Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Paul Geerts 70 jaar


Paul Geerts De eerste "peetvader" van Suske en Wiske viert op 16 mei 2007 zijn 70e verjaardag.
Als opvolger van Willy Vandersteen schreef en tekende Paul Geerts van 1972 tot 2001 de avonturen van Suske en Wiske. Onder zijn leiding groeide de populariteit van de reeks tot grote hoogte. Op het hoogtepunt verscheen elke nieuwe titel in een oplage van ca. 400.000 exemplaren.

Ter gelegenheid van zijn verjaardag maakte Studio Vandersteen een verhaal waarin Paul Geerts een prominente rol speel: De krasse Kroko. Dit avontuur in AustraliŽ is ook opgenomen in een speciale trilogie die op 4 juli verschijnt. Naast De krasse Kroko bevat deze bundel ook het eerste verhaal van Suske en Wiske waar Paul Geerts zelf geheel verantwoordelijk voor was, De gekke gokker, en ťťn van de hoogtepunten uit zijn oeuvre: De parel in de lotusbloem.

De krasse Kroko is niet het eerste verhaal dat werd gemaakt als eerbetoon aan Geerts. In 2002 maakte Marc Verhaegen al het album De verdwenen verteller, waarin zijn voorganger een hoofdrol speelt.

Vanaf het moment dat de tekenaar zijn afscheid bij Studio Vandersteen aankondigde werd hij veelvuldig gehuldigd voor zijn werk. Een aantal prijzen die hij sindsien ontving zijn het Gouden potlood, de Brabant Stripsympathieprijs, het Gouden Kader en de Stripvos.
In 2003 werd Paul Geerts benoemd tot Baron van Ooit.
Een bijzondere onderscheiding kreeg Geerts in december 2002. Op voordracht van De Fameuze Fanclub werd hij toen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Na de overdracht van zijn taken bij de Studio aan Marc Verhaegen is Geerts niet in de anonimiteit verdwenen. Als ambassadeur van Suske en Sidonia valt voor Paul Geerts Wiske is hij op menig stripevenement present om te signeren en tekeningen voor de fans te maken.
Verlost van het werk aan Suske en Wiske kreeg hij meer tijd voor zijn hobby, schilderen, wat resulteerde in een aantal exposities van zijn werk. Een eerste expositie werd in de zomer van 2001 gehouden in Zeebrugge.
Van 23 september tot en met 18 november 2007 is in het Stedelijk Museum te Zwolle een tentoonstelling van zijn werk te zien, geÔnspireerd door een rondreis door Zuid-Oost AziŽ.

Voor zijn, in 2005 verschenen, biografie maakte Paul Geerts een nieuwe strip: De hemelboom. Dit verhaal, waarin Suske en Wiske niet voorkomen, werd als zelfstandig album uitgebracht tijdens het Stripfestival Middelkerke 2006.
Op verzoek van muziekuitgever Paul Reichenbach bewerkte Geerts zijn strip tot een jeugdroman, die in september 2007 zal verschijnen.


Meer informatie over Paul Geerts is te lezen in zijn levensbeschrijving.