Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Actie voor SOS Kinderdorpen Nederland


Vanaf eind september 2015 verschenen in Vlaanderen bij de krant Het Laatste Nieuws 6 speciale Suske en Wiske-albums die niet waren gemaakt door Studio Vandersteen maar door bekende Vlamingen.
De albums waren gemaakt in het kader van 70 jaar Suske en Wiske. De opbrengst van de albums was bestemd voor SOS Kinderdorpen.

Bij de start van campagne rond de Vlaamse werd gemeld dat er ook een soortgelijke actie voor Nederland zou volgen. Vanaf 3 september 2016 is dit een feit. Bij het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep verschijnen dan 6 weken lang Suske en Wiske-albums die zijn geschreven en getekend door Nederlandse auteurs.
Net als bij de Vlaamse actie het geval was gaat een belangrijk deel van de opbrengsten naar de landelijke tak van SOS Kinderdorpen, zodat de kopers er met hun aankoop ook nog eens voor zorgt dat kinderen zonder veilig thuis weer kunnen opgroeien in een liefdevolle familie.

De opzet van de Nederlandse albums is gelijk aan die van hun Vlaamse voorgangers. Alle auteurs hanteren hun eigen schrijf- en tekenstijl, wat garant staat voor een grote variatie.
De enige tekenaar die al ervaring heeft met het universum van Suske en Wiske is Romano Molenaar, die de tekeningen verzorgde voor het door presentator Carlo Boszhard geschreven De irritante imitator.
Hij verzorgt sinds 2014 ook het tekenwerk voor de spin off-reeks J.ROM : Force of Gold.

Vanaf 3 september ligt elke week een nieuwe strip in de winkel in een gelimiteerde opgave. De albums kosten € 6,90 per stuk.
De collectie kan vanaf 13 augustus ook al in zijn geheel worden besteld via de webshop van het AD.
Voor € 39,95 worden de albums binnen 10 werkdagen thuisbezorgd.
Bestellers vanuit Vlaanderen dienen nog € 5,95 extra te betalen voor verzendkosten.

In het weekend dat de actie in de krant van start gaat zijn de albums ook verkrijgbaar op het Brabants Stripspektakel te Veldhoven.
De meeste tekenaars van dit project zullen op de beurs aanwezig zijn om hun albums te signeren.

Naast de reguliere albums verschijnt ook een luxe box, in een oplage van 200 exemplaren, waarin alle verhalen zijn opgenomen.
Deze box kost € 350,- en is enkel bij stripwinkels en tijdens het Brabants Stripspektakel verkrijgbaar. Van elke verkochte box gaat € 50,- naar SOS Kinderdorpen.

Alle originele tekeningen die werden gemaakt voor deze zes albums worden op zaterdag 15 oktober 2016 geveild tijdens het Stripfestival Breda.
Bij die gelegenheid verschijnt ook een luxe bundeling, op groot formaat, van de zes albums.


De albums in het kader van deze actie verschijnen zijn:

Datum Schrijver Tekenaar Titel Cover Toren
3 september 2016 Guus Meeuwis Gerben Valkema De grandioze gitaar De grandioze gitaar De menselijke toren door Gerben Valkema
10 september 2016 Wilfred Genee Eric Heuvel De schaal van moraal De schaal van moraal De menselijke toren door Eric Heuvel
17 september 2016 Esther Verhoef Michiel de Jong De charmante chirurg De charmante chirurg De menselijke toren door Michiel de Jong
24 september 2016 Aaf Brandt Corstius Gerard Leever De pientere pop De pientere pop De menselijke toren door Gerard Leever
1 oktober 2016 Karin Amatmoekrim Hanco Kolk De tollende toverkol De tollende toverkol De menselijke toren door Hanco Kolk
8 oktober 2016 Carlo Boszhard Romano Molenaar De irritante imitator De irritante imitator De menselijke toren door Romano Molenaar
9 april 2017 Esther Verhoef Wilbert van der Steen De charmante chirurg De charmante chirurg De menselijke toren door Wilbert van der Steen

Box met luxe uitgaven
Box met luxe uitgaven Luxe albums Gesigneerde prent bij luxe uitgave van 'De irritante imitator'