Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Suske en Wiske-album voor jubileum Atomium


Gebouw bestaat 50 jaar.

Het Atomium De belangrijkste blikvanger van de Wereldtentoonstelling die in 1958 te Brussel werd gehouden was het Atomium. Het gebouw bestaat uit negen stalen bollen die samen een 165 miljard keer uitvergroot ijzerkristal voorstellen.
Hoewel het Atomium eigenlijk alleen voor de duur van de Expo zou blijven staan bleek het zo populair te zijn bij bezoekers dat besloten werd om het gebouw ook na de tentoonstelling te handhaven. In de jaren die volgden groeide het Atomium uit tot één van de belangrijkste toeristische attracties van de Belgische hoofdstad.

In 2008 bestond het Atomium 50 jaar en deze gelegenheid wilde men in Brussel niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er werd een feestjaar georganiseerd met tal van activiteiten om het jubileum te vieren waaronder een volksbal en tentoonstellingen. Tevens verschenen diverse publicaties ter gelegenheid van de verjaardag, waaronder een nieuw verhaal van Suske en Wiske.
Met een avontuur rond de diefstal van het Atomium worden in feite twee jubilea tegelijk gevierd. Het album werd aangekondigd met als titel De dansende dozen, maar verscheen uiteindelijk als no. 300 in de Suske en Wiske-reeks als Het machtige monument.


Het Atomium is al een aantal keren eerder te zien geweest in de avonturen van Suske en Wiske.

In het verhaal De Zwarte Zwaan, dat in 1958 werd gepubliceerd in De Standaard, wordt ook al melding gemaakt van de wereldtentoonstelling. Aan het begin van het verhaal vertrekt tante Sidonia naar Brussel om als gids bij de Expo te gaan werken. Een aantal stroken verder is ook een glimp van het Atomium te zien.

Sidonia klaar voor vertrek naar de Expo Jerom en Bessy Het Atomium

In de film De duistere diamant assisteert Jerom bij de schoonmaak van het Atomium. In een korte scene is te zien hoe hij de bovenste bol van de constructie terug op zijn plaats gooit.

Jerom tilt een bol van het Atomium De bol is geworpen Het Atomium