Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Spruiten voor Sprotje


Eerste uitgave: 1991

Spruiten voor Sprotje In het jaar 1991 kwam het zesde Familiestripboek uit met daarin het Suske en Wiske-verhaal Spruiten voor Sprotje.
Menig ervaren Suske en Wiske-lezer kan bij het lezen van de titel al vermoeden wie erin meespeelt! En inderdaad ... Sprotje, Net de Anker, alias Carmencita Falasol en professor Don José del Rondello keren terug. Zij hadden hun eerste optreden in de klassieker De stierentemmer uit het jaar 1950.
Net de Anker, alias Carmencita Falasol is trouwens familie van tante Sidonia. Ze is namelijk haar nicht.

Niet alleen Sprotje en zijn ouders zien we in dit verhaal terug, maar ook de aartsvijand van onze vrienden, Dr. Krimson is van de partij. De lijst van zijn optredens in de lange verhalen uit de rode reeks vindt men bij de samenvattingen van Het rijmende paard en De kwaaie kwieten. In de korte verhalen ziet men Dr. Krimson niet zo vaak. Buiten dit verhaal ziet men hem nog in Sprookjesnacht in het Zwin (alternatieve titel: Sprookjesnacht aan zee), Suske en Wiske tegen de ZZZ en 50 jaar avontuur.

In de nevenserie Jerom speelt een vliegende motor een grote rol. Af en toe duikt die ook eens op in de Suske en Wiske-reeks, waaronder in dit verhaal, en in Het kregelige Ketje.

Van dit familiestripboek bestaan er twee verschillende versies, namelijk een gekartonneerde en een softcover. De gekartonneerde versie is een jaar later, in 1992, verschenen.
Ook is dit verhaal hernomen in de Lecturama-collectie, deel 41, samen met o.a. de verhalen Het wondere Wolfje en Tazuur en Tazijn.

Carmencita belt vanuit Spanje Dit verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in Spanje. Onze vrienden hebben in hun nu meer als 60-jarig bestaan al vaker avonturen in Spanje beleefd.
Het eerste avontuur was al in het bovengenoemde verhaal De stierentemmer. Daarna beleefden ze avonturen door De Zwarte Zwaan (1959) in dit land. De korte verhalen Hippus het zeeveulen (1975) en De lollige lakens (1977) speelden zich ook in dit land af, waarbij men moet vermelden, dat De lollige lakens eigenlijk op het eiland Mallorca speelt. Maar aangezien Mallorca tot het grondgebied van Spanje behoort, wordt dit verhaal ertoe gerekend.
Meer recentelijk reisden onze vrienden in het verhaal De bonte bollen (1999) naar Spanje, waar Sidonia en Wiske in de stad Bilbao het Guggenheim-museum gaan bezoeken met alle gevolgen vandien. (Wie het verhaal De bonte bollen in het begin goed doorleest en -kijkt, ziet een cameo van de auteur van dit verhaal, nl. Paul Geerts!)

De auteur van Spruiten voor Sprotje is niet Paul Geerts, maar zijn toenmalige assistent en rechterhand Marc Verhaegen.
Marc had in die tijd de opdracht ervoor te zorgen, dat er nieuwe korte verhalen zouden verschijnen in de jaarlijkse reeks van Familiestripboeken. Zo nam hij vanaf het jaar 1989 met het verhaal Bosspel in het derde familiestripboek deze taak op zich en zou dit met enkele onderbrekingen voortzetten tot het het einde van de familiestripboekenreeks in het jaar 2002.

In strook 22 zegt Wiske tegen Suske: "En? Al iets gevonden, Hercule Poirot?".
De Belgische detective Hercule Poirot is een creatie van Agatha Christie (*1890 - *1976). Deze dame werd onsterfelijk door haar misdaadromans. Naast Hercule Poirot verzon ze ook nog Miss Marple. Beide creaties van Agatha Christie werden zo beroemd dat het niet uitbleef dat ze ook in diverse films verschenen.

In strook 31 begint Cesar plots te huilen doordat Wiske precies dezelfde naam heeft als zijn teergeliefde oma. Die oma schoot steeds als ze Miami Vice op de tv keek met een riot-gun op de booswichten.
Cesar denkt aan zijn oma Miami Vice is een Amerikaanse misdaadserie die in de jaren 80 uittermate populair was. Deze serie omspande vijf seizoenen en werd tussen 1984 en 1989 geproduceerd.
Wat Miami Vice zo buitengewoon populair maakte was niet zo zeer de inhoud. Het ging hier steeds om twee agenten, Sonny Crocket en Ricardo Tubbs, van de narcoticabrigade uit Miami, die tegen allerlei geboefte vochten. Het nieuwe eraan was dat de twee niet altijd wonnen. Ze maakten ook fouten tijdens hun werk en ook privé. Dit had als gevolg dat de verhalen realistischer waren voor het publiek.
Baanbrekend waren ook de snelle cuts, de lange achtervolgingen, momentopnames in slow-motion, de pastelkleuren en de koude verlichting door neonlampen. Je had het gevoel voor een immens grote videoclip van de muziekzender MTV te zitten. De muziek die er tussen gevoegd werd deed de rest. Handig voegde men songs van toen populaire groepen en zangers in en combineerde die met de synthesizer composities van de Miami Vice-componist Jan Hammer (*1948) Tevens werden acteurs uitgedost met chique dure kledingmerken, zoals Armani en Boss, en mochten ze rondrijden in Testarossi's. De droom van elke man werd zo 45 minuten lang waar en ook vrouwen lieten zich maar al te graag ontvoeren in deze wereld. Wie van de dames wilde niet eens met Sonny Crockett langs de zon rijden!
Voor Don Johnson (*1949), de vertolker van Sonny Crocket, opende dit de weg naar beroemdheid en tot midden jaren 90 ging het met zijn carriére als filmacteur, maar ook als rock- en balladezanger, uitstekend totdat goede rollen voor verdere films uitbleven en zijn platencontract niet verlengd werd. Heden ten dage is van de roem niets meer overgebleven en is hij onlangs failliet verklaard.
Miami Vice zelf overleefde de tand des tijds en wordt nu als de vader van de hedendaagse misdaadseries beschouwd, met navolgers als Navy CIS, Criminal Intent, Law & Order: New York en C.S.I. en haar diverse spinn-offs.

Wie dit verhaal leest, merkt meteen een bijna aan "overkill" grenzende presentatie van toen populaire liederen en ook rock-klassiekers! Deze belangstelling voor muziek komt vaker naar voren in de Suske en Wiske-verhalen die Marc Verhaegen heeft gemaakt. Meer hierover valt te lezen in het artikel De muzikale Marc!

Samenvatting

Op een zonnige dag wordt Sidonia opgebeld vanuit Spanje door haar nicht Net de Anker, alias Carmencita Falasol, een befaamde operazangeres. Ze maakt Sidonia duidelijk dat haar familie iets is overkomen. Zonder veel poespas gaat Sidonia met de kinderen in de Gyronef van Barabas op weg naar Spanje.
In Spanje aangekomen vertelt Carmencita aan Sidonia en de kinderen dat de politie het wrak van de wagen van haar man, de uitvinder en professor Don José del Rondello, had gevonden maar niet de lichamen van de professor en Sprotje, hun kleine zoon.

Sidonia en de kinderen gaan de plaats van het ongeval ter plekke onderzoeken en het duurt niet lang of Suske vindt iets verdachts.

Onderzoek op de plaats van het ongeluk
De twee kinderen volgen meteen het spoor, terwijl Sidonia met haar nicht achterblijft. Ze merken echter niet dat ze door metalen dieren worden geobserveerd. Niet lang daarna zien ze door het struikgewas in de verte een bastion dat door ongure elementen bewaakt wordt.
Ze willen tante Sidonia waarschuwen maar plots valt Suske over zo'n metalen dier en merkt dat er een elektronisch oog in zit. Wiske krijgt het benauwd en wil vluchten. Dit lukt niet, want ze staan onverwacht voor de gewapende huurling Cesar.
Als Cesar merkt, dat Wiske dezelfde naam heeft als zijn teergeliefde oma, komt hij tot inkeer en besluit onze vrienden nu te helpen. Het blijkt, dat de professor en Sprotje inderdaad in het bastion gevangen zitten.

Door de hulp van Cesar weten de twee kinderen in het bastion binnen te dringen en kunnen in en kerker met de professor praten. De professor begint met de uitleg over zijn gevangenname en het blijkt dat hij op zekere dag een van zijn papieren voor zijn formule kwijit geraakt is. Zijn uitvinding kan vervuild water weer biologisch gezond maken. Op dat verloren geraakte papier stonden echter ook de nevenwerkingen en als die intreden, zouden bijv. uit zeedieren vreselijke gedrochten ontstaan.
Als de professor uiterlijk tot morgenvroeg niet de hele formule aflevert zullen de ontvoerders Sprotje ombrengen. Plots merkt de professor iets in zijn cel en stuurt daarop nogal luidrucht de beide kinderen weg om in zijn geheim laboratorium de formule te halen. Ofschoon ze het gedrag vreemd vinden, gaan de kinderen en slagen erin ongemerkt het bastion te verlaten. Op de vliegende motor

Ondertussen zijn ook Lambik en Jerom op weg naar Spanje met de vliegende motor uit de tijd waarin Jerom nog De Gouden Stuntman was.
Sprotje heeft het in de tussentijd niet makkelijk, want hij wordt gekweld door een boef die hem spruitjes wil laten eten. Sprotje laat zich niet onderkrijgen en zet de boel op stelten door de spruiten in de cel te verdelen. De boef druipt af om een borstel te gaan halen. De arme professor hoort in de cel ernaast het spektakel en wil zijn zoon helpen. Hij wrikt een steen los die de ene cel met de andere verbindt en geeft zijn zoon zijn nieuwe uitvinding, een soort van replicator, die voorwerpen kan kopiëren en verdubbelen.

Suske stuurt een raket met het plan van het bastion de wijde wereld in en het toeval wil dat de raket zich in het zitvlak van Lambik boort. De vliegende motor wordt daardoor stuurloos en zij vallen met motor en al in de vijver van de Rondello's!
Woedend presenteert Lambik de raket aan Sidonia en zij ziet het bericht van Suske met het plan van het bastion, waar Sprotje en Rondello gevangen zitten.
De vier besluiten meteen er op af te gaan om Suske en Wiske te helpen en de professor en Sprotje te bevrijden. Ondertussen weten Suske en Wiske het geheime laboratorium van Rondello te vinden en dringen binnen. Meteen vinden ze de formule, maar eenmaal weer buiten worden ze opgewacht door de kornuiten van het bastion. Even later worden ze voorgesteld aan de man die het brein achter deze misdaden is en het blijkt de aatsvijand van Suske en Wiske te zijn, nl. Dr. Krimson!

Krimson wil met de formule de schrik van de zeeën worden! Een moderne piraat! Degene die hem niet betaalt zal hij vernietigen.
Hij laat de kinderen bij de professor opsluiten en even later is Krimson al met het brouwsel klaar.
Lambik weet het bastion binnen te dringen als nieuwe huurling en wordt aan Krimson voorgesteld. Die heeft er geen erg in dat hij Lambik voor zich heeft en geeft hem de opdracht Sprotje te elimineren.
Lambik loopt naar de cel, opent die, en werpt even later Sprotje door een open raam naar buiten. Onder aan het raam vangen Sidonia en Carmencita Sprotje op en de strijd tegen Krimson kan beginnen. Lambik wordt hierna door eigen stommiteit door Krimson ontmaskerd en die laat hem opsluiten bij de professor en de kinderen. Laaghartig als Krimson is legt hij naast de cel een tijdbom en vlucht met de bokaal met het brouwsel.
Terwijl Jerom, Sidonia en Carmencita de huurlingen opruimen en het bastion vakkundig slopen, weet Cesar Suske, Wiske, Lambik en de professor op het nippertje uit de cel te bevrijden. Dolgelukkig over de goede afloop vergeten zij voor een moment Krimson. Het is echter te laat, want Krimson kiepert het brouwsel al in zee! Krimson tussen de verliefde vissen

De professor lacht zich plotseling een kriek. Verbaasd kijken onze vrienden hem aan en dan krijgen ze te horen dat de professor bij de eerste ontmoeting met Suske en Wiske in de cel een mechanische vleermuis ontdekte en wist zo, dat ze afgeluisterd werden. Vooruitziend als de professor is, had hij een valse formule voorbereid en die in zijn geheime laboratorium verstopt en die liet hij door de kinderen halen, zodat Krimson ze zou krijgen. Het brouwsel van Krimson is geheel ongevaarlijk voor het milieu, behalve dat de zeedieren nu smoorverliefd op Krimson zijn en... dat professor Rondello de formule kompleet vergeten is.


Tekst: Alain Stienen