Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Significante Signeerkaarten

2017
Vorige Index
Index
Volgende


Signeerprent 2017 Tegen het einde van 2017 begonnen de geruchten, dat er iets zou gebeuren met de stripreeks Suske en Wiske. De eerste aanwijzing was te lezen in de inleiding van Versus 116 door Peter van der Knoop, de toenmalige voorzitter van De Fameuze Fanclub.
In de daaropvolgende aflevering van hetzelfde magazine, nr. 117, werd Peter concreter en noemde hij het Suske en Wiske 2.0.
Wat er precies ging gebeuren konden de fans, verzamelaars en liefhebbers van het stripduo net eigen ogen aanschouwen met het verschijnen van album 339, De planeetvreter, medio mei 2017.
De geheimhouding rond het project nauwlettend bewaakt door de Standaard Uitgeverij en de erven Vandersteen. Niemand, maar dan ook werkelijk niemand, mocht iets zeggen of schrijven over de op handen zijnde ontwikkelingen.

In die sfeer van onzekerheid over wat er zou gebeuren werd op 9 april 2017 de 30e Fanclubdag in Nieuwegein georganiseerd.
Op die dag kregen de leden ook weer hun ledenbeeldje. Dit keer was de keuze gevallen op Net de Anker, alias Carmencita Falasol, de nicht van tante Sidonia. We kennen haar van het verhaal De stierentemmer uit 1950.
Luc Morjaeu ontwierp ook dit keer weer speciaal voor die dag een prachtige signeerkaart en combineerde dit keer het personage Carmencita Falasol met verschillende taferelen uit andere albums, waarin tante Sidonia een grotere rol had dan normaal.
Ledenbeeldje 2017: Carmencita Falasol Of dit een reactie was op de kaart van vorige jaar, waarin Papal Ambik het ledenbeeldje van dat jaar was, is niet duidelijk. Op die kaart van dat jaar speelde alleen Lambik een rol, wat waarschijnlijk te maken heeft met zijn bescheidenheid. Hij zal zijn arme oude vader vast die stress niet aan hebben willen doen.

Maar laten we beginnen met de signeerkaart.
Geheel links zien we Sidonia in een gewaad met de vorm van een pijl of raket. Dit is een verwijzing naar het verhaal De circusbaron, een klassieker uit 1954.
Links bovenaan zien we Carmencita Falasol aan het galmen, pardon, zingen, terwijl in het midden van de kaart Sidonia de spookjes uit De spokenjagers (1956) probeert te vangen.
Schijnbaar door het galmen, sorry, ik bedoel zingen, van Sidonia's nicht Carmencita Falasol fladdert rechts van de kaart een bijzonder magere Sidonia door de lucht tegen een achtergrond van een nevelig en donker woud waarin zich het silhouet van een kasteeltoren aftekent. Dit alles kennen we uit De duistere diamant (1958).
Dit verhaal is in 2004 ook verfilmd, met echte acteurs, door regisseur Rudi van der Bossche.
Rechtsonder op de kaart is te zien dat een paard en een in middeleeuwse kledij uitgedoste Sidonia tegen een boom knallen. Het mag duidelijk zijn dat de omslag van het verhaal De koning drinkt (1949) hiervoor de inspiratie was.

Alle scenes bij elkaar vormen een prachtige kaart. Toch vormen deze samengevoegde taferelen niet de grootste klapper. Die eer valt te beurt aan een nog niet beschreven element.
Luc Morjaeu lichtte op deze kaart een tip van de sluier op van alle geheimen rondom de nieuwe styling van Suske en Wiske 2.0.
Zoals op alle signeerkaarten die sinds 2014 zijn uitgegeven is ook op deze prent het titelduo van de strip zelf te zien. Wie goed kijkt ziet echter de veranderingen.
Wiske heeft haar kapsel anders, een blauwe das om haar hals en het lijkt alsof ze borsten heeft gekregen.
Ook Suske ziet er anders uit. Vooral de rode hoody die hij draagt valt op en ook zijn kapsel is iets gewijzigd.

Of deze stiekeme onthulling van Suske en Wiske nieuwe stijl binnen de door de uitgeverij uitgestippelde campagne rond de onthulling valt is de vraag. In ieder geval was dit één van de eerste keren dat de lezers een glimp op de hoofdfiguren in de nieuwe vormgeving werd gegund.
Bij het verschijnen van De planeetvreter in mei 2017 werd volledig duidelijk welke metamorfose de stripreeks had ondergaan.


Tekst: Alain Stienen