemaakt met een Nederlands onderwerp, zoals eerder b.v. het geval was met Verraad op de Veluwe en De Efteling-elfjes. Naar aanleiding van deze aandacht voor Nederland noemde hij ook de Suske en Wiske-dag die op 22 oktober in het Zuiderzeemuseum zal worden gehouden.

De laatste toespraak werd verzorgd door Peter Van Gucht en Luc Morjaeu samen. Ze verzorgden een grappige presentatie, waarbij vooral de scenarist goed op dreef was, en vertelden hoe het album tot stand was gekomen.
De makers van het verhaal gingen ook in op "verborgen" grappen en verwijzingen naar gebeurtenissen in politiek en het leven van Rembrandt die in het verhaal zijn verwerkt en gaven hier een aantal voorbeelden van.
Eén van deze verwijzingen speelt zich af in het atelier van Rembrandt. De schilder zegt, in een boze bui, na een pesterijtje van zijn gezel Carel Fabritius, tegen zijn leerling: "Ach, ontplof!" In werkelijkheid kwam Fabritius om het leven tijdens de kruitramp in Delft in 1654.


Tom Wilequet, Bruno De Roover en Eric De Rop