Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Significante Signeerkaarten

2018
Vorige Index
Index
Volgende


Signeerprent 2018 Tijdens de Fandag op 8 april 2018, knap een jaar na de metamorfoze van het stripduo, was de mening onder zowel de fans van de reeks als bij gewone striplezers in het algemeen dat de vernieuwing best wel te pruimen was.
Vooral de verhalen Het Monamysterie en De zwarte zwevers vielen in goede aarde.
Mami Wata kwam onder de aandacht van het grote publiek door de verhitte discussie hoe stereotiep stripfiguren anno nu mogen zijn. Een discussie die werd gevoed doordat een donker getinte man met forse lippen in het verhaal voorkwam.

Dit alles stond echter niet centraal tijdens de Fandag. De aandacht van de leden ging voor een groot deel uit naar het ledenbeeldje van dat jaar, namelijk Wiskes boksende broer Rikki.
Kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog publiceerde De Nieuwe Standaard vanaf 30 maart 1945 in het bevrijde deel van Belgiƫ de eerste stroken van De avonturen van Rikki en Wiske. In 1946 verscheen het verhaal ook in een album.
Na het einde van het avontuur stuurde Willy Vandersteen Rikki in de aankondiging van het nieuwe verhaal Op het eiland Amoras letterlijk met een schoenenbon de laan uit om hem te vervangen door Suske.
Pas decennia later keerde Rikki kortstondig terug in het verhaal De gevangene van Prisonov (2003).

Ledenbeeldje 2018: Rikki Natuurlijk haakte Luc Morjaeu met zijn signeerkaart in op het verschijnen van het ledenbeeldje van Rikki.
Op de linkerhelft van de kaart zien we Rikki in zijn boksertenu op een krukje zitten, temidden van een rozekleurig wolkendek. Op de achtergrond zien we een metalen hek en een poort met ornamenten, die aandoen alsof ze uit de Art Deco-periode stammen. Art Deco was een modestijl, die zich vooral uitte in architectuur- en meubeldesign in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw.
De omgeving lijkt onwerkelijk en laat de ervaren lezer denken aan Fantasia, het sprookjesrijk uit het verhaal De zingende zwammen (1960). Aan de voeten van Rikki ligt zijn knock-out geslagen tegenstander Bukovin uit Rikki en Wiske. De link met De zingende zwammen wordt versterkt door de aanwezigheid van de drie dames die Rikki vanwege zijn overwinning op Bukovin bejubelen. Het zijn de drie feetjes Lili, Lolo en Lala die optreden in dat verhaal.
Bovenin de afbeelding zien we in totaal drie vliegende ballons in de vorm van een paddestoel. Dit zijn natuurlijk de vliegende zwammen waar de titel van het avontuur naar verwijst.
Rechts naast Lolo, het feetje met het zwarte haar, zien we het spook Sus Antigoon, oprichter van de eilandstaat Amoras.
Geheel rechts zien we een gestalte in middeleeuws aandoende kledij met een heel lange baard. Dit is de alchemist uit het verhaal De duistere diamant (1958). Hij vond de eeuwige rust in het rijk Fantasia nadat de vloek van de diamant werd opgeheven.
De fraai ogende fee met haar lange blonde haren en een stervormige toverstaf in haar rechterhand is niemand anders dan Fantasia zelf, de heerseres over het gelijknamige rijk.
Fantasia wordt geflankeerd door Suske en Wiske, geheel in de nieuwe stijl die sinds mei 2017 de toon aangeeft. Suske schijnt ook blij te zijn met de overwinning van Rikki op Bukovin Wiske zwaait ondertussen vriendelijk naar tante Sidonia.
Sidonia is linksonder op de kaart te zien in haar vroegere outfit van pakweg de eerste 6 tot 8 verhalen kompleet met speldenhoed. Rechts van haar zien we weer Wiske. dit keer knipogend zoals, bij bijna elk einde van de verhalen. Net als Sidonia is de knipogende Wiske getekend zoals ze er in de eerste verhalen uitzag.
Laten we echter niet de beruchte schoenenbon vergeten, want die is ook op deze kaart te vinden. Het briefje ligt onder de bewusteloze Bukovin en rechts naast de knipogende Wiske op het wolkendek.

Al met al lukt het Luc Morjaeu en De Fameuze Fanclub sinds 2014 om de bezoekers van de Fandag steeds een prachtig present mee te geven. Laten we hopen, dat de nu al traditie geworden kaart in deze vorm lang blijft bestaan!


Tekst: Alain Stienen