Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Eric De Rop vertrekt bij Studio Vandersteen


Einde Op dinsdag 13 januari 2015 liet Eric De Rop via Facebook weten dat hij die dag één van de belangrijkste beslissing van zijn professionele loopbaan had genomen.
Een dag later liet hij via hetzelfde mdium weten wat dat besluit inhield:

"Na 43 jaar, en na meer dan aan 250 albums te hebben meegewerkt,zowel voor Jef Nys (5 jaar) en Studio Vandersteen (37 jaar) heb ik besloten, met een beetje pijn in het hart en op totaal vrijwillige basis, het wat rustiger aan te doen. Aan het nieuwe verhaal van Suske en Wiske zal ik nog een tijdje meewerken, om de studio de kans te geven een waardig opvolger te zoeken. Maar daar heb ik wel alle vertrouwen in. Tijd voor andere dingen. Ik blijf uiteraard tekenen, maar aan eigen werk en aan een rustiger tempo, Bij deze wil ik ook Leen Vandersteen hartelijk danken voor de jarenlange correcte en goede verstandhouding .Ik zeg u geen vaarwel, maar eerder tot ziens, op een of andere beurs."

In een reactie aan Suske en Wiske op het WWW licht Eric zijn besluit om te stoppen iets nader toe:
"De beslissing om te stoppen heb ik mede genomen daar ik altijd door de studio vergoed ben, in de toekomst zou dat door WPG uitgeverij gebeuren. We zouden met z,n allen een flink stuk moeten inleveren. Toen dacht ik tijd om andere dingen te doen, ik speelde al langer met het idee, maar dit samen met de onzekere toekomst gaf de doorslag. Ik ben blij dat ik de hoogjaren van Suske en Wiske heb mogen meemaken. Tijd om andere dingen te doen en aan een iets rustiger ritme."

De hertenjagers Het besluit van Eric betekent dat de medewerker met de meeste dienstjaren Studio Vandersteen gaat verlaten. Het laatste verhaal waar hij aan meewerkt is De fabuleuze freak, waarvoor hij aanvankelijk besloot om de eerste 20 pagina's nog te inkten. Op 10 februari liet hij echter weten dat hij in overleg met Studio Vandersteen het gehele verhaal nog volledig zou afwerken. Op Facebook lichtte hij dit toe met de woorden: "Gezien de zeer goede verstandhouding laat ik hierbij niemand in de steek.Het is dan ook een mooie afronding van mijn lange medewerking. Nummer 330 is ook een mooi getal."

De zoon van Eduard De Rop trad in zijn vaders voetsporen toen hij in de jaren '70 de schetsen van Willy Vandersteen voor het Bessy verhaal De hertenjagers in inkt zette.
Die eerste opdracht van Vandersteen zou vormde het begin van een carrière waarin hij aan vele albums uit diverse series een bijdrage leverde.

In zijn beginjaren bij de Studio heeft Eric aan een 20-tal verhalen van Jerom voor Duitsland gemaakt.
Zijn eerste bijdrage aan Suske en Wiske betrof het hertekenen van het verhaal Lambiorix, waarbij hij samenwerkte met Robert Merhottein (Merho).
Samen met Eugeen Goossens heeft hij verschillende verhalen van Suske en Wiske uitgewerkt: Fata Morgana, De tandentikkers (waar hij de bijfiguurtjes van ontworpen heeft), Sony San (het beertje is ontworpen door Eric) en Witte zwanen zwarte zwanen.
Eugeen schetste die verhalen grotendeels, waarna Eric de decors in potlood uitwerkte. Hij inkte de figuren en ook de meeste achtergronden met medewerking van Anita Schauwvlieghe.

Eric De Rop De eerste inkting voor Paul Geerts was een aantal pagina’s van Angst op de "Amsterdam" (stroken 135 tot en met 146).

Ontwerp voor een bijfiguurtje in 'De tandentikkers' Het inkten van de eerste drie verhalen van De Geuzen voor Vandersteen, samen met het uitwerken op zijn schetsen van De ruige regen rekent hij tot hoogtepunten uit zijn loopbaan.
Ook aan albums waarbij hij samenwerkte met Vandersteen's opvolgers, Paul Geerts, Marc Verhaegen en Luc Morjaeu, koestert Eric goede herinneringen. Verhalen als De rinoramp, De kleine postruiter, De vogels der goden en Sterrenrood beschouwt hij als pareltjes.
Daarnaast had hij veel plezier aan het maken van de albums van Schanulleke, waar hij zo'n 315 gags van heeft gemaakt, op scenario's van Patty Klein.

Naast het werk voor Studio Vandersteen, en een uitstapje naar Jommeke van Jef Nys, maakte Eric in de loop der jaren ook eigen strips en cartoons.
In Suske en Wiske Weekblad konden de lezers behalve Schanulleke ook kennismaken met een aantal andere strips van zijn hand: Bloemlezing, Ribbedebie en Doebidoe.

Zoals Eric zelf al schreef betekent zijn vertrek bij Studio Vandersteen niet het einde van zijn carrière. Louter voor het plezier, en zonder de druk van deadlines, werkt hij nu aan een eigen creatie, Wieisda en Wadisda, een verhaaltje over een holbewoner. Ook gaat hij door met het tekenen van cartoons en voor het weekblad 't Pallieterke, waarvoor hij wekelijks ook de stopcomic Toogpraat maakt.
Volgers van Eric op Facebook krijgen al regelmatig voorbeelden van dit werk voor het weekblad te zien.