Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De hamer van Thor


Het stickeralbum Anno 2009 is een gedeelte van het Suske en Wiske-fandom weer in een verzamelrage geraakt.
Waarom?
Er zijn sticker-albums uitgebracht omtrent de Suske en Wiske-film De Texas Rakkers en, in samenwerking met het WWF en diverse supermarkten, het verhaal De venijnige vanger!

Dit zijn trouwens niet de eerste sticker-albums van Suske en Wiske.
In 2007 verscheen in samenwerking met andere supermarktketen het verhaal Sinjeur Stekkepoot. En daarvoor, in 1988 Het ministickerboek
Voor het laatste album kon men de stickers sparen van alle covers, die van album 67 De Poenschepper tot en met album nr. 218 De krachtige krans verschenen waren.

En daarna....
In de herfst van 1995 verscheen opnieuw een stickeralbum van Suske en Wiske. Het zag het daglicht omdat Suske en Wiske destijds hun 50 jarig-bestaan vierden. Het heet gewoon Het stickeralbum.
Voor dit album kon men stickers sparen met afbeeldingen uit allerlei verhalen die onze vrienden in die 50 jaren beleefden, en waarin hun uiterlijk sinds 1945 geleidelijk aan veranderde. Maar dat was niet alles...
Er zag ook een kort verhaal het licht. Dit is een combinatie van tekst- en stripverhaal en het heeft de titel De hamer van Thor.

Wie meer informatie over Thor en de Noorse mythologie wil hebben moet eens bij de samenvatiing van De vinnige Viking (1976) kijken.
Het verhaal, de schetsen en de uitwerking zijn geschreven en getekend door Paul Geerts.

Samenvatting

De hamer van Thor Mjöllnir is een hamer die toebehoort aan Thor, de machtige god uit de Noorse mythologie.
Ergens in Noorwegen verricht professor Barabas opgravingen om de hamer van Thor terug te vinden. De professor heet een oud schild gevonden, waar inscripties op te vinden zijn en die leidden naar een oude nederzetting van de Vikingen.

Barabas en zijn metgezellen maken een kamp voor de nacht en Wiske heeft de eerste wachtbeurt.
Plots sluipt een afzichtelijke kleine kobold naar Wiske toe en ontvoert haar.
's Ochtend ontdekt Suske de ontvoering. Hij alarmeert zijn vrienden, die onmiddelijk uit de tenten tevoorschijn komen. Een mist steekt op en daaruit doemt dreigend een ouderwets Vikingschip, een drakar, op.
Wiske hangt aan de Drakar Onze vrienden zien, hoe Wiske aan de boeg van het schip vastgebonden is.
Als Jerom Wiske wil bevrijden verschijnt de kobold aan de reling van het schip en hij wil in ruil voor Wiske de hamer van Thor! Professor Barabas bezweert echter dat hij deze hamer niet gevonden heeft. De kobold gelooft hem niet. Lambik geeft de professor echter de raad om tijd te winnen. Barabas geeft toe en vraagt de kobold om vijf minuten bedenktijd.
Als de vijf minuten verstreken zijn wil de kobold Wiske te lijf gaan. Lambik en Suske vallen aan en Jerom tuigt ondertussen vier reusachtige Vikingen af.

Op het moment, dat de kobold Wiske een kopje kleiner wil maken grijpt Suske in en slaat hem met een zwaard bewusteloos. Suske bevrijdt Wiske uit haar netelige situatie en ziet hoe plots een van de Vikingen een bijl naar Jerom slingert. Jerom weet nog tijdig te bukken, maar de muur van de ruïne, waar Barabas zijn opgravingen verricht, vliegt in duizend stukken uiteen.
Ondertussen heeft Jerom ook deze laatste Viking naar het land der dromen gestuurd.

Plots! Een schreeuw! Die van Barabas!
Tussen al de losgeraakte stenen van de ruïne zweeft een enorme hamer! Het is Mjöllnir, de hamer van de Noorse godheid Thor, die zich bevrijd heeft.
Vanaf de drakar heeft Suske een andere ontdekking gdaan. De kobold is niemand anders als hun aartsvijand Krimson!
Krimson wil met behulp van de hamer kracht en macht krijgen.

Barabas jubelt, want nu kan hij bewijzen dat de Noorse goden werkelijk leven.
Plotseling steekt een stormwind op over de fjord en in de wolken verschijnt Thor, die zijn hamer opeist. De godheid bedankt Barabas voor het vinden van zijn hamer en verdwijnt.
Hij laat een teleurgestelde Barabas achter, want nu heeft de professor geen bewijs meer. Zijn vrienden troosten hem met de gedachte dat zij getuigen waren.


Tekst: Alain Stienen