Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Sooi en Sientje


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 331 (1e druk: 9 september 2015)

Sooi en Sientje Er duiken twee nieuwe buurkinderen op in de wijk van Suske en Wiske. Het lijkt erop alsof ze er twee leuke vriendjes bij hebben, maar al gauw zijn Sooi en Sientje niet meer weg te slaan bij onze helden.
Samen met hun vreemde pleegvader vormen ze zelf een avontuurlijk gezin en eisen ze langzamerhand alle aandacht op. Suske en Wiske worden gedwongen een bijrolletje te spelen in hun eigen avonturen.
Maar zijn die Sooi en Sientje wel zo nieuw? Door het ingrijpen van een mysterieuze dame achterhalen Suske en Wiske de waarheid over het duo.

Schets voor het begin van 'Sooi en Sientje' Op vrijdag 27 maart toonde Luc Morjaeu op zijn Facebook-pagina de schets voor één van de eerste stroken van dit verhaal.

De personages Sooi en Sientje zijn getekend in de stijl die Willy Vandersteen in de jaren 1950 hanteerde, onder andere voor de reeks De Vrolijke Bengels. Voor heruitgaven van die reeks in de collectie Fenix tekende Luc Morjaeu een aantal covers, waarbij hij dezelfde stijl toepaste.
Voor de luxe edities van het album tekende Morjaeu ook een Ex Libris waarin naast Sooi en Sientje ook "commissaris" Lambik te zien is, zoals hij optreedt in de grappen van de bengels.

Peter van der Knoop verwelkomt de striphelden Lezers die de aankondiging van dit verhaal, zonder voorkennis van de inhoud, in Het Nieuwsblad onder ogen kregen hebben wellicht vreemd opgekeken. Na de laatste aflevering van De fabuleuze Freak verscheen op woensdag 26 augustus de aankondingsstrook voor de opvolger in deze krant zonder een enkele vermelding van Suske en Wiske.
Leentje Vandersteen Het verhaal werd zowel in de afbeelding als in de koptekst die hierboven stond aangekondigd als een avontuur van Sooi en Sientje met als titel De ergerlijke erwten.
In De Standaard werd boven de aankondiging nog wel vermeld dat het ging om een verhaal van Suske en Wiske.
Bij de eerste aflevering van het verhaal die een dag later verscheen gebruikte Het Nieuwsblad wel weer de reekstitel Suske en Wiske met daarbij de verhaaltitel Sooi en Sientje.

Het avontuur begint met een bezoek van Suske en Wiske en hun vrienden aan een fanclubdag van De Fameuze Fanclub in Nieuwegein. Voorzitter Peter van der Knoop verwelkomt de striphelden op het podium.
Het is de tweede keer in de Suske en Wiske-historie dat een fanclubdag wordt bezocht. Ht eerste verhaal waarin dit jaarlijkse evenement in de strip werd bezocht is De gulden harpoen, uit 1993. In die tijd werden de clubdagen nog gehouden in Boxtel en was Els Feenstra de voorzitter van de fanclub.

Naast Peter van der Knoop duiken er nog meer bestaande personages op in het verhaal, zowel in beeld als in de tekst.
In een kort uitstapje naar het verleden ontmoeten Suske en Wiske Willy Vandersteen en zijn dochtertje Helena (Leentje). In De Gazet van Antwerpen vertelden Luc Morjaeu en Peter Van Gucht dat zij Helena Vandersteen van tevoren niet hebben ingelicht over haar rol in de strip.

Op bezoek bij Vandersteen
De onlangs gepensioneerde Eric De Rop wordt door Lambik genoemd als hij bedenkt dat hij een zwarte kleur nodig heeft en zich afvraagt wie daar nu voor moet zorgen.
Op zijn beurt laat Krimson in een terloopse opmerking weten dat hij meer op had met Vandersteens opvolger, Paul Geerts.
Lambik denkt aan Eric De Rop Krimson is fan van Paul Geerts
Jerom spreekt Chinees

In de loop van het verhaal verliezen de reguliere hoofdfiguren uit de reeks hun kleur. Jerom komt op een gegeven moment ziek in bed terecht, waar hij plotsklaps Chinees blijkt te spreken.
De tekst die hij uitspreekt is overigens wel toepasselijk. Hij zegt: "Ik voel mij alleen zo zwak."


Op zoek naar dit album? Kijk eens bij de Suske en Wiske webwinkel Stripfan.nl Bestel dit album bij Stripfan.nl .

Aankondiging Ex Libris