Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De schat van Oranje


Suske en Wiske zouden Willem van Oranje ontmoeten.

Willem van Oranje In discussies met fans op de Suske en Wiske forums liet Marc Verhaegen weten dat hij graag een verhaal over Willem van Oranje zou willen maken. Het zou daarbij weer gaan om een trilogie net als bij avonturen van Suske en Wiske die in 2002 en 2003 verschenen het geval was.
In een interview met het Algemeen Dagblad van 17 februari 2004 noemde Verhaegen al een mogelijke titel voor het verhaal. Hij zegt: "Eind volgend jaar komt er zelfs een verhaal uit over Willem van Oranje. 'De schat van Oranje" gaat dat album waarschijnlijk heten', zegt Verhaegen. 'Ik moet nog naar Delft om me de juiste sfeer voor de geest te halen."

Het artikel dat in het AD is verschenen bevat verder nog korte interviews met Tom Wilequet en "Suske en Wiske doctor" Pascal Lefevre.
Uit het interview bleek ook dat Verhaegen op het moment dat het interview werd gehouden werkte aan een verhaal dat zich op de Veluwe afspeelt. Dit avontuur, Verraad op de Veluwe, zou in de krant verschijnen na Kaapse kaalkoppen.
Die laatst genoemde titels heeft Marc Verhaegen inderdaad gemaakt. Het verhaal over Willem van Oranje zal echter niet door hem worden voltooid. Eind februari 2005 werd Marc ontslagen bij Studio Vandersteen. Op dat moment was alleen de synopsis van het verhaal nog maar klaar.

Het avontuur zou in eerste instantie verder worden uitgewerkt door de nieuwe medewerkers van Studio Vandersteen. Kort nadat het vertrek van Verhaegen bekend werd vertelde de nieuwe scenarist, Peter Van Gucht, aan Suske en Wiske op het WWW:
"Het Willem Van Orange- verhaal staat eigenlijk nog in zijn kinderschoentjes maar het komt er zéker.
Het is nu echter nog niet duidelijk wanneer we er aan beginnen. Er staat al wel een ander verhaal in de steigers onder de titel "Slapend Goud", een echte thriller waarin de Terranef opnieuw vanonder zijn zeil wordt gehaald."
Het verder uitwerken van het verhaal bleek echter te gevoelig te liggen en in april 2005 werd bekend dat het niet zal worden afgemaakt. De reden hiervoor was volgens Peter Van Gucht dat het op dat moment wat te gevoelig lag. Hij schreef: "Dat idee is in de diepvriezer gestopt.  Of het er ooit weer uit komt is nog niet zeker."

De schat van Oranje zal door deze ontwikkelingen een onvoltooid verhaal blijven en past daarmee in een rijtje met andere verhalen die wel in voorbereiding waren maar nooit zijn verschenen.
In de jaren '50 bleef het werk aan een nieuw avontuur voor het weekblad Kuifje, De sonometer, beperkt tot een paar schetsen omdat Willy Vandersteen stopte met zijn bijdragen aan dat tijdschrift.
Het avontuur Insula suspensa werd eind 2002 afgelast omdat de publicatie van Suske en Wiske in het weekblad Story werd gestaakt.
Een verhaal van Marc Verhaegen over de jodenvervolging, Sulamith Schiff, werd afgekeurd door de erven Vandersteen terwijl de synopsis al klaar was. Na zijn ontslag heeft Verhaegen dit concept omgewerkt tot een nieuwe strip die zal verschijnen in de jeugdkrant Kidsweek.