Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De nacht van de narwal


Vorige Index
Index
Volgende

Rode reeks no. 350 (1e druk: 3 december 2019)

De nacht van de narwal Suske krijgt een geheimzinnige narwaltand in handen waarin oude runen gekerfd staan. Wanneer hij deze vertaalt verschijnt de geest van Arkin, zoon van een oude vikingkoning. Arkin was voorzien als opvolger maar liet de magische narwaltand van zijn vader onbewaakt achter waardoor deze gestolen werd door een concurrerende familie. Die tand is het symbool van de macht en wie hem in het bezit heeft mag de troon bestijgen. Arkin bekocht deze fout met zijn leven en werd door de goden gestraft. Zij geven Arkin de taak iemand te zoeken die zijn familie een nieuwe narwaltand kan bezorgen. Suske aanvaart de opdracht en onderneemt samen met zijn vrienden een tocht naar Groenland. Daar zullen ze trachten een narwaltand buit te maken. Een reis vol onvoorziene gevaren!


Achtergronden

Wie goed oplet in de nieuwere verhalen van Suske en Wiske ziet figuren, maar ook voorwerpen uit oudere avonturen van onze striphelden terloops verschijnen. Een voorbeeld hiervan was het verhaal SOS Snowbell uit 2018, waarin we heel kort verschillende figuren uit het rijke oeuvre van Willy Vandersteen voorbij zagen komen. In De nacht van de narwal is dit ook het geval.

In het begin van het verhaal wil een antiquair een narwaltand, die nogal griezelige eigenschappen schijnt te bezitten, kwijtraken. De verkoopster van oudheden raakt het object aan Suske kwijt, die daardoor in een bijzonder avontuur terecht komt.
Antiekwinkel in 'De nacht van de narwal' Aan het begin van strook 12 zien de lezers in die winkel enkele voorwerpen die men bij nadere beschouwing kan herkennen uit eerdere verhalen.

Laten we van links naar rechts gaan;
Links van de verkoopster zien we een oude goudkleurige telefoon, die meteen doet denken aan de telefoon die bij Willy Vandersteen op zijn bureau stond. Dit toestel is onder meer te zien is in De briesende bruid (1969), waarin Vandersteen een cameo-optreden had.
Vervolgens ziet men in het rek achter de verkoopster enkele voorwerpen, o.a. een Afrikaans beeldje, maar ook een gouden dolk en die kennen we uit Sjeik El Rojenbiet (1964).
Het gaat verder gaat het met een hangende object dat Lambik met interesse bekijkt. Het is een goudkleurige trompet die lijkt op het instrument uit de klassieker Het zingende nijlpaard (1951).
Ook tante Sidonia heeft haar blik op een voorwerp gericht. Het is een houten masker, dat voorkomt in het allereerste korte verhaal voor de tv-gids TrosKompas, Het mopperende masker uit 2005.

Onderaan het plaatje zien we rechts een kinderwagen, die de lezers van Taxi Tata (2010) bekend zal voorkomen. Rechts van de wagen staat een masker van Afrikaanse oorsprong. Ook dit keer is het een bekend voorwerp, namelijk het Bongo Bongo-masker en waarmee Lambik in Mami Wata (2017) een bijzonder en voor de lezers hilarisch avontuur beleefde.
Links onderaan zijn dan weer een helm een zuurstofflessen te zien. Deze artikelen lijken sterk op de uitrusting van Tonin/het ruimtemannetje uit De gezanten van Mars (1956).

Het zal beslist niet de laatste keer zijn dat we figuranten en/of voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Suske en Wiske in komende verhalen zien opduiken. Het is aan ons ze weer te ontdekken!



Tekst Achtergronden: Alain Stienen
Verschijningsdatum 3 december 2019
Prijs € 6,99
ISBN 9789002267130
Aantal pagina's 48